fredag den 31. marts 2017

Det postfaktuelle samfunds bibliotek - guide til at spotte Fake News

Det vakte furore da Danmarks Biblioteksforening i lørdags kunne meddele at en EU-dom fremover ville forhindre bibliotekerne i at udlåne fysiske bøger. Men det viste sig da også at være en aprilsnar og start på en Fake News-kampagne. Det har Danmarks Biblioteksforening i dag udsendt PRESSEMEDDELELSE om Det vakte også opsigt, at plakater fra FakestraBladet mødte deltagerne da de ankom til Det Bibliotekspolitiske Topmøde forleden. Det var for at gøre opmærksom på en brændvarm problematik om falske nyheder og alternative facts. Men det er også startskuddet til Danmarks Bibliotekers kampagne om at gøre det enkelte menneske i stand til at genneskue de falske nyheder. Til det har Danmarks Biblioteksforening udviklet en meget enkelt guide.

Mange taler om et postfaktuelt samfund, og at falske nyheder er styrende for medierne, den politiske dagsorden og hvad vi alle sammen deler og læser på de sociale medier. Mange taler om at pressen, som ”den fjerde statsmagt”, er svaret på at afsløre de falske nyheder, og vi ser også en voldsom vækst i detektorprogrammer, som afprøver om nyhederne holder vand eller er falske.

Udfordringen er blot at nyhedsstrømmen går stadig stærkere, og også i medieverdenen er der en tendens til at det væsentligste nyhedskriterium er at udkomme først. Ud fra devisen ”del eller dø” er det ikke altid kildekritik og tjek af fakta der kommer først.

Derfor skal den deltagende demokratiske medborger have viden og redskaber til selv at kunne gennemskue de falske nyheder. Her spiller bibliotekerne en væsentlig rolle, som dem der har redskaberne til at tjekke Fake News og klæde borgerne på til selv at kunne gøre det.

På den vis kan vi måske endda kalde biblioteket ”den femte statsmagt”, som stedet der i den livslange læring klæder borgerne på til at være de aktive deltagende medborgere, som ikke kun har adgang til information, men også har evnen til at bruge og gennemskue dem.

På den baggrund har Danmarks Biblioteksforening udviklet en meget enkel guide i 6 punkter: ”Sådan Spotter Du Fake News”. Guiden er lavet i plakatformat og udsendes til landets biblioteker med opfordring om at lave kurser og andre lokale aktiviteter til både skoler, uddannelsesinstitutioner og alle andre, som har behov for at kunne spotte de falske nyheder.

Se mere om kampagnen på db.dk/FakeNews
LÆS også

Ingen kommentarer:

Send en kommentar