lørdag den 8. maj 2010

e-bøgerne er bibliotekernes nye udfordring

E-bøgerne rejser en række udfordringer for bibliotekerne. For hvordan skal man udlåne og finde en betalingsstruktur for materialer som reelt eksisterer i et ubegrænset antal eksemplarer. Den kan jo i princippet udlånes i et ligeså ubegrænset antal. Det kan få store konsekvenser for bibliotekernes stramme budgetter, for det er jo stadig bibliotekerne der skal betale for at sikre borgerne har fri og lige adgang til information, det gælder om det er traditionelle bøger, e-bøger, databaser eller hvad der nu bliver efterspurgt. Som det er i dag køber bibliotekerne en bog og kan så udlåne den så mange gange de vil indtil den er slidt op.

I forhold til e-bøger er problemerne at forfattere og forlag selvfølgelig stadig skal have en betaling, men hvis man forestiller sig en betalingsstruktur, hvor biblioteket skal betale hver gang den bliver downloaded, så kan bibliotekernes budgetter hurtigt tømt. Problematikken kendes bla. fra bibliotekernes netlydbog.dk , hvor bibliotekerne betaler ca. 30 kr. hver gang en lydbog bliver downloaded. Det er ikke en forretningsmodel der holder i længden, fordi en offentlig institution ikke kan styre sin økonomi, hvis det helt er afhængigt af hvor mange gange et materiale bliver udlånt. Derfor skal der findes forretningsmodeller, der sikre den fri og lige adgang inden for en stram offentlig økonomi, samtidig med at forfattere og forlag for deres del.

Det har forfatteren Morten Dürr skrevet et interessant indlæg om i Information den 7. maj, som jeg vil tillade mig at citere:
(du kan læse flere indlæg om emnet i Information )

På offentlige amerikanske biblioteker behandler man e-bøger på linje med traditionelle, trykte bøger. Går man ind og vil bestille en e-bog i systemet, kan man se, hvor mange eksemplarer som er hjemme, Udlånt og hvor mange som er i beholdningen. Præcis som trykte bøger. Her må man gå ud fra, at bibliotekerne køber en softwarelicens til hver enkelt eksemplar. Om de betaler noget pr. udlån, ved jeg ikke.

2. E-bøger optræder som ubegrænset antal eksemplarer.

Den anden mulighed er, at man blot indføjer e-bogen i databasen, hvorefter den kan downloades i uendeligt mange eksemplarer på en gang. Den skal ikke returneres fra låneren, før en ny låner kan tage den hjem. Sådan fungerer systemet i Danmark, når det gælder e-lydbøger.

Her kan man eksempelvis låne en lydbogsudgave af en bestseller som Jussi Adlers Flaskepost fra P umiddelbart. Hvorimod der er måneders ventetid på den trykte udgave. Her ved vi, at bibliotekerne betaler forlag/forfatter et beløb, hver gang der kommer et udlån/download.

Disse to modeller er to forskellige måder at adressere problemet med, at e-bøgerne kan reproduceres uendeligt skønt bibliotekernes udgifter ikke må stige med samme hast.

De to modeller har hver sit sæt fordele og ulemper.

Bruger man den amerikanske model, vil man sprede udlån til flere titler. Til gengæld vil lånerne opleve det som en begrænsning at måtte vente på, at en given bestseller returneres fra forrige låner. På den anden side vil forlag og forfattere kunne drage nytte af denne ordning, da den vil betyde, at et større antal titler kommer i udlån.

Bruger man den danske model vil biblioteksbrugerne opleve, at de til enhver tid kan få adgang til en given bestseller. Men dét vil ske på bekostning af adgang til andre titler, da bibliotekerne må holde deres budgetter. Dette kan de kun gøre ved at lægge en begrænsning på lånerens aktivitet. Frygten set med en forfatters øjne er, at låneren bruger sin månedlige kvote op på bestsellere, og ikke opdager den smallere litteratur.

Må kan konkludere, at folkebibliotekerne har fået nye muligheder med e-bogen. Men også store nye udfordringer. Og at den måde, hvormed de vil adressere forholdet mellem »de uendelige antal digitale eksemplarer« kontra et begrænset budget, har store kulturpolitiske dimensioner

6 kommentarer:

 1. Det kunne være spændende at prøve den "Amerikanske metode" af og få erfaringer med den. Der betales ikke pr. udlån - men den "Danske metode" benyttes også i USA.
  http://twitter.com/susanmpls/status/13568415986

  SvarSlet
 2. Jeg ved ikke om det gælder for hele landet, men mit lokale bibliotek (Aalborg) kører i hvert fald lige for tiden med udlån pr. måned via ebib.dk. Det synes jeg sådan set er okay - så mange bøger kan jeg jo potentielt heller ikke nå at læse. Det er jo rimeligt nok at budgettet skal overholdes på en eller anden måde.

  Men... der er en anden problematik. Man kan jo ikke "browse" en e-bog på samme måde som en fysisk bog i en boghandel eller bibliotek inden man køber/låner den, hvilket ville betyde et reelt lån selv hvis en låner bare lige vil se om den er noget. Jeg har ejet diverse e-bogslæsere de sidste tre år, og noget jeg bruger meget er den mulighed for "samples" som de fleste e-bogsbutikker på 'Nettet tilbyder. Så kan jeg se om bogen overhovedet er interessant nok inden jeg køber. Jeg kunne godt tænke mig noget lignende på biblioteket - mulighed for at downloade "samples" inden jeg bruger af min månedlige låneret.

  SvarSlet
 3. Evas ide med at kunne "sample" bør da være en relativ nem ting at åbne mulighed for, så det håber jeg da bliver indført.

  SvarSlet
 4. og så er der vidst nok en Singaporsk (?) model hvor der er begrænset lån på det enkelte værk. Dvs. man køber 10 "eksemplarer" af eksempelvis Flaskepost fra P som så svarer til at den kun kan læses af 10 samtidige brugere. Man kan sige at det er en tro kopi af den fysiske verden, hvilket efter min mening aldrig har været et fornuftigt udgangspunkt for digitalt service-design. Det har blandt andet en række administrative ulemper, som man kunne slippe for i de andre modeller.

  SvarSlet
 5. Singapore-modellen ligner den amerikanske, ja.. I Singapore betaler man pr. "eksepmplar" og derfor ikke pr. "udlån".

  SvarSlet
 6. Hej alle,

  Jeg er en privat långiver, tilbyder jeg lån til 3% er dette en legitim virksomhed med ære og forskel, vi er klar til at hjælpe dig ud i nogen økonomisk problem, som du er, vi tilbyder alle typer af lån, så hvis du er interesseret i denne lånetilbud venligst kontakte os på vores e-mail: wagner_firm1@blumail.org

  Giver også følgelinks detaljer, så vi kan gå videre med lånet med det samme.

  Navn:
  Nødvendige beløb:
  Varighed:
  land:
  Formål med lån:
  Månedlig indkomst:
  Telefonnummer:

  Kontakt os med de ovennævnte oplysninger om vores e-mail: wagner_firm1@blumail.org

  Hilsen til jer alle.

  SvarSlet