fredag den 27. juni 2014

Hvis du undrer dig over hvad du ser på facebook, så skulle du vide hvad du ikke ser

Forleden delte jeg nedenstående billede på twitter og facebook som en illustration af hvordan Facebook udvælger de opslag der bliver vist for dig, når du logger ind på din profil.
Billedet har jeg fra Bjarne Panduro Tveskov
Det fik straks nogle til at bemærke, at der forhåbentlig ikke var nogen som troede de selv var herrer over hvad de fik vist. Til det kunne jeg kun svare, at for de der får lov af facebook til at se min væg, er der nok ikke mange der tror på de selv vælger, men jeg er overbevist om, at der er ret mange som ikke har den fjerneste ide om der bliver sorteret eller censureret, i forhold til hvem de har som venner. De får tilgengæld ikke min facebookvæg at se

Naturligvis stille jeg så spørgsmålet, om ikke det er en  biblioteksopgave at fortælle, at der ligge mange komplicerede (og kommercielle) kriterier for hvad facebook synes den enkelte skal have vist, på samme vis som en googlesøgning hos dig ikke nødvendigvis viser samme resultat hos mig. Jeg har tidligere skrevet om det i Tendenser til tiden, SE og Hør, Nets, NSA, Qvortru...

Du kan se nogle gode råd til hvordan du bliver vist frem på Facebook her

Kommerciel arbejdes der naturligvis også en del med at gennemskue, hvordan man får vist de resultater man erne vil på facebook og alle de andre sociale netværk, ligesom vi gør det i biblioteksbranchen. Både i forhold til at gennemskue de algoritmer der ligger bag (jeg har ikke set nogen gøre det helt overbevisende)  men også hvordan man så får sit søgeresultat op i søgningen på google eller får vist det for så mange som muligt på facebook, sådan så vi tror at det er fordi netop deres produkt interesserer netop os.

Det er der også mange interessante vinkler, en af de mere grundige danske gennemgange kan du se her

ivaekst.dk
Ligesom søgemaskineoptimering hos Google ændrer sig over tid, så er Facebooks al... Se mere


1 kommentar:

  1. Det ER i høj grad en kerneopgave for bibliotekerne, at kunne fungere som borgernes guide i den hastigt stigende informationsmængde og mere eller mindre gennemskuelige platforme - selektions og valideringskompetencer er vigtigere end nogensinde før.

    SvarSlet