Gå videre til hovedindholdet

Gang i debatten om kultur og biblioteker

Der er flere der har skrevet og spurgt om min blog er gået død, men nej det er den da ikke, selvom jeg måske har været lidt en dødbider. Jeg har vist bare prioriteret anderledes med lidt influenza, jul og hvad der nu sker i et årsskifte.

Men der er gang i debatten om kultur om biblioteker mange steder. Jeg har noteret mig at der har været lidt debat mellem fremtrædende biblioteksfolk og kulturministeren, om hans engagement i bibliotekssagen eller mangel på samme. Det startede med en artikel i Politiken som skrev at ”Per Stig Møller er fuldstændig væk” i forhold til sin interesse for biblioteker, hvilket formanden for BF og Danmarks Biblioteksforening bakkede op om.

Det afstedkom så endnu en artikel i Politikken om at ”Nøgne damer skræmte Per Stig væk fra biblioteket”. Som handler om at han for 10 år siden var på biblioteket og skulle ind på en computer, og der fik så en nøgen dame frem på skærmen, hvilket fik ministeren til i en tale at fortælle ”Så skyndte jeg mig væk fra stationen og har aldrig vist mig der siden”.

Per Stig Møller brød sig ikke om den form for omtale og slog igen med påstanden om at ”Bibliotekarer kan ikke læse

Sådan kan debatniveauet jo også bevæge sig og da meget underholdende, hvis ikke lige det grundlæggende handlede om den manglende politiske interesse for hvordan vi udvikler Danmarks mest besøgte public service institution. Hvordan vi udvikler biblioteket som en af hjørnestene i videnssamfundet.

Formanden for Danmarks Biblioteksforening Vagn Ytte Larsen slog også lidt i bolledejen og efterlyste i en pressemeddelelse ministerens reaktion på en biblioteksudvikling, hvor der lukkes filialer, skæres i åbningstid og fyres folk, samtidig med at stadig flere borgere bruger bibliotekerne. Men standardsvaret er vist, at det er op til den enkelte kommune.

Det fik forleden Berlingske Tidendes kulturredaktør Jens Andersen til at kravle op på bogbjerget og råbe vagt i gevær. Den 7. januar skrev han: ”Hvad er egentlig vigtigst for Per Stig Møller - Vedersø Præstegård eller Danmarks biblioteker ? Jeg spørger, fordi det i det forløbne år syntes at ligge kulturministeren mere på sinde at tage vare på Kaj Munks minde end at rejse en yderst tiltrængt diskussion om de danske bibliotekers opgaver og udfordringer i vor digitale tids alder.

Ministerens nærmest eksplosive handlekraft i forhold til en digterpræst, der i 1930erne var forblændet af Hitler, som meget få danskere læser ( og mennesker under 50 knap ved, hvem er), virker helt grotesk i forhold til samme ministers sted moderlige omgang med det danske biblioteksvæsen i sine første ti måneder som kulturminister.

Det fik ved årets udgang formanden for Danmarks Biblioteksforening , Vagn Ytte Larsen, og formanden for Bibliotekarforbundet , Pernille Drost, til at skrive åbne julekort til Per Stig Møller, hvor de efterlyser en mere synlig og visionær minister.

HØRT! I SNART to årtier er det danske biblioteksvæsen blevet skåret helt ind til benet og har fået amputeret flere og flere lemmer. På trods af det har samme væsen vist sig at være en af de mest omstillingsparate kulturinstitutioner i Danmark. Konstante, massive besparelser , indskrænkninger og lukninger er blevet modtaget som endnu en kreativ udfordring, og ret så mirakuløst har det danske biblioteksvæsen formået fortsat at være rygrad i vores udpinte dannelseskultur.

Alene af den grund fortjener folkebibliotekerne langt mere respekt af deres minister end de forkølede, grænsende til useriøse, udmeldinger fra Per Stig Møller, der bl. a. handler om, hvor chokeret ministeren blev for ti år siden, da han erfarede, at der ikke længere fandtes kartotekskort på det lokale bibliotek og blev henvist til en PC, hvor en nøgen dame dukkede op på søgesystemet. Havde det så bare været Kaj Munk.

DET ER PÅ høje tid, at ministeren vover sig ind i en mere kvalificeret diskussion om bibliotekernes fremtid. F. eks. med udgangspunkt i den digre 2010-rapport om » Folkebibliotekerne i videnssamfundet«. Et kulturministerielt udspil fra Carina Christensens tid, kulturministeren nærmest har ignoreret.

Fred være med, at den Kaj Munk-glade minister i en sparetid kaster yderligere statsstøtte ind i bevarelsen af en åndeligt forvirret digters arvegods. Men Danmark kan dårligt leve med et biblioteksvæsen , der fortsat må sejle sin egen urolige sø, fordi ministeren ikke kan afse tid til at mødes med væsnets repræsentanter eller fastholder, at nedskæringer vedrørende den danske kulturarv blot er kommunernes ansvar.

Kom nu ind i kampen, kulturminister! En langt, langt større national forpligtelse end Kaj Munks eftermæle er de sørgelige rester af en boglig dannelseskultur, landets biblioteker i et århundrede har været garant for og på heroisk vis fortsat prøver at rumme.
Desværre under betingelser som er blevet ringere og ringere under en regering, hvis omsorg for den danske kanon og kulturarv, man efterhånden har svært ved at tage alvorligt.
»Kom nu ind i kampen, kulturminister! En langt, langt større national forpligtelse end Kaj Munks eftermæle er de sørgelige rester af en boglig dannelseskultur, landets biblioteker i et århundrede har været garant for.«.”

Sådan klart udtrykker Jens Andersen det fra berlingskes bogbjerg sing frustration over den manglende politiske debat. Jeg håber det fører til at vi får gang i den debatten om hvordan vi udvikler landets mest populærer kulturinstition, så det ikke kun er et politisk spareobjekt, når der skal lægges budgetter.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...