tirsdag den 6. oktober 2015

”Sjælens Apotek” er vel et bibliotek

I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel  og livskvalitet.

 I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges  bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel 
 og livskvalitet.  

Faldt over denne indledning til en rapport om kulturens betydning for sundhed, som er skrevet af Sundhedsinnovator i Ikast-Brande Kommune, Peter Thybo

”Sjælens Apotek” – en oplevelse på St. Gallens stiftsbibliotek, Schweiz

I en ferie besøgte min hustru og jeg et Benediktinerkloster i St. Gallen grundlagt i 719. Klosteret, som er et af verdens ældste og største, er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv - det var et  åndeligt og kulturelt centrum i Europa. Udover et scriptorium opførtes i 1758 et stiftsbibliotek, som  er  kendt for at have en af de smukkeste rokokosale i Schweiz, berømt for malerier, forgyldte billed- kærerarbejder – og især 150.000 bøger med bl.a. en samling af de ældste illuminerede håndskrifter i  Europa.

 Jeg skriver senere til biblioteket for at få betydningen af en inskription ”Psyches Iatreion”, der vakte  min opmærksomhed, og som står skrevet over den fint dekorerede indgangsdør til bibliotekssalen.  Jeg modtager, i min oversættelse, følgende interessante svar fra biblioteket:

 Hjertelig tak for Deres spørgsmål om indskriften ”Psyches Iatreion”. Ifølge den græske historiker  Diodorus Siculus stammer indskriften fra den ægyptiske konge Ramses II (1293 – 1224 f.Kr.)  tempelbibliotek. Indskriften var naturligvis på ægyptisk, men er oversat til græsk af Siculus.

 ”Psyches Iatreion” betyder ”Sjælens Apotek” og er det ældste overleverede biblioteksindskrift, man  har kendskab til. På engelsk oversættes udtrykket ofte med ”Place for healing of souls”.

 ”Sjælens Apotek” blev brugt som indskrift til St. Gallens stiftsbibliotek, og da biblioteket lå lige  over for klostrets sygehus (sanatorium) havde man således et helbredende sted for kroppen og et  helbredende sted for sjælen placeret ved siden af hinanden.

 Mit freundlichen Grüssen
 Franziska Schnoor, M.A.
 Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Stiftsbibliothek St. Gallen


 I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at  man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges  bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel  og livskvalitet.

Men se selv den i øvrigt interessante rapport om kulturens betydning for sundhed

Vändpunkt – Förslag om kultur och hälsa i nordisk samverkan

Region Skåne har på uppdrag av Nordiska Ministerrådet genomfört en kartläggning av praxis, forskning och utbildning inom området kultur och hälsa i Norden. 
Vändpunkt rapportomslagRapporten är i två delar:
  • Del 1 innehåller sammanfattningar, analys av kartläggningsmaterialet och förslag till gemensamma nordiska insatser, intervjuer med politiker och en översikt av det nordiska samarbetet inom området samt perspektiv på kultur och hälsa och kopplingen däremellan.
  • Del 2 innehåller kartläggningsmaterialet om forskning, utbildning, praxis och projekt som samlades in i samband med projektarbetet.

Dokument    1 kommentar:

    1. Spændende læsning - og der sker jo rigtig meget på dette område! Torsdag 25. februar 2016 har vi temadag "Læsning giver livsglæde" over projektet af samme navn. Vi præsenterer og perspektiverer vores erfaringer - kom gerne og være med på Horsens Kunstmuseum! Se program og tilmelding her https://horsensbibliotek.dk/om-bibliotekerne/projekter/laesning-giver-livsglaede

      SvarSlet