Gå videre til hovedindholdet

”Sjælens Apotek” er vel et bibliotek

I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel  og livskvalitet.

 I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges  bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel 
 og livskvalitet.  

Faldt over denne indledning til en rapport om kulturens betydning for sundhed, som er skrevet af Sundhedsinnovator i Ikast-Brande Kommune, Peter Thybo

”Sjælens Apotek” – en oplevelse på St. Gallens stiftsbibliotek, Schweiz

I en ferie besøgte min hustru og jeg et Benediktinerkloster i St. Gallen grundlagt i 719. Klosteret, som er et af verdens ældste og største, er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv - det var et  åndeligt og kulturelt centrum i Europa. Udover et scriptorium opførtes i 1758 et stiftsbibliotek, som  er  kendt for at have en af de smukkeste rokokosale i Schweiz, berømt for malerier, forgyldte billed- kærerarbejder – og især 150.000 bøger med bl.a. en samling af de ældste illuminerede håndskrifter i  Europa.

 Jeg skriver senere til biblioteket for at få betydningen af en inskription ”Psyches Iatreion”, der vakte  min opmærksomhed, og som står skrevet over den fint dekorerede indgangsdør til bibliotekssalen.  Jeg modtager, i min oversættelse, følgende interessante svar fra biblioteket:

 Hjertelig tak for Deres spørgsmål om indskriften ”Psyches Iatreion”. Ifølge den græske historiker  Diodorus Siculus stammer indskriften fra den ægyptiske konge Ramses II (1293 – 1224 f.Kr.)  tempelbibliotek. Indskriften var naturligvis på ægyptisk, men er oversat til græsk af Siculus.

 ”Psyches Iatreion” betyder ”Sjælens Apotek” og er det ældste overleverede biblioteksindskrift, man  har kendskab til. På engelsk oversættes udtrykket ofte med ”Place for healing of souls”.

 ”Sjælens Apotek” blev brugt som indskrift til St. Gallens stiftsbibliotek, og da biblioteket lå lige  over for klostrets sygehus (sanatorium) havde man således et helbredende sted for kroppen og et  helbredende sted for sjælen placeret ved siden af hinanden.

 Mit freundlichen Grüssen
 Franziska Schnoor, M.A.
 Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Stiftsbibliothek St. Gallen


 I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at  man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges  bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel  og livskvalitet.

Men se selv den i øvrigt interessante rapport om kulturens betydning for sundhed

Vändpunkt – Förslag om kultur och hälsa i nordisk samverkan

Region Skåne har på uppdrag av Nordiska Ministerrådet genomfört en kartläggning av praxis, forskning och utbildning inom området kultur och hälsa i Norden. 
Vändpunkt rapportomslagRapporten är i två delar:
 • Del 1 innehåller sammanfattningar, analys av kartläggningsmaterialet och förslag till gemensamma nordiska insatser, intervjuer med politiker och en översikt av det nordiska samarbetet inom området samt perspektiv på kultur och hälsa och kopplingen däremellan.
 • Del 2 innehåller kartläggningsmaterialet om forskning, utbildning, praxis och projekt som samlades in i samband med projektarbetet.

Dokument  Kommentarer

  1. Spændende læsning - og der sker jo rigtig meget på dette område! Torsdag 25. februar 2016 har vi temadag "Læsning giver livsglæde" over projektet af samme navn. Vi præsenterer og perspektiverer vores erfaringer - kom gerne og være med på Horsens Kunstmuseum! Se program og tilmelding her https://horsensbibliotek.dk/om-bibliotekerne/projekter/laesning-giver-livsglaede

   SvarSlet

  Send en kommentar

  Populære indlæg fra denne blog

  Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

  Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet

  Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

  Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

  Plads til kulturen på Folkemødet - Kulturens Plads på Folkemødet

  Det er så fedt igen at kunne komme på Folkemøde og være en del af den demokratiske samtale, der opstår når mange mødes på kryds og tværs. I år vil jeg nok mest være på Kulturens Plads som vi har skabt i Dansk Kulturliv. Vi åbner torsdag den 16. juni kl. 11.30 så kig forbi til en snak og vue på pladsen og det omfattende program.  Her vil folketingets kulturordfører også komme forbi og holde Kulturens Tale lige efter deres partiledere har holdt tale på hovedscenen. TV2 kom forbi for at høre mere om #KulturensPlads og det krævede store armbevægelser - du kan se indslaget på TV2 Men der er mange flere spændende events, jeg ser frem til og hvor jeg med kulturbrillerne på er med i debatten eller deltager på anden vis. F.eks. TORSDAG Kl. 13:15 - 14:00 Sustainable Education – to secure Sustainable Development. På A6 - Den Internationale Scene 17.30-18.15 Data i kulturlivet – galt eller genialt? På K21 – Kulturens Plads og så når jeg nok forbi Bobler i Civilsamfundet som foregår i Domen på