mandag den 30. september 2013

Danskerne: Kulturen er ubetydelig for krydset til kommunalvalget eller....?

Sådan skriver Altinget Kultur i dag. Altinget Kultur har fået lavet en meningsmåling som peger på at Kulturen stort set ingen indflydelse har på, hvor danskerne sætter deres kryds ved kommunalvalget i november.

Det synes jeg vi skal udfordre, for jeg er ikke så sikke på de har ret i, at hverken vælgere eller lokalpolitikere finder det relevant.

Det er A&B Analyse som har lavet meningsmålingen for Altinget | Kultur. Her er et repræsentativt udsnit af danskerne blevet spurgt om, hvilke to områder der er vigtigst for deres stemme ved kommunalvalget den 19. november i år.

Og blot 4,8 procent af de adspurgte svarer kultur. Det tror jeg er helt validt i forhold til det spørgsmål, men ikke et udtryk for hvor stor vægt borgerne rent faktisk lægger på kultur også når de krydser.
Vælgerne prioriterer ikke kulturJobskabelseÆldre og handicapMiljøFolkeskolenSkatteprocentenOmkostninger til a...Vej, belysning og ...DaginstitutionerKulturVed ikke01020304050Vælgernes prioritering afpolitikområder (procent)

Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk blandt 1.063 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Svarene er indsamlet i perioden 29/8 til 3/9 2013. 


Jeg tror den indirekte betydning af kulturen og påvirkningen på vælgernes adfærd er større end som så.

For år tilbage lavede Niras en analyse for Ringsted, Slagelse, Næstved og Køge Kommune af hvad der påvirkede borgerne valg, hvis de skulle flytte. Her svarede 79 % at Kultur- og fritidstilbud havde stor betydning, hvilket var den 5 vigtigste årsag .
Det vi spurgte om var: Forestil dig, at du skal flytte fra din nuværende kommune. Hvor stor betydning vil følgende forhold have for dit valg af ny bopælskommune? – Andel der har svaret nogen betydning eller stor betydning. 
Boligudgifter (såsom husleje/boligpriser) i den nye kommune 86 % 
Adgang til rekreative områder (skov, parker mv.) 85 % Rolige boligområder i den nye kommune 83 % Indkøbsmuligheder i den nye kommune 83 % Boligens størrelse i den nye kommune 81 % Kultur- og fritidstilbud i den nye kommune 79 % Bymiljøet i den nye kommune 79 % Transporttid til arbejde/uddannelse 75 % Afstand til venner 73 % Afstand til familie 60 % Beskatning i den nye kommune 59 % Kommunens omdømme 54 % Karrieremuligheder og spændende jobs 52 % Ældreservice i den nye kommune 46 % Folkeskolen i den nye kommune 40 % Børnepasningstilbud i den nye kommune 38 % Familiemæssige forhold (f.eks. ny kæreste) 35 % Uddannelsesmuligheder i den nye kommune 35 % 
Min pointe er, at borgerne lægger ret stor vægt på kultur i deres lokale valg, og jeg tror det påvirker i ret høj grad hvor de sætter deres kryds, specielt hvis de er utilfredse med det lokale kulturliv.

Derfor er det vigtigt, at gøre en indsats for at få kulturen højt på den kommunalpolitiske dagsorden op til valget.

I Danmarks Biblioteksforening er det et vigtigt indsatsområde. Det kan du læse mere om her:

Kommunalvalg 2013

Få biblioteket på dagsordenen i kommunalvalgkampen
I en kommunal valgkamp er det ikke altid kulturen som står øverst på dagsordenen. Det kan vi sammen ændre. Her på siden samler vi en række ideer, som I ude på bibliotekerne er velkomne til at bruge og udvikle. Vi forsøger løbende at samle alle jeres bidrag her på siden.
Du kan også selv komme med ideer og gode eksempler på, hvordan vi sætter kulturen og biblioteket på dagsordnen - www.db.dk/KV13

Ingen kommentarer:

Send en kommentar