Gå videre til hovedindholdet

Alt for Damerne - Hjælp os, mor! Færre og færre børn læser bøge men vi kan få dem til at læse mere

Mange har nytårsforsætter og mål for det kommende år. Er af mine mål for 2019 er at få flere til at læse OG at komme i Alt for Damerne. Det sidste er lykkedes....

Færre og færre børn læser. Det vil bibliotekerne lave om på, og hvis den tendens skal ændres, kræver det, at forældrene – særligt mødrene - træder i karakter som læsende forbilleder.

Det jeg siger til Alt for Damerne i den anledning er:

Læsning bliver for mange børn ikke opfattet som en afstressende handling, men som en pligt, skolen eller forældrene pålægger barnet. Dér kan forældre især hjælpe deres børn med at få et andet forhold til læsning. Ifølge Michel Steen-Hansen, der er direktør i Danmarks Biblioteksforening, er det vigtigt at vise, at læsning også kan være sjovt og afslappende.
-Forældre spiller en rigtig stor rolle. Det skal ikke kun være ’Du skal læse 20 minutter om dagen, for så bliver du bedre ovre i skolen’, men ved at vise børn, at det rent faktisk er sjovt, og det er fedt, at man kan få noget andet ud af det end bare at lære, fortæller Michel Steen-Hansen.
Ved at vise børn, at læsning kan være en god oplevelse, kan man skabe en læsekultur, hvor børnene selv vælger og har lyst til at læse.

Dit barn får empati af læsning

Men hvorfor er det så vigtigt at læse? Det er alment kendt, at læsning af fiktion bidrager til at opbygge empati. Gennem skønlitteratur lærer dit barn nemlig at forstå andre og sætte sig i andres sted. Udover empatien rummer skønlitteraturen et dannelsespotentiale, der kan bidrage til at gøre dine børn til nysgerrige og selvstændige individer.
Men læsning gør ikke kun dine børn til klogere og mere empatiske væsner. Det kan også bidrage til at fjerne den stressfølelse, som børn kan få af et moderne børneliv, der er fyldt med skole, sport, spil, skærme og interaktion med andre børn og voksne. Ifølge Michel Steen-Hansen giver læsning fordybelse og ro. Der er lavet adskillige undersøgelser, der viser, at blodtrykket og stressniveauet reagerer positivt på læsning:
-Børn bliver tvunget til at fordybe sig, når de læser, og er der noget, vi har brug for i en digital verden, så er det evnen til at kunne fordybe sig, fortæller Michel Steen-Hansen.

Men læs selv hele artiklen i Alt for Damerne  

Her kan du også få
7 hurtige til at skabe læselyst i familien
  1. Lav et fælles regelsæt
    Regelsæt lyder så kedeligt, men tanken er egentlig bare, at I sammen bør sætte jer ned og lave nogle (sjove) aftaler om, hvordan læsning og læselyst får en plads i jeres familie.Det kan gøres til en hyggelig kreativ stund, hvor I udformer en plakat i fællesskab – alle familiens medlemmer kommer med input til gode læsevaner eller sjove læserutiner i jeres hverdag.
  2. Skab fælles traditioner 
    Sørg for, at familiens mindste kan fornemme, at læsning er en del jeres værdier. Om det er noget, der foregår hver aften inden sengetid eller en tradition hver søndag efter aftensmad – eller jeres morgenritual – er helt underordnet. Find på jeres egne traditioner!
  3. Vær rollemodel 
    Børn er måske ikke altid så gode til at høre efter, hvad forældrene siger, men til gengæld viser flere studier, at de ofte imiterer deres voksne rollemodeller. Så læs også selv foran børnene og vær rollemodel i forhold til lystlæsningen!
  4. Snak om bøgerne 
    Giv dig tid til at snakke med børnene om de bøger, I hver især læser. Fortæl om de bøger eller artikler, du selv læser – og spørg dybdegående ind til børnenes bøger (med ægte interesse for deres svar).
  5. Læs højt (også for de store) 
    Selvom dit barn kan læse selv, er det stadig vigtigt (og hyggeligt) at få læst højt. Flere studier viser, at børn i alderen 8-12 år faktisk bliver lidt skuffede, når deres forældre ikke længere vil læse højt for dem, fordi de mestrer læsningen selv. Put jer i sofaen med tæpper og snacks og nyd en fælles højtlæsningsstund.
  6. Hør lydbøger i bilen 
    Skal I på lidt længere bilture, kan det være skønt at høre en lydbog sammen. Det giver en særlig ro at ”bare” sidde og lytte, og man har efterfølgende mulighed for at snakke om fortællingen.
  7. Udforsk formaterne 
    Vær nysgerrige på, hvad de mange forskellige formater, platforme og typer af læsning kan bidrage til i jeres familie. Vælg én fortælling, som I sammen skal udforske på flere formater: Lydbog, e-bog, fysisk bog og filmatisering – og snak om, hvad de forskellige udgaver gør for indholdet og jeres oplevelse.

Vidste du at...

eReolen Go indeholder alle børnematerialer fra eReolen, men der formidles særligt til børn og unge i alderen 7-14 år.
Det er muligt for skolebørn at logge ind med UNI-login, hvilket gør det meget lettere for børnene at få adgang til de allernyeste e-bøger og lydbøger. Formålet med eReolen Go er netop at styrke børns læselyst og interesse for nye spændende fortællinger digitalt.
Carlsen Kids er en YouTube-kanal til de 2-6-årige, hvor der læses højt af mange af Forlaget Carlsens børnebøger. Der er tale om en almindelig højtlæsningssituation, hvor fokus er på den rolige stemning, og hvor der fortælles og bladres gennem den fysiske bog.
Biblo er et onlinefællesskab for børn. Her kan børn under 14 år dele interesser med hinanden i åbne onlinegrupper. Grupperne kan handle om alt (men især læsning og boganmeldelser), og de kan oprettes både af børn og bibliotekarer.
Man kan også låne bøger, film og spil på Biblo – præcis som man kan på sit bibliotek. Biblo er skabt og drives af de danske folkebiblioteker.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe