Gå videre til hovedindholdet

Stor succes med mikrobiblioteker, fuglehuse og Little Free Library

I sidste uge skrev Randers Bibliotek om deres mikrobiblioteksforsøg. Det lyder rigtig spændende, at man med så få midler kan rykke biblioteket ud og få kontakt med helt nye brugeregrupper.

De beskrev det selv at de har skabt opmærksomhed om læsning, bøger og ikke mindst sig selv, med fire fuglehuse, 100 kasserede bøger og en stak labels med Randers Mikrobibliotek og lidt alternativ markedsføring i RandersUgen.

De fire fuglehuse blev placeret på centrale steder i byen, hvor mange mennesker passerer forbi, og der blev sat et skilt op, som opfordrede folk til at læse en bog og beholde den bagefter.

I nyhedsbrev og på facebook blev publikum opfordret til at lægge deres egne bøger, hvis de havde lyst, og de fire mikrobiblioteker var en stor succes. Så stor, at fuglehusene flere gange måtte tages tomme ind om aftenen og fyldes op igen næste morgen.

Bøgerne var kasserede og blev taget fra bibliotekets bogsalg, og de fire fuglehuse var billige og kan bruges i efterfølgende udstillinger på biblioteket, så det mest krævende ved mikrobibliotekerne var i virkeligheden den tid, der skulle bruges på at fylde husene op efterhånden som folk tog bøger med derfra.
Randers Bibliotek beskrev eventen på deres facebook:
Lounge, nu med udgået bøger fra Randers bibliotek. Tag den bare med hjem og læs den færdig.
Har du en god bog som du synes andre bør læse, så aflevere den i vores fuglehus.
Vi kan desværre ikke garentere at du får den igen. Men du er med til at give andre en god oplevelse.


Forbilledet var bevægelsen Little Free Library med små huse og kasser, hvor folk kan tage og lægge bøger, der så frit cirkulerer mellem glade læsere.

Mikrobibliotekerne opstod ud fra ønsket om at lave noget nyt og anderledes. Biblioteker opfattes af nogle som støvede klodser, der er bundet af gammeldags traditioner og ikke er hverken friske eller moderne.


Pointen med mikrobibliotekerne var at overraske og vise, at biblioteket er meget mere, end folk tror, og det var hov-effekten, der skulle være midlet.

Det er svært på afstand at bedømme hvor stor succes de har haft og de anfører også selv at det er svært at måle effekten af en kampagne som mikrobibliotekerne, men at der er taget 100 bøger fra fuglehusene fortæller i hvert fald, at publikum er åbne over for nye metoder, og at de tager godt imod den mere direkte form for kontakt. Randers Bibliotek overvejer derfor nu ikke om, men hvornår de skal lave en ny kampagne med fuglehuse og mikrobibliotek.


Kommentarer

 1. Hej Michel

  Tak for indlægget!

  Billedet af loungen og fuglehuset er nu ikke vores, men fra facebooksiden for den kaffebutik (En og 1/1), som havde et mikrobibliotek stående ude foran.

  Hilsen Iben
  Randers Bibliotek

  SvarSlet
 2. Sikke skønt fantastisk kombination fugler, der kan flyve frit og ideer og tanker, der svæver mellem os mennesker:-) Viden er det slot, som vi alle ejer:-)

  SvarSlet
 3. og elsker sætningen "Husker regeringen, at kultur er det stof menneske dannes af?"

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few