tirsdag den 22. oktober 2019

Forskellige befolkningsgruppers opfattelse og forståelse af nyheder og aktualitet

Hvad forstår den unge dansker, der er storforbruger af sociale medier, ved en ”nyhed”? Og er en nyhed det samme for de ældre aldersgrupper, der i højere grad benytter sig af radio og tv? Hvad betyder det for vores opfattelse af begreberne nyheder og aktualitet, hvor i landet vi bor? Og har det betydning, om vi har hjemmeboende børn?

Det og meget andet er til debat, når Slots- og Kulturstyrelsen i dag har konference om de to begreber – nyheder og aktualitet – i Eigtveds Pakhus i København. Konferencen finder sted i forbindelse med offentliggørelsen af en omfattende undersøgelse, som Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) har udarbejdet for Slots- og Kulturstyrelsen.


Selve rapporten, der præsenteres på konferencen kan du se her ”Aktiv, overvældet, adspredt eller afhængig?”
Netop hvad "de unge" opfatter som en nyhed og hvordan de tilgår den er så ekstremt vigtigt i disse år, hvor vi alle høster vore nyhedder på anderledes platforme, end dengang hvor de kun kom fra de trykte aviser og radio/tv. Specielt i et medielandskab hvor vi selv skaber og deler nyhederne, og derfor får en væsentlig andet forhold til det med "nyheder og aktualitet".


Det påvirker ikke kun medierne, men hele den offentlige debat og i sidste ende vores demokrati. Det er også noget som den objektive formidler af information så som bibliotekerne skal forholde sig til, for det ændre også befolkningens opfattelse af deres rolle.

LÆS OGSÅ: Politikerne er (stadig) Danmarks mindst tillidsvækkende faggruppe, mens bibliotekerne er i toppen


På konferencen vil chefforsker ved DMJX, Jakob Linaa Jensen, præsentere undersøgelsen og dens resultater. Herefter følger oplæg fra professor Jan Fredrik Hovden fra Bergen Universitet, webmagasinet SEIN, journalistisk lektor Filip Wallberg fra Syddansk Universitet samt direktør og chefredaktør for Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen, som vil perspektivere undersøgelsens resultater med afsæt i egne erfaringer.

Se også ”Overblik og perspektivering” fra den netop offentliggjorte ”Rapportering om mediernes udvikling i Danmark 2019” som giver en god opsummering af udviklingen i mediebilledet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar