fredag den 13. november 2009

Biblioteket er en oase for kvinderne

En Gallupundersøgelse viser, at kvinder bruger folkebibliotekerne mere end mænd. Men hvad er årsagen til, at en af landets allerstørste kulturinstitutioner især tiltrækker kvinderne?

Chancen for at møde kvinder på biblioteket er større end for at møde mænd. En undersøgelse lavet for blandt andre Danmarks Biblioteksforening viser nemlig, at mens kun lidt over hver anden mand besøger biblioteket i løbet af året, så besøger flere end to ud af tre kvinder biblioteket mindst én gang hvert år.

Henriette er 34 år og fra Amager. Ca. en gang om måneden går hun en tur på biblioteket, ofte sammen med sin mor. De går sammen fordi de hygger sig med at dele oplevelsen på biblioteket, og fordi de har nogle af de samme interesser. Turen på biblioteket bliver brugt til at gå på jagt efter bøger, blandt andet om den fælles interesse for broderier - og hvad de nu ellers falder over. For Henriette plejer ikke på forhånd at have lagt en plan for hvad hun gerne vil læse noget om. Hun tager på biblioteket for at snuse rundt og for at opleve glæden ved at finde en bog – eller en lydbog – som hun synes ser spændende ud.

Arrangementer og lån af bøger er blandt topscorerne, når man ser på hvad kvinder især bruger biblioteket til, men undersøgelsen viser også, at det netop er blandingen af de rigtig mange tilbud, som gør biblioteket så attraktivt. Og lige det at man kan sammensætte sin helt egen pakke af gode oplevelser tiltaler åbenbart kvinderne mere end mænd. Og så er det oftere kvinderne, der følger børnene på biblioteket end mænd, så de traditionelle kønsroller spiller stadig ind.

Pia er 41 år og fra Skanderborg. Som tidligere boghandler er hun helt naturligt glad for litteratur, og låner bøger flere gange om måneden på biblioteket. Som det er tilfældet for stadig flere borgere, så klarer Pia selv hele låneprocessen. Lige fra at hun på www.bibliotek.dk finder den bog hun gerne vil låne, til at reservere bogen online og til hun selv afhenter bogen på biblioteket og registrerer lånet i en af selvbetjeningsautomaterne på biblioteket.

For Pia er besøget på biblioteket derfor typisk ganske kort, hvilket passer hende fint. En travl hverdag behøver ikke at være en forhindring for at benytte biblioteket, da selvbetjening nu i vid udstrækning findes på de danske biblioteker. Ind imellem går Pia også på biblioteket med sin dreng og pige, og så går der nemt en times tid før biblioteket forlades igen. Og når børnene bliver lidt ældre, ser hun frem til at børnene går på biblioteket med mor og far i f.eks. weekenden, og på den måde får nogle anderledes spændende og inspirerende oplevelser sammen.

Læs i øvrigt mere om Danmarks Biblioteksforenings Gallupundersøgelse på http://www.dbf.dk/gallup

Ingen kommentarer:

Send en kommentar