Gå videre til hovedindholdet

Danske bøger skal på støtten eller?

Tirsdag den 1. september 2009 skrev Berlingske Tidende igen om det de kalder krise i bogbranchen. (Af Peter Suppli Benson)

Krise i forlagsbranchen får forlag til at skære ned på antallet af bøger, og det rammer danske talenter, jeg har tidligere skrevet om det på den.

I Berlingerne kunne man læse ”De dansksprogede bøger er under så hårdt pres, at de nu skal på finansloven. Det er i hvert fald forslaget fra Socialdemokraterne, som frygter, at nedturen i forlagsbranchen og udsigt til færre danske udgivelser vil presse de unge danske forfattere ud af markedet.
Den tendens vil Socialdemokraterne nu bekæmpe ved at give yderligere 3 mio. kr. til de danske bøger; penge, som Statens Kunstråds faglitterære udvalg fremover skal fordele. Som beskrevet i Berlingske i lørdags, er flere af de store danske forlag, herunder Gyldendal, Lindhardt og Ringhof og Politikens Forlag, presset af hårde økonomiske tider og intens konkurrence.
Det samme er en del af de danske boghandler, som kæmper med frie priser på bøger, lav avance og hård konkurrence om bestsellerne fra supermarkederne.
Det fik bl.a. Lars Ringhof, der er litterær agent for en række af de mest fremtrædende danske forfattere, til at advare om, at talentstrømmen tørrer ud i dansk litteratur fordi antallet af bøger skrevet af nye danske forfattere bliver færre og færre, og også på Christiansborg er der frygt for fremtiden for de dansksprogede bøger.
»Danmark er i forvejen et lille sprogområde, hvor både udbud af forfattere og kunder er begrænset. Med krisen presses den danske litteratur endnu hårdere end før. Her kan vi som politikere ikke bare se til uden at skride til handling,« siger Mogens Jensen, der er kulturordfører for Socialdemokraterne.

Den smalle litteratur
Allerede sidste år gav regeringen en ekstrabevilling, der betød ekstra penge til dansk litteratur og forfattere.»De frie bogpriser er kommet for at blive, men jeg er naturligvis meget opmærksom på, at vi skal passe på den smalle litteratur. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi allerede sidste år gav Kunstfonden og Kunstrådet en ekstrabevilling på i alt 7,5 mio. kr. årligt til at forbedre vilkårene for dansk litteratur og danske forfattere. Jeg har løbende en dialog med forlagene og forfatterne, og det er en udvikling, som jeg vil følge tæt,« siger kulturminister Carina Christensen (K). ”

Disse krisetilbøjeligheder kan ramme hårdt, ikke kun på den smalle skønlitteratur, men også den smallere faglitteratur. Snakkede forleden med byhistorikeren Allan Mylius Thomsen, som gjorde opmærksom på, at det blev stadig mere vanskeligt at få forlagene til at udgive de lokalhistoriske værker. Hvis man følger hans argumentation bliver det altså også vanskeligere at formidle kulturarven, fordi der kun kommer bøger der sælges i meget store oplag. Det er da ærgerligt og et tab for os alle.

Berlingske Tidende skriver i deres leder i dag endvidere om ”Bogbranche i nød”, men fastholder at liberaliseringen af bogmarkedet bør stå fast, og jeg synes også det er svært at se alternativet.

Men et centralt spørgsmål er stadig, hvordan man får den debat i gang, hvor det ikke bare handler om for eller imod liberalisering af priser eller krisetendenser. Hvordan får vi debatten i gang om hvordan kulturstøtte skaber samfundsværdi?

Kommentarer

  1. Igen var der lidt debat om dette oplæg på facebook:

    Erling Lykke
    Støtte til bogudgivlser er da både en sympatisk ide. En klog mand sagde engang, at en bog er ikke en bog, før den er læst. Det er jo meget rigtigt, at en bog først lever sit liv, når den læses og diskuteres. Derfor er det da en langt bedre ide at styrke formidlingssiden og sørge for at bibliotekernes materialebudgetter får en væsentlig saltvandsinsprøjtning. Så skal både bredden og mængden af ny dansk litteratur nok vokse. Men der er ikke tale om småpenge.

    Yesterday at 10:56am ·
    Britta Bitsch

    Kernen i det er vel om det er en af de veje staten skal gå for at sikre det danske sprog fortsat skal udvikle sig - også på skrift. Måske den allervigtigste danske kulturarv, eller???

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe