Gå videre til hovedindholdet

Kulturkamp

I går kunne man i Information læse ” Kultur er glasur på lagkagen - skær bare ned. Sådan lyder beskeden til politikerne fra masser af borgere. Derfor spiller kulturen næsten ingen rolle i den kommunale valgkamp” …..” På en skala fra nul til 100, ligger kulturens rolle i valgkampen på nul”

(som følge heraf) …” får Kommunerne ikke udviklet en kulturpolitik, hvor kultur betragtes som et fagområde”

”… problematisk, at borgerne har så lidt tilovers for kulturen, når to tredjedele samtidig er brugere af kulturtilbud og vil ærgrer sig, hvis f.eks. det lokale bibliotek lukkes”

Jeg synes det er tankevækkende, at alle vi der kæmper kulturkampen ikke formår at få borgerne til at prioritere den højere. Eller tager vi bare fejl?

Jeg mener at kulturen er af ekstrem stor betydning for det enkelte menneske og deres dannelse, derfor skal vi have flere med i kampen…..

Artiklen bygger på en undersøgelse foretaget af Gallup for Berlingske og TV2 Lorry

Fakta
Kultur får hverken borgere eller politikere op at ringe i den kommunale valgkamp. Mange borgere ser slet ikke noget problem i at skære i kulturen:
47 pct. mener, at kulturtilbud skal have samme ressourcer som nu
42 pct. mener, at kulturtilbud skal have færre ressourcer
8 pct. mener, at kulturtilbud skal tilføres flere ressourcer
40 pct. mener, det er i orden at skære ned i det kommunale tilskud til kunst og musik
Kilde: Gallup-måling, Berlingske og TV2 Lorry

Se hele artiklen her http://www.information.dk/215452

Kommentarer

  1. Tankevækkende indlæg! Jeg er helt enig med dig i at kulturen er vigtig for den enkelte.

    Et hurtigt skud fra hoften er, at vi i branchen måske ikke er gode nok til at formidle kulturens betydning er ifht. de forhold, der ligger ud over "kultur som et individuelt forbrugsgode".

    Kultur er en del af individdets projekt, men også en del af grundlaget for at kunne tænke nyt og innovativt. Kultur er en komponent i spørgsmålet om udviklingen af den "sociale kapital" som giver os referencerammer, netværk at udvikle og tillid til hinanden. Kultur kan være en drivende kraft i opdyrkning af nye færdigheder, som slet behøver at have med kultur at gøre (fx it-færdigheder) - etc. etc.

    SvarSlet
  2. Det overrasker mig ikke. Sådan har det vist altid været. Kultur er jo alt fra burgere til Bach, men mange tænker teater og abstrakt kunst, når talen falder på begrebet. Jeg tror, vi i biblioteksvæsenet ikke har været så gode til at tale kultur. Vi underviser i stigende grad i diverse netfunktioner, bøgerne forsvinder stille og roligt fra hylderne - og det hænger måske ikke sammen med det traditionelle kulturbegreb for borgerne??? Det gør det heller ikke mindre problematisk, at man flere steder har borgerservice-funktioner på biblioteket. Kulturen træder mere i baggrunden og bliver erstattet af en slags funktion/central for diverse ydelser, der kan lette hverdagen - fremfor at 'danne' borgeren.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few