Gå videre til hovedindholdet

Stor succes med mikrobiblioteker, fuglehuse og Little Free Library

I sidste uge skrev Randers Bibliotek om deres mikrobiblioteksforsøg. Det lyder rigtig spændende, at man med så få midler kan rykke biblioteket ud og få kontakt med helt nye brugeregrupper.

De beskrev det selv at de har skabt opmærksomhed om læsning, bøger og ikke mindst sig selv, med fire fuglehuse, 100 kasserede bøger og en stak labels med Randers Mikrobibliotek og lidt alternativ markedsføring i RandersUgen.

De fire fuglehuse blev placeret på centrale steder i byen, hvor mange mennesker passerer forbi, og der blev sat et skilt op, som opfordrede folk til at læse en bog og beholde den bagefter.

I nyhedsbrev og på facebook blev publikum opfordret til at lægge deres egne bøger, hvis de havde lyst, og de fire mikrobiblioteker var en stor succes. Så stor, at fuglehusene flere gange måtte tages tomme ind om aftenen og fyldes op igen næste morgen.

Bøgerne var kasserede og blev taget fra bibliotekets bogsalg, og de fire fuglehuse var billige og kan bruges i efterfølgende udstillinger på biblioteket, så det mest krævende ved mikrobibliotekerne var i virkeligheden den tid, der skulle bruges på at fylde husene op efterhånden som folk tog bøger med derfra.
Randers Bibliotek beskrev eventen på deres facebook:
Lounge, nu med udgået bøger fra Randers bibliotek. Tag den bare med hjem og læs den færdig.
Har du en god bog som du synes andre bør læse, så aflevere den i vores fuglehus.
Vi kan desværre ikke garentere at du får den igen. Men du er med til at give andre en god oplevelse.


Forbilledet var bevægelsen Little Free Library med små huse og kasser, hvor folk kan tage og lægge bøger, der så frit cirkulerer mellem glade læsere.

Mikrobibliotekerne opstod ud fra ønsket om at lave noget nyt og anderledes. Biblioteker opfattes af nogle som støvede klodser, der er bundet af gammeldags traditioner og ikke er hverken friske eller moderne.


Pointen med mikrobibliotekerne var at overraske og vise, at biblioteket er meget mere, end folk tror, og det var hov-effekten, der skulle være midlet.

Det er svært på afstand at bedømme hvor stor succes de har haft og de anfører også selv at det er svært at måle effekten af en kampagne som mikrobibliotekerne, men at der er taget 100 bøger fra fuglehusene fortæller i hvert fald, at publikum er åbne over for nye metoder, og at de tager godt imod den mere direkte form for kontakt. Randers Bibliotek overvejer derfor nu ikke om, men hvornår de skal lave en ny kampagne med fuglehuse og mikrobibliotek.


Kommentarer

 1. Hej Michel

  Tak for indlægget!

  Billedet af loungen og fuglehuset er nu ikke vores, men fra facebooksiden for den kaffebutik (En og 1/1), som havde et mikrobibliotek stående ude foran.

  Hilsen Iben
  Randers Bibliotek

  SvarSlet
 2. Sikke skønt fantastisk kombination fugler, der kan flyve frit og ideer og tanker, der svæver mellem os mennesker:-) Viden er det slot, som vi alle ejer:-)

  SvarSlet
 3. og elsker sætningen "Husker regeringen, at kultur er det stof menneske dannes af?"

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet