Gå videre til hovedindholdet

Kunst og kultur i folkeskolen skal gøre op med rigide begreber om dannelse

Sådan hedder det med en vis valgkappsretorik fra SF i Altinget. Her siger SF’s kulturordfører Charlotte Bromann Mølbæk, at regeringen bør gøre langt mere for at bekæmpe den kulturelle ulighed i samfundet.

”Vi har en kæmpe mistrivsel blandt vores børn og unge, og vi ser også kulturen som et middel til at bekæmpe den tendens. Det er ikke alle, der er skabt til at sidde på en stol og lære på samme måde som i dag. Så der er også et inkluderende element;” tilføjer Charlotte Bromann Mølbæk til Altinget


Hun fremhæver ændringer i folkeskolen som partiets vigtigste kulturpolitiske mærkesag frem mod det forestående folketingsvalg.

”Vi vil generelt have mere kunst og kultur ind i folkeskolerne. Alle børn i Danmark skal have kulturen og kunsten som en almindelig del af deres liv,” siger hun og tilføjer:

”Det er nødvendigt at bevæge os væk fra de rigide læringsmål, som bare handler om at præstere og blive lært op inden for en bestemt akademisk ramme. Med flere kunstneriske og praktiske fag kan vi skabe en skole med fokus på det hele menneske, og flere elever vil få succesoplevelser.”

Hun mener som sagt ikke at regeringen har levet op til deres løfter om mere kultur til de udsatte familier.

”Hvis børn og unge bliver tidligt introduceret til kulturen i folkeskolen, så er der også større sandsynlighed for, at de bliver kulturforbrugere senere. Så vil vi se et mindre skel imellem, hvem der er rig og fattig, og hvem der er opvokset med klaver eller ej.”

Charlotte Bromann Mølbæk forholder sig ikke til biblioteker eller den mange neskæringer og store lokale forskelle der er på dem, hen hun ”er ikke afvisende over for at der kan flyttes penge fra de større byer på nogle områder. Men vi skal være varsomme med at tænke det som en endelig løsning. For folk rejser langvejs fra for at besøge nogle af de helt store københavnske institutioner, som også inspirerer kulturlivet i hele landet.” Her falder talen nok mest på museumsområdet, men det kan man jo så godt tolke ind i bibliotekssektoren eller vi kan måske presse på for at få den erkendelse.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe