Jeg fejrer den Internationale Læsedag til det årlige netværksmøde i Nationalt Videnscenter for Læsning.
I den anledning har jeg skrevet lidt om læselysten og hvordan vi fremmer en læsekultur, der får flere til at læse mere.
Du kan jo fejre 8. september på landets største læsepusher BIBLIOTEKET
De er overalt og har også et tilbud til dig. Du kan se en række eksempler
her
I Danmarks Biblioteksforening er læselyst højt på dagsordenen. Der har længe være fokus på børn og unges læsning i en verden præget af digitalisering og let adgang til mange medier, ikke mindst i kølvandet på undersøgelsen Børns læsning 2017. Den viste et tydeligt fald i børns læsning. Her 4 år efter er vi klar med nye tal i bogen 'Børn og unges læsning 2021'. Der er gennemført af Center for Anvendt Skoleforskning for Tænketanken Fremtidens Biblioteker.
De har har også udarbejdet en række guides til fagperson, til forældre og til unge med tips og idéer, hvordan man kan bringe læsning ind i hverdagen.
I Nationalt Videnscenter for Læsning er der en række spændende initiativer. Jeg har skrevet lidt om en del af dem her.
Den internationale literacy-dag med eye tracking
I år fejrer Nationalt Videncenter for Læsning den internationale literacy-dag med et kig ind i skoleelevers møde med multimodale fagtekster. Faktisk følger vi børnene helt ind i øjnene med en computers optagelser af bittesmå øjenbevægelser under læsningen. Ved hjælp af eye tracking-udstyr tegner forskere fra Professionshøjskolen Absalon billeder af sikre og usikre læseres møde med naturfaglige tekster. Se elevernes læsning afbildet i millisekunder, og læs om tankerne bag undersøgelsen i webdokken
her.
Digital læsning og fagportaler
I pilotprojektet Digital læsning og fagportaler undersøger vi realiserede læsepraksisser på mellemtrinnet i fagene dansk, historie og kristendomskundskab i klasserum, hvor lærere underviser med digitale læremidler i form af fagportaler.
Målet for projektet er at kortlægge eksisterende viden på området og indsamle eksempler på praksisser med digital læsning på fagportaler i dansk og kulturfagene historie og kristendomskundskab på mellemtrinnet. På baggrund af undersøgelsen ansøges om et større signaturprojekt med deltagelse af Nationalt Videncenter for Læsning, Læremiddel.dk og de seks professionshøjskoler. Det kan du se mere om her
Det er temaet for Nationalt Videnscenter for Læsning tidsskrift som kom tidligere på året.
Mange er optagede af at skabe læselyst, men hvad er læselyst egentlig? Hvorfor er den vigtig? Og hvordan kan den fremmes?
...Engagement, fordybelse, kropslig forankret, fantasi, motivation, billedbøger, Bookstagram, fortolkningsfællesskaber, bogtrivsel og børnemagt! I dette temanummer af Viden om Literacy møder du 14 perspektiver på begrebet 'Læselyst'. Forskere, lærere og biblioteksformidlere indkredser begrebet og giver bud på, hvordan læselyst kan sættes i spil blandt børn og unge.
Læs det her
Kommentarer
Send en kommentar