Gå videre til hovedindholdet

Behovet for at vi kan gennemskue #FakeNews vokser sammen med nye medier


Sådan sagde Journalist Jeppe Juhl rent faktisk til Information.
Han stiftede i 2017 internetmediet 24nyt.dk
og er også kandidat for Nye Borgerlige.
I 1989 vandt han dansk journalistiks fornemste pris,
Cavlingprisen, sammen med Ander Peter Mathiasen.
Nye danske medie som 24nyt, der har de højreorienterede amerikanske medier Fox News og Breitbart som forbilleder skaber et stadig øget behov at det enkelte menneske kan gennemskue hvad falske nyheder er. Vi deler informationer i en hastighed, så den 4 statsmagt som pressen ynder at kalde sig, ikke er i stand, at lave fakatjekt på alt inden det havner på den offentlige dagsorden.

Her kan biblioteket spille en afgørende rolle. Det vil også være et af temaerne på Det Bibliotekspolitiske Topmøde i næste uge.

Udfordringen er nemlig at nyhedsstrømmen går stadig stærkere, og også i medieverdenen er der en tendens til at det væsentligste nyhedskriterium er at udkomme først. Ud fra devisen ”del eller dø” er det ikke altid kildekritik og tjek af fakta der kommer først.

Derfor skal den deltagende demokratiske medborger have viden og redskaber til selv at kunne gennemskue de falske nyheder. Her spiller bibliotekerne en væsentlig rolle, som dem der har redskaberne til at tjekke Fake News og klæde borgerne på til selv at kunne gøre det.

Men den del vil vi åbenbare mere om på Det Bibliotekspolitiske Topmøde

Det nye internetmedie 24nyt.dk er efter få uger blevet kritiseret for at fordreje historier, men ifølge manden bag har de altså ikke tid til at dokumentere historierne. I sidste uge sagde mediekommentator og tidligere chefredaktør for Ugebrevet A4 Jan Birkemose til TV 2, at 24nyt »både er dårlig journalistik og fake news«.

Det er jo fint, at vi i den kreativeklasse og de pæne gamle medier kan blive enige om at 24nyt.dk ikke er et troværdigt medie, udfordringen kommer bare når de sidestilles med alle de andre nyhedskilder, når vi tjekker nyhederne ud på vores facebook som over halvdelen af danskerne gør.

Men måske haster det mere end vi egentlig er opmærksomme på. At fokus skal være på at det dybest set handler om at det enkelte menneske selv at gennemskue Fake News og være i stand til at tjekke kilden. For uanset hvor mange detektor progammer der udvikles i de troværdige medier, så kan man i en stadig mere digital tid ikke undgå at en de falske nyheder spredes med lynets hast


Som Bo Lidegaard skrev forleden i Politikken under overskriften "Løgn og latin fyld'er stadigt mere i medierne" "Løgn er ikke en ny opfindelse. Hvordan kan det så være, at fakta har det svært? Det er der folk, der har undersøgt, for at finde nøglen til løgnens univers." 
Du kan læse hele hans artikel her 
(hvis du altså har abonnement, 
ellers må du nøjes med overskriften, 
som alle de andre deler)

Han slutter med at skriver at "facts har det problem, at de tit er kedelige – modsat løgne, grusomheder og det, som bare er langt ude. Det betyder meget for deres udbredelse, allermest på de sociale medier, men i voksende omgang også i mainstreammedier, der i stigende grad redigeres efter hypen på de sociale medier."

Læs også Det postfaktuelle samfunds bibliotek - guide til at spotte Fake News


Her spiller biblioteket en væsentlig rolle, som stedet der i den livslange læring klæder borgerne på til at være de aktive deltagende medborgere, som ikke kun har adgang til information, men også har evnen til at bruge og gennemskue dem. Den rolle dyrker bibliotekerne også på nettet og helt specificeret i biblioteksvagten.dk





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...