Gå videre til hovedindholdet

Folkemødet er så overbefolket af folk, at der næsten ikke er plads til flere folk og det er da folkeligt


Folkemødet er efterhånden så overbefolket af folk, at der næsten ikke er plads til flere folk, hvilket vel egentlig er et udtryk for folkelighed. Alligevel oplever jeg ofte folk, der ikke har været på Folkemødet, der udtrykker, at de synes der mere elite end folk. Udfordringen er derfor hvordan man inkluderer der der ikke er med og  favner endnu bredere, samtidig med man skaber plads til både begejstring og flere folk.

Det skiver jeg om i Kulturmonitor i dag.


Jeg tror Folkemødet har ramt en tendens i tiden, hvor folk vil møde folk, snakke med folk, se folk og opleve alt det der sker, når folk er sammen. En oplevelse man også kan få, når man deltager i landets mange festivaller, hvor det ikke kun er musikken der fylder, men også debatter og samtaler, som på moderne dansk kaldes talks, hvor folk deltager i kvalificerede snakke. Kulturen har i den grad indoptaget debatten og eksperimenterer med at udfolde formerne for demokratisk samtale, som modvægt til den medieskabte konfliktunderholding vi oplever i primetime TV eller i den nys overståede valgkamp.

Folkemødedebat 2018 med kulturminister Mette Bock. I år har Danmarks Biblioteker
for første gang ikke den siddende kulturminister med på scenen,
men både en tidligere og måske den kommende.  
Man kan kalde det fællesskab!
Samme tendens oplever vi på folkebibliotekerne, og ikke kun til enkeltestående events, men hver dag på landets 350 biblioteker. Her oplever vi også folk søge fællesskabet med kulturen som ramme, og som modvægt til alle de digitale formidlingsformer. Her søger folk sammen for at opleve og snakke sammen. Selvom folk låner færre fysiske bøger, men til gengæld henter digitale lyd- og e-bøger, så kommer der stadig flere besøgende på bibliotekerne. Både for at mødes i rummet, deltage i de mange arrangementer eller selv skabe fælles aktiviteter. 
Alt det som på tre dages Folkemøde er sat i system, og hvor der også stadig kommer flere deltagere. Alligevel oplever jeg stadig folk, som siger at folket er fraværende. Men den holder altså ikke, der er nemlig rigtig mange helt almindelige folk som bare er interesseret i at vide lidt mere og som ønsker at indgå i samtalen. Også sådan én som mig, der godt nok er på arbejde som debattør og arrangør, men i langt størstedelen af tiden på Folkemødet, er jeg jo også bare en af folket som går rundt og deltager i de andres samtaler, ligesom alle de andre tusinder, som er på Bornholm.
Man kan kalde det demokrati!
Hvis der skal lidt malurt i bægeret og der skal der jo tit for at holde smagsbalancen, så kan jeg være rigtig ked, at at så mange fra kultursektoren vælger ikke at deltage særligt aktivt på Folkemødet, fordi de vælger at prioritere deres få ressourcer på Kulturmødet på Mors. Tidligere har vi fra kultursektoren haft flere scener, hvor vi satte fokus på kulturens rammevilkår blandet med en masse oplevelser. De kulturelle oplevelser er der stadig flere af på Folkemødet, mens der er betydelig færre debatter om kulturens rammer.

Fra bibliotekerne deltager vi både på Kulturmødet og Folkemødet. Jeg synes det er fantastisk at gå i dybden med de kulturelle debatter med de andre kulturaktører på Kulturmødet, men i bibliotekerne prioriterer vi stadig Folkemødet rigtig højt, da der her er mulighed for at diskutere kulturens rammevilkår med andre politikområder. På Folkemødet kan man f.eks. være i dialog med Dansk Industri og pludselig opnå en fælles forståelse af kulturens betydning for vækst. Det kræver jo at man er tilstede og indgår i dialogen med folk fra andre sektorer. De brydninger kommer ikke hvis kulturen ikke byder ind eller isolerer sig selv på sine egne øer. Der er brug for både de mere interne debatter og de brede med andre interessenter, så fra mig skal lyde en opfordring til alle kulturfolkene om at skabe flere debatter om kultur på Folkemødet.


LÆS OGSÅ Mit folkemøde handler om demokratisk samtale, fake news og den der dannelse som forudsætningen for det hele #FMDK

Jeg skal selv deltage en en række forskellige debatter om FN's verdensmål og UNESCO's lærende byer, Fake News, læsning og kulturpolitik

Jeg åbner mit Folkemøde med

Kulturen som kampplads i det 21. århundrede
Torsdag den 13. juni kl.13:00 - 13:45 C6 - Radikale Venstre C - Cirkuspladsen

Eventbeskrivelse

Public service medierne, højskolen, foreningslivet og kulturoplevelsen er grundstenene i vores demokratiske nationale identitet. Vi forstår os selv og hinanden gennem god kunst, kultur, frivilligt foreningsarbejde og den gode samtale. Men kulturen er blevet en kampplads, hvor nationalkonservative kræfter indtil videre har vundet slaget, fordi man på venstrefløjen har taget kulturpolitikken for givet og ladet den sande til. Men sådan behøver det ikke være! 

I denne debat vil vi diskutere en ny retning for en ny, opdateret, progressiv kulturpolitik anno 2019.
Medvirkende
Louise Alenius Boserup som bl.a. er komponist m.m.
Kathrine Olldag, Medlem af Folketinget for Radikale Venstre
Michel Steen-Hansen, Direktør i Danmarks Biblioteksforening




Fake News og Folkeoplysning – hvem kontroller informationer?

Fredag den 14. juni 17:50 - 18:50 C8 - Dansk Folkeoplysnings Samråd C - Cirkuspladsen

Hvem har styr på Fake News - har Folkeoplysningen det - eller risikerer den selv at sprede Fake News

Eventbeskrivelse
Hvem har egentlig styr på Folkeoplysningen og hvad den formidler til befolkningen. Hvordan sikres en god folkeoplysning, der både giver rammen for en bred debat og som samtidigt ikke spreder falske nyheder. Hvordan sikrer vi en bred debat, hvor alle kan komme til orde?

Deltagere

Per Paludan Hansen, Formand for Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Folkeoplysnings Samrås
Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteker
Lars Bangert Struwe, Generalsekretær, Atlantsammenslutningen

Kan en by lære? Alle unge i Sønderborg bliver grønne agenter


Lørdag den 15. juni kl. 15.00-15.55 Energibyerne B8 - Nordlandspladsen


FNs verdensmål er omdrejningspunktet for et ambitiøst og langsigtet arbejde på Als

Eventbeskrivelse
Sønderborg er den eneste danske UNESCO Learning City. Med udgangspunkt i FNs verdensmål arbejder byen med viden og læring som drivkraft for den grønne omstilling. I første omgang gælder det alle unge. Hør om erfaringerne og vær med til at debattere, om fælles læring i en by er vejen frem.






Hos Danmarks Biblioteker har vi lavet tre event med fokus på fordybelse, at få flere til at læse med en National Læsestrategi, samt om fondenes rolle i kulturlivet.
Den Sociale Scene 2018, hvor Danmarks Biblioteksforening er en af partnerne:
I år er temaet ALRUM og her er plads til alle der vil fællesskabet.



Slap nu af! med al den kultur og fordybelse til børn 
Fredag den 14. juni  10:30 - 11:15 
Danmarks Biblioteker 
Debat - Kultur, medier og idræt - Børn, unge og undervisning 
A28 - Den Sociale Scene 
A - Danchells Anlæg 
Vores børn lever i en strøm af indtryk, og behovet for at slappe af stiger. Hvad kan kulturen gøre?
Eventbeskrivelse 
Vores børn bliver bombarderet med information og kommunikation i en konstant strøm af indtryk. Behovet for at slappe af og koble fra bliver større. Selv skoleelever har mindfulness på skemaet. Vi bør på mange forskellige måder sikre mulighederne for og rum til ro og koncentration, sådan at alle børn oplever tilfredsstillelsen ved for alvor at fordybe sig i noget og måske endda glemme sig selv. Både nu og i fremtiden. Men hvor finder vi disse rum? Er det i kulturen og kunsten - i litteraturen, i musikken, i billedkunsten? Hvad består rummene i og af? Og hvordan bliver kulturen til et need- to-have og ikke bare nice-to-have i vores børns liv? 
Deltagere 
Michael Egelund, Formand, Storkøbenhavn, BUPL 
Tine Segel, Formand, Bibliotekarforbundet 
Imran Rashid, Speciallæge, forfatter, foredragsholder, Sund Digital 
Anne Mette Thorhauge, Lektor og Formand for Medierådet, KU/Medierådet 
Sophie Fuglesang, Projektleder, Køge Bibliotekerne/Billedstrøm  

Moderator 

Katherine Diez, Kulturdebattør og anmelder 
 



Slap nu af!! med al den læsning og litteratur 
Fredag den 14. juni  16:30 - 17:30 
Danmarks Biblioteker 
Debat - Kultur, medier og idræt - Børn, unge og undervisning 
C8 - Dansk Folkeoplysnings Samråd 
C - Cirkuspladsen 
Læsning er al lærings moder og en unik kilde til oplevelser. Men børn læser mindre. Hvad gør vi? 
Eventbeskrivelse 
Vores forhold til læsning, ro og fordybelse har ændret sig. Børn og unge læser mindre i deres fritid end tidligere. Mange har udfordringer med dybdelæsning og fordybelse. Vores samfund er præget af uendelige forstyrrelser på arbejdet, hjemme og på de sociale medier. Der skal derfor skabes rum, sprækker og tid til ro, fordybelse og ikke mindst lyst til læsning i hverdagen. Læsning er alt lærings moder, siger man, og i det nyeste folkeskoleforlig er der afsat flere midler til en læseindsats. Men en af udfordringerne med børns dalende læselyst er, at de mest af alt forbinder læsning med skolen. I denne debat vil vi undersøge, hvem der tager têten, hvordan litteraturen kan spille en rolle i de unges liv og hvordan vi skal gå til opgaven med at stimulere børns egen lyst til at læse. Kulturkritiker Katherine Diez sætter rammen ved at fortælle om manglen på litterær dannelse i de unges liv og udfordrer derefter panelet af fagfolk og politikere. 
Deltagere 
Marianne Jelved (R) kulturordfører. 
Peter Heller Lützem, Special Konsulent, Nationalt Videncenter for Læsning 
Steen Bording Andersen, Kulturudvalgsformand Aarhus (S) og formand Danmarks Biblioteksforening, Danmarks Biblioteksforening 
Tine Segel, Formand, Bibliotekarforbundet 
Niels Lykke Lynnerup, HB og undervisningsudvalg i Danmarks Lærerforening   
Moderator Katherine Diez, Kulturdebattør og anmelder 
 





Slap nu af!!! med al den kultur 
Lørdag den 15. juni  10:30 - 11:15 
Danmarks Biblioteker 
Debat - Kultur, medier og idræt - Børn, unge og undervisning 
A28 - Den Sociale Scene 
A - Danchells Anlæg 
Børn og unge har brug for fordybelse! Er det en samfundsopgave og hvilken rolle spiller fondene? 
Eventbeskrivelse 
Hvordan skaber vi et godt liv for børn og unge, når det ikke kun handler om flere I-pads og at ta’ sig godt ud på de sociale medier? Et godt liv er også rum og mulighed for at fordybe sig i bøger og fortællinger. Men er det en reel samfundsopgave eller noget som den enkelte selv må stå for? Og hvordan skaber vi mulighederne, så alle kan være med.? Fondene i Danmark gør langt mere end blot at uddele midler på det almennyttige område. De udpeger nye specifikke indsatsområder og er dermed til at sætte dagsordenen. Det har betydning for kulturens institutioner og udviklingsretninger. Men hvad er på spil, hvordan arbejder fonde og kulturinstitutioner sammen om rammerne for det gode liv gennem hverdagskulturen? Og hvordan sikrer vi, at også udsatte børn og unge kommer med ind i ligningen om et godt liv, hvor der er rum til ro, fordybelse og fællesskaber.
Deltagere 
Mogens Jensen (S) Mf. kulturordfører Birgitte Boesen, Forfatter og rådgiver, büroCHP 
Laust Westtoft, Sekretariatschef, LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud  
Henrik Lehmann Andersen, Direktør, Nordea-fonden 
Pia Henriette Friis, Bibliotekschef og formand, Kolding Bibliotekerne og formand for Bibliotekschefforeningen   

Moderator 
Katherine Diez, Kulturdebattør og anmelder  

Se også Danmarks Biblioteker på Folkemøde 2019

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe