Gå videre til hovedindholdet

VI TEGNER KULTURPOLITIKKEN - debat på #KULTURMØDET

Vi tegner kulturpolitikken lyder den underspillede overskrift på debatten torsdag 25.08. Kl. 19.00 - 20.00 på folkescenen på kulturmødet og det er jo spændende om vi skal tegne ;-)

Jeg har ikke fundet på overskriften, det er DM og Kulturmødet som har arrangeret debatten, men jeg skal være med og jeg synes du skal komme og blande dig i debatten, "når fire markante stemmer fra dansk kulturliv" som de skriver i programmet til kulturmødet, kommer med konkrete politiske forslag til, hvordan vilkår og rammer for dansk kulturliv skal styrkes. Vi udvikler konkret politik live på scenen – og publikum stemmer ja eller nej til de enkelte forslag. Når debatten er slut, sender kulturmødet publikums foretrukne forslag direkte til kulturudvalget på christiansborg."

De fire stemmer er: bjarke svendsen, spillestedsleder alice / camilla gregersen, formand dm / jane sandberg, museumsdirektør enigma  og altså mig michel steen-hansen, direktør danmarks biblioteksforening.

Jeg vil gerne afsløre mit konkrete politiske forslag allerede og synes du skal komme forbi og støtte det, hvis du altså kan se ideen. 

Giv børn og unge mulighed for at læse, ved at give dem adgang til bøger
Børn læser mindre i deres fritid. Hvert tredje barn læser sjældent eller aldrig bøger udenfor skoletid. Samtidig viser undersøgelser, at danske børns læselyst generelt ligger i bund. Er dette digitaliserings skyld eller åbner digitaliseringen nye muligheder?

Skolebibliotekerne er forandret og blevet til Pædagogiske Læringscentre, hvilket betyder meget store lokale forskelle i fokus på betydningen af børns læselyst og på om de møder skønlitteratur i deres hverdag. Børn foretrækker fysiske bøger, men samtidig viser den sprit nye undersøgelse Børn og unges læsning 2021, at halvdelen af eleverne ikke kommer på biblioteket. De fleste (69%) kender tilgengæld eReolen GO! som er bibliotekernes digitale tjeneste for børn, som de kan tilgå med Uni-Login som de kender fra skolen, mens antallet der jævnligt besøger tjenesten, er noget mindre.  

Kommuner og skoler vælger på forskellig vis at finansiere elevernes adgang til digital litteratur og nogle steder har børnene slet ikke adgang. Det betyder i praksis, at børn begrænses i adgangen til at læse, dels på grund af manglende fokus, dels på grund af finansieringen af frilæsning i skolesektoren, specielt i forhold til den digitale adgang. Nogle kommuner har aftaler mellem undervisnings- og kulturforvaltningerne om finansiering af børnenes adgang til eReolen Go, men der andre steder ikke er sådanne aftaler, hvilket betyder, at eleverne ikke har adgang til e-bøger til frilæsning.

DIGITAL LÆSNING

NATIONAL FINANSIERING AF ADGANG TIL DIGITALE MATERIALER TIL ALLE BORGERE

Udlån af lyd-og e-bøger er på landsplan fordoblet fra 2019 til 2021 og væksten ser ud til at fortsætte. Det medfører, at udgiften til digitale udlån er steget fra 50 mio. kr i 2017 til 100 mio. kr. i 2021. 


Konsekvensen har desværre været, at flere og flere kommunale biblioteksvæsner nedsætter grænsen for hvor mange e-bøger og lydbøger børn og voksne kan låne via bibliotekernes eReolen, og det medfører store forskelle i de digitale bibliotekstilbud landets kommuner imellem. Samtidig er der meget store kommunale forskelle på folkeskoleelevers adgang til at låne lyd- og e-bøger via bibliotekernes digitale tjeneste til børn eReolen GO, da man i nogle kommuner og en del skoler ikke køber adgang til tjenesten for sine skoleelever.

Med stigningen i brugen af digitale materialer kan udgiftspresset på bibliotekernes materialekonti derfor forventes at stige yderligere i de kommende år. Selvom der er en tendens til fald af fysiske udlån (som dog er vendt i en del kommuner), så skal bibliotekerne stadig indkøbe et bredt udvalg af fysiske bøger, da det fysiske udlån fortsat er markant højere end det digitale. Sammenholdt med bibliotekernes høje aktivitetsniveau for borgerne, der for mange lokalsamfunds vedkommende er det sidste ikke-kommercielle mødested, er der begrænsede muligheder for at omprioritere og finansiere det øgende digitale forbrug af anden vej.

 

Derfor skal der sikres en bedre adgang til digitale lyd- og e-bøger for alle borgere

·         Adgangen til lån af digitale materialer bør være uafhængig af bopælskommune. Ikke alle har mulighed for at købe adgang til kommercielle lyd- og e-bogstjenester, specielt ikke børn og unge. Derfor bør adgangen understøttes med national finansiering, for at give lige adgang til læsning via bibliotekerne, og dermed også understøtte læselysten for alle


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe