Gå videre til hovedindholdet

Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave

Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv er overskriften på et helt aktuelt oplæg fra alliancen Dansk Kulturliv som vi netop har præsenteret. 

Hør Kulturen på P1 kl 14.42  hvor jeg debatterer oplægget

Jeg har her uddybet oplægget her og sat i en kontekst af den udvikling vi i kulturlivet har oplevet i de seneste år, hvor mange har skreget på et analyseapparat. Det har jeg sammenholdt med de erfaringer vi har i bibliotekerne som nok er den branche der er mest statistiktunge, men hvor vi alligevel har skabet Tænketanken Fremtidens Biblioteker for at udvikle. I efteråret lavet jeg også oplæg med den baggrund, til Dansk Erhverv og KL's konference om hvordan et fremtidens Kulturens Analyseinstitut skulle udformes i efteråret og det er stadig det helt centrale element, at det handler om at udvikle i fællesskab.

LÆS Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv

Siden da er Kulturens Analyseinstitut kommet på finansloven med 4. mio. kr i år og 8. mio. kr. i de efterfølgende år. Lige nu er grundstenene ved at blive lagt til hvordan hele den konstruktion skal udformes.

I alliancen Dansk Kulturliv har vi fra start været involveret i at få den bedste opbygningen, ud fra tanken om at den væsentligste rolle for et analyseinstitut skal være at udvikle kulturen til gavn for samfundet, så endnu flere mennesker tager del i den. Det er også baggrunden for vi i dag kommer med et oplæg til Kulturens Analyseinstitut hvor vi understreger behovet for at skabe ejerskab i hele kulturbranchen. Du kan læse den fyldige omtale i Kulturmonitor her


I Dansk Kulturlivs oplæg til etableringen af Kulturens Analyseinstitut fastslår vi på den baggrund behovet for en samarbejdende og integreret model, som samlet kan bidrage med større samfundsværdi ved, at Danmarks kulturinstitutioner, -foreninger og -virksomheder bliver endnu mere relevante for borgere, brugere, gæster, publikum og deltagere, og dermed også bidrager til at, vi får alle danskere med i kulturlivet.

Dansk Kulturlivs seks anbefalinger til etableringen af Kulturens Analyseinstitut
Derfor har Dansk Kulturliv samlet vores seks anbefalinger til etableringen af Kulturens Analyseinstitut. Det gør vi, fordi forbindelsen mellem kulturlivet og brugerne af kulturlivet er central for Danmarks fremtid.

Det faktum bør afspejles tydeligt i den funktion, som Kulturens Analyseinstitut skal opfylde. Det skal komme til udtryk i både organisering, struktur, involvering, aktiviteter, analysevalg samt økonomisk prioritering, så der kan skabes en bæredygtig enhed, som skaber varige resultater for kulturlivet og borgerne i Danmark.

De seks anbefalinger er:
1. Hensigt skal være at flere danskere oplever og deltager i mere kultur
2. Skab et tæt samarbejde mellem kulturlivet, brancherne og myndighederne
3. Lav organisering og struktur med involvering af centrale partnere og eksperter
4. Udvælg fem fokusområder for Kulturens Analyseinstitut
5. Målret vidensarbejdet mod kulturens immaterielle samt økonomiske værdi
6. Lav en fornuftig arbejdsdeling på tværs af kulturens vidensproducenter


Se også de politiske reaktioner på udspillet:
 Brancheudspil til analyseinstitut får varm velkomst hos kulturordførere: »Analyser må aldrig afgøre, om kunst- og kulturstøtte er pengene værd«

Erfaringerne fra bibliotekssektoren 
Selvom vi i bibliotekssektoren nok er det område der har fleste date og statistikker finder vi det naturligt ikke bare at lade sig nøjes med statistikker som jo kun fortæller om hvad folk har brugt af bibliotekernes services. Vi har behov for at analyserer tallene og lave undersøgelser af brugernes og samfundets behov.

Det var årsagen til vi tog initiativ til Tænketanken Fremtidens Biblioteker for 7 år siden og årsagen til man sidste år skabte Applaus hvis udgangspunkt er at skabe publikumsudvikling, ligesom det er årsagen til at kulturministeriet er i gang med at skabe ”Kontor for Analyse og Kulturøkonomi”. Alt sammen vigtige grundlag for den overbygning der kan skabes med et nationalt videnscenter, der kan samle kulturlivets mange analyser og som man kan kalde Kulturens Analyseinstitut.

Selvfølgelig skal vi skabe viden og analyser også inde for dansk Kulturliv, men det er vigtigt at det sker sammen med kulturens aktører og brancheforeninger og fremfor alt involvere borgere, brugere, gæster og publikummer så vi udvikler kulturen så flere får mere kultur og ikke kun udvikles som et politisk prioriteringsredskab.

I Dansk Kulturliv er der bred opbakning til at skabe et kulturens Analyseinstitut og vilje tit at bidrage til et nationalt videnscenter som skabes sammen med alle kulturaktørerne og ikke mindst alle de nuværende og kommende brugere.

Jeg glæder mig til at komme i gang og er spændt på hvordan processen bliver udformet. 
Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kulturen i SVM regeringsgrundlaget 2022

Så blev sløret løftet for det nye Regeringsgrundlag i den kommende SVM-regering. I kan læse det hele her  - jeg har kigget lidt nærmere ned i de kulturpolitiske elementer.  Det indeholder et helt afsnit om om kultur.  Helt overordnet kan man mene at en flertalsregering giver mange muligheder for at udvikle kulturlivet, så alle borgere får mulighed for gode kulturtilbud. Ser man tilbage på valgkampen så har alle tre regeringspartier markeret sig med store ambitioner i valgkampen. særligt Venstre og Moderaterne har lovet massive investeringer i kulturlivet – så det er spændende at se hvordan de konkret vil indfri ambitionerne. Så må vi vente spændt til i morgen, hvor regeringen vil afsløre deres ministerliste og se om der kommer en ambitiøs kulturminister. I regeringsgrundlaget er ét afsnit om kultur: 7.3 Kultur og kirke Kulturen udfordrer vores måde at tænke og se verden på samtidig med, at det binder os sammen som land og folk. Det er den danske identitet

Vores digitale fremtid?

Skal du med til Webinar kl. 9.00 om ’Algoritmer, Data & Demokrati’ på vores Webinar om biblioteksansattes rolle og opgaver.  Vær med her https://lnkd.in/gzc8sJjA Mød Lisbeth Knudsen Tine Segel  Christian Langelund Hansen Nina Thorsted Petersen Lotte Hviid Dhyrbye og Michel Steen-Hansen Vores liv er på alle måder påvirket af digitale teknologier. For de fleste af os er de en naturlig og vigtig del af vores arbejde, hverdag og sociale liv. Men det er ikke alle, der kan navigere i det digitale samfund eller er gearet til den hastighed, udviklingen drøner afsted med. Det handler derfor om at give alle borgere digitale kompetencer, digital dannelse og ikke mindst handleevne. Bibliotekerne og de biblioteksansatte har en særlig samfundsforpligtigelse til at oplyse og styrke borgerne i den digitale transformation. De skal være med til at modvirke en udvikling, hvor for mange bliver koblet af, og hvor selve fundamentet for vores demokrati risikerer at smuldre. Derfor sætter vi rammerne

Plads til kulturen på Folkemødet - Kulturens Plads på Folkemødet

Det er så fedt igen at kunne komme på Folkemøde og være en del af den demokratiske samtale, der opstår når mange mødes på kryds og tværs. I år vil jeg nok mest være på Kulturens Plads som vi har skabt i Dansk Kulturliv. Vi åbner torsdag den 16. juni kl. 11.30 så kig forbi til en snak og vue på pladsen og det omfattende program.  Her vil folketingets kulturordfører også komme forbi og holde Kulturens Tale lige efter deres partiledere har holdt tale på hovedscenen. TV2 kom forbi for at høre mere om #KulturensPlads og det krævede store armbevægelser - du kan se indslaget på TV2 Men der er mange flere spændende events, jeg ser frem til og hvor jeg med kulturbrillerne på er med i debatten eller deltager på anden vis. F.eks. TORSDAG Kl. 13:15 - 14:00 Sustainable Education – to secure Sustainable Development. På A6 - Den Internationale Scene 17.30-18.15 Data i kulturlivet – galt eller genialt? På K21 – Kulturens Plads og så når jeg nok forbi Bobler i Civilsamfundet som foregår i Domen på