I bogen præsenterer DeltagerDanmark og CONCITO forskningen bag fællesskabers betydning for grøn omstilling og de konkrete virkemidler samt institutionelle designs, der kan fremme de nødvendige handlingsfremmende samtaler og bæredygtige fællesskaber.
Nok så interessant for bibliotekerne og vores DB2030 netværk, er bibliotekernes rolle i den udvikling fremhævet flere steder. som f.eks:
- Det kræver investeringer at øge det folkelige engagement i den grønne omstilling. Det kan især fremmes med partnerskaber og samarbejde på tværs af stat, kommuner, virksomheder, folkebiblioteker og det brede civilsamfund. Og det bør forankres i en stærk lokal ramme. Som talrige eksempler viser rundt i kommunerne, er de ofte forankret i fonde, i offentlig-private samarbejder eller lignende.
- 7.3.1 Investeringer og virkemidler
Investeringer i folkeoplysning og medborgerskab er et vigtigt bidrag til at skabe mandat og mobilisere fælles viljesdannelse rundt om alle andre virkemidler i denne hvidbog. Det hænger sammen med, at folks tilbøjelighed til at acceptere forandringer hænger tæt sammen med deres deltagelse. Strategier for adfærdsændringer fra myndigheder og planlæggere er desuden betinget af aktiv deltagelse fra civilsamfundet for at virke for alvor (jf. kapitel 4).
Politiske virkemidler, der ønsker at fremme en bæredygtig levevis på tværs af sektorer, kan med fordel tage udgangspunkt i at fremme et grønt medborgerskab i form af handlingsfremmende folkeoplysning og facilitering af kollektive samtaler. Virkemidler, der fremmer denne udvikling, kan være statslige, regionale og kommunale puljer til folkeoplysning og samhandlings- og oplysningskampagner, hvor danskernes klimaaftryk og overforbrug tages alvorligt og adresseres på en inddragende og inkluderende måde. Herunder kan man indtænke biblioteker og folkeoplysningsaktører som drivkræfter lokalt og styrke rollen gennem kompetenceudvikling og udvidelse af DB2030-netværket, som kom på finansloven fra 2022 med kapacitetsopbygning.
En synlig oplevelse af fremskridt kan også fremme ambitiøse fortællinger om positiv forandring og skabe en følelse af tilfredshed ved at være en del af en fælles indsats, som er konsistent med ens værdier
Læs selv Hvidbogen
Hvidbogen skal læses som et bidrag til udformningen af, og den offentlige debat om, Danmarks klimaindsats baseret på den nyeste forskning og praksiserfaringer fra vores arbejde i 70i30-projektet
Det er ikke en færdig opskrift på en endelig løsning, men et oplæg til diskussion om mulige veje og virkemidler.
Målgruppen er først og fremmest danske beslutningstagere og embedsfolk og dernæst øvrige aktører, der ønsker at øge involvering af borgere og medlemmer i den grønne omstilling.
Hvad er 70i30?
70i30 er et initiativ finansieret og initieret af Velux-fonden, Villum Fonden og KR-Fonden. 70i30 består af en række partnere, som alle arbejder med den overordnede fælles klimamålsætning: at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i 2030 og være CO2-neutrale i 2050. Danmarks grønne tænketank Concito, Aalborg Universitet, Villum Fondens Børn, Unge og Science (BUS) og DeltagerDanmark er alle partnere på projektet.
Kommentarer
Send en kommentar