mandag den 27. januar 2014

Der er mere prestige i kulturpolitik end man skulle tro

Jeg tror jeg har taget fejl i min vurdering af hvor stor politisk fokus der er på kulturen. I hvert fald hvis jeg dømmer ud fra hvor mange politikere der er tilmeldt til de fem regionale valg- og debatmøder Danmarks Biblioteksforening holder i denne uge, for så er interessen stor. At tage fejl i sådanne ting, synes jeg er fantastisk og jeg glæder mig til at møde alle deltagerne og er sikker på at diskussionerne nok skal gå højt. Jeg synes også det der ud til, at der er en masse der vil kæmpe om at blive valgt til DB's repræsentantskab. Så lige nu er det vist egentlig kun snevejret der kan nære min pessimisme.

Det har ellers været en standende debat i det danske kulturliv er om kulturpolitik kan sætte dagsorden. Om kulturpolitik generelt er attraktiv og prestigefuld for politikerne, underforstået om det er de stærke politikere der kommer i kulturudvalg, bliver kulturudvalgsformænd eller bliver kulturordfører.

Ind i mellem har jeg også selv udtrykt den tvivl, når jeg har skrevet om den politiske fokus på kultur eller mangel på samme f.eks.:

 Christian Have lægger op til debat ud fra sin bog 
”Ansvar og anarki”,
en tiltrængt ny debat om vores fremtidige kunst
 og kultur og om behovet for, at vi alle sammen påtager
os et nyt kulturelt ansvar. Det handler om at tage valg,
prioritere og tage ansvaret for vores handlinger.
Kun på den måde kan vi sikre en stadig levende kulturarv,
kulturel og demokratisk sammenhængskraft
og humanistisk udvikling og vækst i vores samfund,
og således nå frem til en vigtig konklusion: 

Kunsten betaler sig!
Men forhåbentlig tager kulturpessimisterne fejl, og det vi oplever i denne tid, er en stadig større fokus på kultur og hvad den betyder for hele udviklingen af vores samfund. Det synes jeg i hvert fald er det jeg oplever, når jeg færdes i de kulturpolitiske miljøer. Det vil jeg helt sikkert også skrive mere om når ugens møde er overstået.

Skulle du have lyst til at deltage, er jeg sikker på vi også kan have plads til dig.

Du kan se mere om møderne her

Valgmøderne afholdes fem steder i landet og på hver skal der vælges fem lokale politikere til DB's repræsentantskab. Foreningen har en lang tradition for at skabe debat i KulturDanmark, det sker også i forbindelse med valgmøderne.

Charlotte Sahl-Madsen lægger op til debat med eksempel i Sønderborg
Kunsthal, som hun står i spidsen for.

Udover selve valghandlingen, vil der også være debat bl.a. med kreativ direktør Christian Have, som deltager på tre af valgmøderne, samt Administrerende direktøren for Kulturby 2017 Rebecca Matthews i Silkeborg og direktør for kunsthal Sønderborg Charlotte Sahl-Madsen i Sønderborg.Ingen kommentarer:

Send en kommentar