Gå videre til hovedindholdet

Bibliotekerne kan hjælpe Ukraine i kampen for sandheden, som de så ofte gør når der er krig og konflikt i verden

Bibliotekerne i hele Europa er gået sammen om at støtte Ukraine for at sikre adgangen til information i kampen mod misinformation om det Russiske angreb på landet


Bibliotekerne spiller ofte en central rolle når det kommer til krig og konflikt i verden. De kan nemlig sikre adgangen til reel information, da sandheden ofte er det første offer i en krig.

Jeg oplevede selv under ”Det arabiske forår” at direktøren for nationalbiblioteket i Egypten fortalte historien, om hvordan de sikrede ikke bare adgangen til information, men også muligheden for at borgerne kunne kommunikere med hinanden via deres hjemmeside. Nationalbiblioteket brugte simpelthen deres IT infrastruktur til at sikre borgernes mulighed for at kommunikerer og havde et twitter feed kørende, selvom myndighederne forsøgte at kontrollerer og lukke ned for alle informationskanaler. Da myndighederne så truede biblioteket, dannede et stor flok studerende fra universitetet en menneskekæde omkring biblioteket for at symboliserer kampen. 

Med krigen i Ukraine er sandheden igen truet af Fake News fra russiske trolde. Derfor lyder der en opfordring fra den Ukrainske Biblioteksforening og alle bibliotekesforeningerne i Europa om at tage del i kampen for sandheden og mod den russiske invasion.

De danske biblioteker bakker op om en europæiske fælles erklæring. Den Russiske Føderations barbariske angreb mod Ukraine er i strid med de grundlæggende principper for et bæredygtigt, demokratisk og retfærdigt samfund.

Som svar på appellen iværksat af den ukrainske biblioteksforening, opfordrer Danmarks Biblioteksforening, Forbundet Kultur og Information og Bibliotekschefforeningen sammen med de europæiske organisationer EBLIDA, NAPLE og Public Libraries 2030 biblioteker over hele Europa til at mobilisere til fordel for sand og reel information, for at bruge reel information som et våben i konflikten for at støtte demokrati og ytringsfrihed.

Biblioteker opfordres også til at støtte eventuelle ukrainske flygtninge i samarbejde med statslige og ikke-statslige organisationer.

Vi bør være klar til at finde løsninger og være parate til at give ukrainere den nødvendige hjælp i situationen.

Lige nu er det, på trods af den fortvivlende situation for Ukraine og alle de mennesker der bliver ofre for krigen, forbundet med et håb at følge hvor mange biblioteker rundt om i Europa der går med i denne kamp for sandheden. 
 

 


The barbaric attack of the Russian Federation against Ukraine is against the basic principles of a sustainable, democratic and equitable society.

In response to the appeal launched by the Ukrainian Library Association, EBLIDA, NAPLE and

Public Libraries 2030 urge libraries all over Europe to mobilise in favour of accurate information to be spread on the conflict as a means to support democracy and freedom of expression. Libraries are also urged to support any Ukrainian refugees, in collaboration with governmental and non-governmental organisations (for instance, Sanctuary cities, Sant’Egidio community, etc.). We should be ready to find practical solutions and be prepared to provide Ukrainians with assistance and services as needed.

Notes to editor:

EBLIDA is the community and networking hub for all library, information and documentation associations and institutions in Europe striving towards a sustainable, democratic and equitable society.

NAPLE is an international non-governmental association pursuing the interests of the national library authorities in Europe. Its main aim is to promote principles and strategies for public library policies.

PL2030 is a Brussels-based organisation working for over seven years to build connections between innovative library practice and build recognition of the contribution of the library sector in EU institutions.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet