De femområder bygger på Børnerådets arbejde med at skabe inddragelse og de har defineret hvad "Børneinddragelse" er. Det er at inddrage børns egne artikulerede holdninger, oplevelser og ønsker i individuelle såvel som kollektive forhold. Inddragelse rummer samtidig det at give barnet et refleksionsrum, hvor det bliver set, mødt og forstået, og hvor det bliver spejlet, får nye perspektiver og får konkret viden. Det er væsentligt, at børnenes modenhed, evner, livssituation, sårbarhed og/eller udfordringer anerkendes og afspejles i inddragelsen.
For at man kan tale om reel børneinddragelse, er det væsentligt, at de voksne bliver klogere gennem samspillet med børnene ved at lytte til dem og handle på den baggrund. Det kan fx være i forbindelse med udviklingen og evalueringen af kommunale praksisser.
Se mere om Børnerådet
På nogle områder er børneinddragelse skrevet direkte ind i dansk lovgivning. For eksempel fremgår det af serviceloven, at barnet har ret til at blive inddraget i sin egen sag. FN’s Børnekonventions artikel 12 slår dog fast, at børn har ret til at blive hørt i alle forhold, der vedrører dem. Dermed har børn også ret til at blive inddraget i udformningen af rammerne for deres liv og hverdag.
Børnerådets har lavet 7 principper for god børneinddragelse, som hviler på FN’s Børnekonvention.
Principperne
Børn skal..
1. inddrages og anerkendes som eksperter i eget liv
2. have reel mulighed for indflydelse
3. informeres om processen og deres rettigheder
4. have lige muligheder for at blive hørt
5. støttes og beskyttes af voksne
6. inddrages i øjenhøjde
7. være en del af opfølgning og evaluering
Læs meget mere om børneinddragelse HER
Vi hørte også om Det Kgl. Teater børneinddragelse, hvor Nina Gram fortalte om det at skabe inddragelse gennem test og samtaler.
Jeg husker f.eks. deres Corpus Sheres, om inddragelse og medejerskab i kunstneriske skabelsesprocesser.
Men dyk selv ned i det.
Kommentarer
Send en kommentar