Gå videre til hovedindholdet

Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave

Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv er overskriften på et helt aktuelt oplæg fra alliancen Dansk Kulturliv som vi netop har præsenteret. 

Hør Kulturen på P1 kl 14.42  hvor jeg debatterer oplægget

Jeg har her uddybet oplægget her og sat i en kontekst af den udvikling vi i kulturlivet har oplevet i de seneste år, hvor mange har skreget på et analyseapparat. Det har jeg sammenholdt med de erfaringer vi har i bibliotekerne som nok er den branche der er mest statistiktunge, men hvor vi alligevel har skabet Tænketanken Fremtidens Biblioteker for at udvikle. I efteråret lavet jeg også oplæg med den baggrund, til Dansk Erhverv og KL's konference om hvordan et fremtidens Kulturens Analyseinstitut skulle udformes i efteråret og det er stadig det helt centrale element, at det handler om at udvikle i fællesskab.

LÆS Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv

Siden da er Kulturens Analyseinstitut kommet på finansloven med 4. mio. kr i år og 8. mio. kr. i de efterfølgende år. Lige nu er grundstenene ved at blive lagt til hvordan hele den konstruktion skal udformes.

I alliancen Dansk Kulturliv har vi fra start været involveret i at få den bedste opbygningen, ud fra tanken om at den væsentligste rolle for et analyseinstitut skal være at udvikle kulturen til gavn for samfundet, så endnu flere mennesker tager del i den. Det er også baggrunden for vi i dag kommer med et oplæg til Kulturens Analyseinstitut hvor vi understreger behovet for at skabe ejerskab i hele kulturbranchen. Du kan læse den fyldige omtale i Kulturmonitor her


I Dansk Kulturlivs oplæg til etableringen af Kulturens Analyseinstitut fastslår vi på den baggrund behovet for en samarbejdende og integreret model, som samlet kan bidrage med større samfundsværdi ved, at Danmarks kulturinstitutioner, -foreninger og -virksomheder bliver endnu mere relevante for borgere, brugere, gæster, publikum og deltagere, og dermed også bidrager til at, vi får alle danskere med i kulturlivet.

Dansk Kulturlivs seks anbefalinger til etableringen af Kulturens Analyseinstitut
Derfor har Dansk Kulturliv samlet vores seks anbefalinger til etableringen af Kulturens Analyseinstitut. Det gør vi, fordi forbindelsen mellem kulturlivet og brugerne af kulturlivet er central for Danmarks fremtid.

Det faktum bør afspejles tydeligt i den funktion, som Kulturens Analyseinstitut skal opfylde. Det skal komme til udtryk i både organisering, struktur, involvering, aktiviteter, analysevalg samt økonomisk prioritering, så der kan skabes en bæredygtig enhed, som skaber varige resultater for kulturlivet og borgerne i Danmark.

De seks anbefalinger er:
1. Hensigt skal være at flere danskere oplever og deltager i mere kultur
2. Skab et tæt samarbejde mellem kulturlivet, brancherne og myndighederne
3. Lav organisering og struktur med involvering af centrale partnere og eksperter
4. Udvælg fem fokusområder for Kulturens Analyseinstitut
5. Målret vidensarbejdet mod kulturens immaterielle samt økonomiske værdi
6. Lav en fornuftig arbejdsdeling på tværs af kulturens vidensproducenter


Se også de politiske reaktioner på udspillet:
 Brancheudspil til analyseinstitut får varm velkomst hos kulturordførere: »Analyser må aldrig afgøre, om kunst- og kulturstøtte er pengene værd«

Erfaringerne fra bibliotekssektoren 
Selvom vi i bibliotekssektoren nok er det område der har fleste date og statistikker finder vi det naturligt ikke bare at lade sig nøjes med statistikker som jo kun fortæller om hvad folk har brugt af bibliotekernes services. Vi har behov for at analyserer tallene og lave undersøgelser af brugernes og samfundets behov.

Det var årsagen til vi tog initiativ til Tænketanken Fremtidens Biblioteker for 7 år siden og årsagen til man sidste år skabte Applaus hvis udgangspunkt er at skabe publikumsudvikling, ligesom det er årsagen til at kulturministeriet er i gang med at skabe ”Kontor for Analyse og Kulturøkonomi”. Alt sammen vigtige grundlag for den overbygning der kan skabes med et nationalt videnscenter, der kan samle kulturlivets mange analyser og som man kan kalde Kulturens Analyseinstitut.

Selvfølgelig skal vi skabe viden og analyser også inde for dansk Kulturliv, men det er vigtigt at det sker sammen med kulturens aktører og brancheforeninger og fremfor alt involvere borgere, brugere, gæster og publikummer så vi udvikler kulturen så flere får mere kultur og ikke kun udvikles som et politisk prioriteringsredskab.

I Dansk Kulturliv er der bred opbakning til at skabe et kulturens Analyseinstitut og vilje tit at bidrage til et nationalt videnscenter som skabes sammen med alle kulturaktørerne og ikke mindst alle de nuværende og kommende brugere.

Jeg glæder mig til at komme i gang og er spændt på hvordan processen bliver udformet. 




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...