fredag den 1. november 2019

Danske elever er gode online-læsere

I tirsdags skrev Politiken "Skærme gør danske elever til til dårligere læsere". Det fik mig til at skrive en blog om at det bliver "spændende at se årsag/sammenhæng, når vi får dykket ned i rapporten. Den faldende læselyst og evne kan næppe forklares alene forklares af øget brug af skærme."

Det viser sig da også at være en væsentlig anderledes historie der fortælles i den internationale undersøgelse ePIRLS. Nemlig at Danske 10-årige elever er gode til at læse på en skærm. Men vi opøver de grundlæggende læsekompetencer ved at læse på papir. Tænketanken Fremtidens Biblioteker er dykket ned i rapporten og skriver 29. oktober

Hent den fulde rapport her 
"Danske elever er gode online-læsere, men glem ikke bøgerne" er overskriften på pressemeddelelse fra DPU i forb. med at ePIRLS 2016 udkommer i dag. ePIRLS undersøger 4. klasses elevers evne til at læse fagtekster i et simuleret on-linemiljø. Og der er mange interessante resultater:
- Danske elever er bedre til at læse på skræm end på papir: 74 % læser på middel/højt, når de skal finde og anvende information på en webside. 15 % på meget højt niveau.
- De danske drenge, som ellers halter efter pigerne i andre læseundersøgelser, klarer sig lige så godt som pigerne
- 11 % af eleverne læser på lavt niveau eller derunder.


Undersøgesen peger også på, at det ikke er tiden foran en skærm, der betyder noget for, hvor godt børnene læser på skærm, men det handler om de helt grundlæggende læsekompetencer - uanset hvilket medie det foregår på. Forskerne fremhæver hjemmets betydning: Læser forældrene, er der bøger i hjemmet, har forældre læst op og fortalt historier for barnet, har forældrene arbejdet med barnets tidlige sprogudvikling og har forældrene vist deres egen læseglæde.

14 lande har deltaget i ePIRLS 2016, som er en integreret del af PIRLS 2016. 2506 danske elever har deltaget i undersøgelsen."


Jeg har tidligere skrevet om PIRLS undersøgelsen, bl.a. om hvor lavt danske elever scorer på lysten til at læse i fritinden, men der er altså en anden undersøgelse, den kan du læse mere om her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar