Gå videre til hovedindholdet

Danskerne prioriterer kulturen højt viser ny analyse fra MandagMorgen

Ny undersøgelse fra Mandag Morgen offentliggøres i dag og viser en kæmpe opbakning til hverdagskulturen som f.eks. i form af biblioteker og den økonomiske støtte til dem  -  en fin reminder i den kommende valgkamp.

Altingets kulturpolitiske netværk har netop offentliggjort en stor kulturanalyse ”Mellem ballet og biografer – kultur ifølge danskerne”, udført i samarbejde med Tænketanken Mandag Morgen.  Danmarks Biblioteksforening har bakket op og været medsponsor på undersøgelsen.
Hent hele analysen her
”I Danmarks Biblioteksforening har vi set frem til præsentationen af resultaterne fra den omfattende undersøgelse, af da den leverer et dybdegående indblik i den værdi og betydning, som kulturen har for danskerne” siger formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen (A) i forbindelse med lanceringen af undersøgelsens resultater og forsætter,
”I bibliotekssektoren er det jo ikke nyt, at vi undersøger borgernes holdning til bibliotekerne og deres ydelser, eller effekten af bibliotekerne via Tænketanken Fremtidens Biblioteker, men det er rigtig interessant, at vi nu begynder at gøre det på tværs af kulturtilbuddene. Som kulturudvalgsformand i landets 2. største kommune mærker jeg selv den store politiske fokus på kulturens betydning for samfundets udvikling, fra alle de andre politikområder.”
At bibliotekerne er vigtige for borgerne, bekræftes af undersøgelsen ”Mellem ballet og biografer”, da bibliotekerne er den institution som flest danskere, ifølge undersøgelsen, mener skal have offentlig støtte:

”I en tid hvor bibliotekernes fremtid også diskuteres i politiske kredse, er det vældig bekræftende, sort på hvidt, at se borgernes opbakning til vores biblioteker. At borgerne mener, at bibliotekerne er blandt de vigtigste institutioner som det offentlige skal yde tilskud til, er en storslået cadeau til bibliotekerne og det intense arbejde de udfører hver dag, for at give borgerne relevante og udviklende tilbud. Det kan godt være borgerne låner lidt færre fysiske bøger, men de efterspørger i stadig stigende grad bibliotekernes ydelser, både de digitale som e-bøger, film og lydbøger, samtidig med at de strømmer til og bruger biblioteket som mødested om litteratur og debat, samtidig med de her bliver vejledt og guidet i informationsjunglen”



Undersøgelsen ”Mellem ballet og biografer – kultur ifølge danskerne” bekræfter, at det lokale kulturtilbud – hverdagskulturen - er vigtige elementer for borgerne, og dermed sætter det politisk fokus.

”Dette svarer fint til de observationer vi gør i bibliotekerne, hvor vi jo bl.a. kan konstatere, at flere end 38 mio. årlige besøgende gør bibliotekerne til langt den mest besøgte kulturinstitution i landet.
Et udtryk for hverdagskultur, som de fleste mennesker bruger som en naturlig del af deres liv. Ikke altid besøg, man planlægger i forvejen og måske tager det pæne tøj på og går ud og spiser med kniv og gaffel, men som en del af den kultur der danner os som mennesker til hverdag” fortsætter Steen Bording Andersen.

”Jeg håber, at der både på lokalt som nationalt plan bliver lagt mærke til disse markante budskaber fra borgerne, når vi sammen skal forme fremtidens biblioteker” slutter Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, i anledning af den nye kulturanalyse.

Analysen "Mellem ballet og biografer" blev præsenteret i dag på debatmøde som en del af et initiativ for at genstarte en nødvendig debat om kulturens rolle i dagens Danmark.

Altingets kulturpolitiske netværk, som består af en række centrale kulturaktører, hvor jeg bl.a. er med fra Danmarks Biblioteksforening, står bag den omfattende nationale kulturanalyse "Mellem ballet og biografer – kultur ifølge danskerne" i samarbejde med Tænketanken Mandag Morgen.

Debatten i dag blev styret af moderator Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Mandag Morgen, der præsenterede hovedbudskaberne i kulturanalysen. Herefter var der paneldebat med deltagelse af kulturminister Mette Bock (I), kulturordfører Mogens Jensen (S), Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), Holstebros borgmester H.C. Østerby (S) og direktør Ulla Tofte, M/S, Museet for Søfart.


Men det er kun startskuddet. Næste skridt er ud over den debat som vi forhåbentlig får i medierne er  der VALGMØDE MED VÆLGERANALYSE den 12. MARTS

Hvor Dansk Kunstnerråd og Arbejdermuseet inviterer til Valg- og debatmøde 12. marts 2019, kl. 15.30 – 18.00.




Du er velkommen til at deltage når stemmer fra kulturpolitikere, kunst og kulturlivet, forskere og mediekommentatorer i en diskussion om kunst- og kulturpolitik op mod det kommende folketingsvalg.

Til valgmødet får vi sammen præsenteret de dugfriske konklusioner fra analysen og skal bagefter overvære en skarp debat om kunst- og kulturpolitik nu og i fremtiden.
Billetbestilling via Billetto

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...