Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv er overskriften på et helt aktuelt oplæg fra alliancen Dansk Kulturliv som vi netop har præsenteret.
Jeg har her uddybet oplægget her og sat i en kontekst af den udvikling vi i kulturlivet har oplevet i de seneste år, hvor mange har skreget på et analyseapparat. Det har jeg sammenholdt med de erfaringer vi har i bibliotekerne som nok er den branche der er mest statistiktunge, men hvor vi alligevel har skabet Tænketanken Fremtidens Biblioteker for at udvikle. I efteråret lavet jeg også oplæg med den baggrund, til Dansk Erhverv og KL's konference om hvordan et fremtidens Kulturens Analyseinstitut skulle udformes i efteråret og det er stadig det helt centrale element, at det handler om at udvikle i fællesskab.Hør Kulturen på P1 kl 14.42 hvor jeg debatterer oplægget
LÆS Kulturens Analyseinstitut er en fælles opgave for dansk kulturliv
Siden da er Kulturens Analyseinstitut kommet på finansloven med 4. mio. kr i år og 8. mio. kr. i de efterfølgende år. Lige nu er grundstenene ved at blive lagt til hvordan hele den konstruktion skal udformes.
I alliancen Dansk Kulturliv har vi fra start været involveret i at få den bedste opbygningen, ud fra tanken om at den væsentligste rolle for et analyseinstitut skal være at udvikle kulturen til gavn for samfundet, så endnu flere mennesker tager del i den. Det er også baggrunden for vi i dag kommer med et oplæg til Kulturens Analyseinstitut hvor vi understreger behovet for at skabe ejerskab i hele kulturbranchen. Du kan læse den fyldige omtale i Kulturmonitor her
Brancheudspil til analyseinstitut får varm velkomst hos kulturordførere: »Analyser må aldrig afgøre, om kunst- og kulturstøtte er pengene værd«
Det var årsagen til vi tog initiativ til Tænketanken Fremtidens Biblioteker for 7 år siden og årsagen til man sidste år skabte Applaus hvis udgangspunkt er at skabe publikumsudvikling, ligesom det er årsagen til at kulturministeriet er i gang med at skabe ”Kontor for Analyse og Kulturøkonomi”. Alt sammen vigtige grundlag for den overbygning der kan skabes med et nationalt videnscenter, der kan samle kulturlivets mange analyser og som man kan kalde Kulturens Analyseinstitut.
Selvfølgelig skal vi skabe viden og analyser også inde for dansk Kulturliv, men det er vigtigt at det sker sammen med kulturens aktører og brancheforeninger og fremfor alt involvere borgere, brugere, gæster og publikummer så vi udvikler kulturen så flere får mere kultur og ikke kun udvikles som et politisk prioriteringsredskab.
I Dansk Kulturliv er der bred opbakning til at skabe et kulturens Analyseinstitut og vilje tit at bidrage til et nationalt videnscenter som skabes sammen med alle kulturaktørerne og ikke mindst alle de nuværende og kommende brugere.
Jeg glæder mig til at komme i gang og er spændt på hvordan processen bliver udformet.
Kommentarer
Send en kommentar