tirsdag den 23. oktober 2012

Forlagene er trængt af mange tendenser i tiden

Forlagene er trængt af mange tendenser i tiden som f.eks. selvudgivelser, hvor digitaliseringen betyder, at forfattere nemmere selv kan udgive egne bøger, som sker samtidig med (eller på grund af) at der er ved at udvikle sig et helt nyt marked for e-bøger.

I august havde The New York Times fire bøger på bestsellerlisten, som forfatterne selv havde udgivet.
Saxo Publish er det nyeste initiativ herhjemme. Tidligere har Books on Demand og Forlaget Underskoven tilbudt lignende ydelser.

I Danmark er der flere af de store forlag, der tilsyneladende valgt strudse metoden,  jeg håber ikke det er fordi de tror internettet og e-bogen er en døgnflue.
Jeg håber at forlagene vil erkende de nye tider i en mere digital verden og være åbne for nye forretningsmodeller f.eks. sammen med bibliotekerne, alt sammen til gavn for læserne. Jeg kan frygte at den manglende erkendelse fra forlagene på at nye tider kræver nye tanker, har ført til at flere af dem ikke vil deltage i bibliotekernes eReol.

Vel også det som en lettere defaitistisk leder i bladdet Bogmarkedet udtrykker, når de skriver
(jeg har tidligere skrevet at det var forlæggerforeningensblad, hvilket ikke er rigtigt, så det beklager jeg):
"På længere sigt rejser digitaliseringen helt andre, eksistentielle, problemer for bibliotekerne. For når langt hovedparten af danskerne om et par år abonnerer på forskellige former for streamingtjenester, der for et ret lavt abonnement pr. måned giver dem adgang til ubegrænsede mængder musik, film, tv og bøger, vil hele biblioteksvæsenets fremtidige rolle hurtigt komme til debat. I England er bibliotekerne blevet beskåret til sokkeholderne som led i landets økonomiske hestekur, og i USA er e-bogsmarkedet nu så stort og priserne så lave, at denne debat er blevet meget konkret." 

Jeg tror nu ikke de skal opgive samarbejdet med den største formidler af litteratur som biblioteket jo er. Jeg tror blot det handler om i åbenhed at få indrettet nye digitale forretningsmodeller, der passer til den moderne borger. Det bliver selv de helt store forlag nødt til at arbejde med, i erkendelse af at bogverdnen er ikke længere kun af papir.

Politiken har også tidligere skrevet om nogle af forlagenes udfordringer f.eks.


http://politiken.dk/kultur/boger/ECE1720...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar