tirsdag den 28. august 2012

De unge er vilde med biblioteket


I Danmarks Biblioteksforening har vi tradition for at lave større opinionsundersøgelser. I år har vi valgt at lave en sammen med den nystartede Tænketanken Fremtidens Biblioteke. Det er der kommet en stor spændende undersøgelse ud af.

I første omgang spiller Danmarks Biblioteksforening ud med et par af de mere opsigtsvækkende resultater fra undersøgelsen, hvor vi analyserer lidt nærmere på brugen af bibliotekerne og brugernes ønsker til fremtiden.
Tænketanken Fremtidens Biblioteke vil herefter gennemgå hele datagrundlaget og krydsanalyserer hele undersøgelsen og sikkert komme med helt andre nye vinkler på hvad brugerne bruger og ønsker. Men det kan du følge på Tænketanken Fremtidens Biblioteke, hvor det også offentliggøres hvem den nye tænketanksleder er.
DB første pressemeddelelse kan du se her:   

De unge er vilde med biblioteket

Ny undersøgelse viser overraskende, at de unge er storforbrugere af biblioteket. Sammenholdt med en generel stor tilfredshed med bibliotekernes samlede tilbud i hele befolkningen, lover det godt for fremtiden.
Undersøgelsen er lavet af Epinion og Moos-Bjerre Analyse for Danmarks Biblioteksforening og Tænketanken Fremtidens Bibliotekeri juli 2012, og den viser, at de 15 til 19-årige også i fremtiden vil bruge biblioteket mere end den øvrige del af befolkningen.
Fremtidig brug af bibliotekernes fysiske tilbud

Den nye undersøgelse viser overordnet set, at der er meget høj tilfredshed med det fysiske bibliotekstilbud.
Samlet set finder 74 % af danskerne det sandsynligt eller meget sandsynligt, at de også i fremtiden vil benytte fysiske biblioteker, og her skiller de unge sig ud, idet hele 96 % af de 15 til 19-årige regner med at bruge bibliotekerne i fremtiden.
”Vi har længe vidst, at bibliotekerne bruges rigtig meget af de unge, og undersøgelsen dokumenterer, at bibliotekerne har fat i den lange ende så de også i fremtiden kan spille en mindst lige så stor, hvis ikke større, rolle for de opvoksende generationer” siger formand for Danmarks Biblioteksforening Vagn Ytte Larsen og fortsætter:
”Signalet til politikerne rundt om i landets kommuner og på Christiansborg kan vel derfor ikke være klarere: Sørg for at styrke og udvikle bibliotekerne. Borgerne, ikke mindst de unge, står klar til at bruge dem i stor stil”
Bibliotekets brugere er generelt meget tilfredse med de tilbud og ydelser, de modtager fra biblioteket, både fysisk og på internettet. Undersøgelsen viser dog også, at de 15 til 19-årige (83 %) er mindre tilfredse med de fysiske bibliotekstilbud, end de øvrige aldersgrupper.
Fremtidig brug af bibliotekernes digitale tilbud

Omvendt er de 15 til 19-årige den gruppe, der er mest tilfredse med de digitale bibliotekstilbud, og hele70 % af de unge finder det sandsynligt eller meget sandsynligt at de vil benytte bibliotekernes digitale tilbud fremover mod 54 % af den øvrige befolkning. Kun 3 % af de unge finder det meget usandsynligt, at de vil benytte bibliotekernes digitale tilbud fremover.
”Det er meget tilfredsstillende at se, at bibliotekerne rammer de unges digitale behov og ønsker så godt. Undersøgelsen er dog også et lille vink til bibliotekerne om, at der er behov for at se nærmere på det fysiske bibliotekstilbud, hvis vi også fremover vil kunne tiltrække de unge til biblioteket i samme omfang, som det sker i dag” siger formand Vagn Ytte Larsen.

3 kommentarer:

 1. må man ikke få undersøgelsen at se?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Søren

   Hele undersøgelse er endnu ikke offentliggjort, da den er lavet sammen med Tænketanken Fremtidens Biblioteker, som skal efterbehandle resten af undersøgelsen. Men måske er du interesseret i at være med?

   Slet
 2. tiden tiden tiden Michel, så kan nok ikke være med, men synes altid det er interessant at se undersøgelser bag pressemeddelser, specielt på biblioteksområdet :-)

  SvarSlet