torsdag den 16. april 2015

Måske EU er stærkere end Google, når nu det er @Vestager der skal lægge arm


Googles Europæiske topchef Matt Brittin er i Politiken citeret for at enhver succesrig virksomhed har en mission ud over at tjene penge. Googles er at bringe information til alle og gøre den nyttig for alle.

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på om han måske mente bibliotek? Men det gjorde han jo nok ikke, for biblioteket er jo nonkommerciel, så selvom bibliotekets mission er den samme, nemlig at bringe information til alle og gøre den nyttig for alle er der ikke meget profit i det, og det er tros alt det som driver google,

Bibliotekets forretningsmodel er en noget anden og under demokratisk kontrol, for godt er missionen at bringe information til alle og gøre den nyttig for alle, men biblioteket er ikke sat i verden for at tjene penge, men sikre oplyste borgere, der har mulighed, evner og lyst at deltage i demokratiet. Det er måske ikke det der lægger Google mest på sinde. 

Se googlechefen fortælle til Politiken her


For selvom Google arbejder med åbne standarder og virker åben for enhver, så er der mange ting vi ikke helt kan gennemskue i Googles forretningsmodel eller bare deres måde at sortere resultaterne af de søgninger vi foretager på deres søgemaskine. Er resultaterne helt neutrale eller præget af hvad vi før har søgt på eller hvem der betaler. Ja jeg ved godt, hvad jeg tror, og derfor sætter jeg stor pris på biblioteket som kan sikre en objektiv behandling af informationerne.

Samme dag som man kunne høre den visionære googlechef fortælle i Politiken kunne man nemlig læse i britiske finansavis Financial Times, at Google misbruger dets dominerende rolle som søgemaskine og kan se frem til snart at modtage en formel anklage.

Det er EU-kommissær Margrethe Vestager der tilsyneladende spiller med musklerne i den opsigtsvækkende sag, der har været undervejs siden 2010,

Kort fortalt har EU-kommissionen på baggrund af en stribe klager undersøgt, hvorvidt Google styrer søgeresultaterne på en måde, så det favoriserer selskabets egne tjenester på bekostning af konkurrenternes. I flere omgange har tidligere konkurrencekommissær Joaquin Almunia været tæt på at lande en mindelig løsning med Google. Men hver gang er det i sidste ende faldet til jorden. Men nu prøver de igen.

Personligt har jeg haft det sådan, at jeg ikke helt forventede at EU havde styrken til at vinde kampen over en gigant som Google på dette område. Men på den anden side, så kommer jeg ret meget i tvivl når nu det er Margrethe Vestagers der er konkurrencekommissær i Bruxelles, på mig virker hun i hvert fald skræmmende stærk.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar