onsdag den 24. november 2010

Borgerservice og biblioteker

I de seneste dage har der igen været debat om borgerservice og biblioteker.

F.eks. skriver dr.dk at flere end 40 biblioteker har overtaget Borgerservice, og det betyder, at uddannede bibliotekarer skal tage sig af pas og kørekort. Sammenblandingen af sagsbehandling og kulturel vejledning bekymrer Bibliotekarforbundets formand, Pernille Drost...

Jeg forstår simpelthen ikke hendes fortsatte modstand mod at udvikle bibliotekerne til borgernes indgang til samfundet. Jeg synes vi skal tage udgangspunkt i bibliotekernes opgaver og evner til at yde service. Udgangspunktet skal være den bedst mulig service for den enkelte borger - og jeg er sikker på at borgerne gerne vil have en fælles indgang til samfundet, både den kulturelle dimension og den kommunale service.

Biblioteket er i mange lokale samfund det sidste ”ikke kommercielle” rum og hvis vi fortsat skal have biblioteket så tæt på som muligt, så skal vi bruge det til at løse de opgaver som samfundet og borgerne har brug for. Borgerservice er bare en opgave blandt mange.
Om det er bibliotekarer, der udsteder pas og kørerkort, må være en lokal arbejdstilrettelæggelse – jeg er helt sikker på at man mange steder godt kan finde ud af at lave arbejdsfordeling i forhold til om det kræver akademisk arbejdskraft at udstede låner-, kørekort og pas. MEN uden for storbyerne kan man ikke altid have denne berøringsangst for andre og nye opgaver. Det er også et spørgsmål om at opretholde biblioteket med et forholdsvis begrænset personale, som bare må løse de forskelligartede opgaver, der byder sig.

Mange steder er biblioteket omdrejningspunktet i lokalsamfundet, hvor borgerne kommer både for oplevelsen, mødestedet og når de har brug for hjælp og læring. Kommunerne er i gang med at lukke biblioteker og borgerservicefilialer i stor stil, det kan vi offensivt kæmpe mod, ved at tænke borgernes nærhed ind i det moderne bibliotek. Det at bibliotekerne er der, som dem der hjælper folk med den del af brogerservice, der ikke er myndigheds opgave og til at komme i gang med digital selvbetjening er naturligt for både biblioteker og borgere ude i virkeligheden. Lad ikke en snæver faglig kamp blokere for det.

Og så er det på facebook debatten virkelig udspænder sig om dette - se f.eks. http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=168617943160624&id=1202622883¬if_t=share_reply

eller min profil

2 kommentarer:

 1. Det er ikke et snævert fagligt synspunkt, at bibliotekarer ikke skal lave borgerservice. Bibliotekarer og biblioteker har rigtig mange andre opgaver, der ligger og venter, og som ingen andre tager sig af, hvis ikke vi gør det - og det er da ærgerligt for den danske befolkning, der har brug for at tingene bliver gjort!
  Det bliver i bibliotekerne, vi skal sikre at alle har fri og lige adgang til information - også den elektroniske. Og nej, det kan ikke bare klares fra centralt hold, der skal i den grad formidling til. Det bliver bibliotekerne, der skal sikre at danskerne har et sted at mødes, der ikke er tynget af krav og fastsatte værdisæt. Netop denne funktion gør det svært at arbejde med myndighedsfunktioner i bibliotekerne, fordi det undergraver tillid, og skaber en ny (og ikke bedre) forståelsesramme.
  Borgerservice må gerne være i bibliotekerne, og der er masser af ting, vi kan samarbejde om. Det er bare vigtigt, at delene skilles ad, så brugerne ved hvad der er hvad. Bibliotekerne er rigtig gode til at vejlede og undervise - men vi hverken kan eller vil sagsbehandle og rådgive - det er der andre fagpersoner, der er langt bedre til.

  Camilla Sejerøe

  SvarSlet
 2. Hej Camilla
  Det kan jeg umiddelbart godt være enig med dig i. Men som en skrev i fecebook diskussionen "Det behøver vel ikke nødvendigvis være bibliotekarer der udfører dette arbejde selvom funktionen udføres på er bibliotek?" og som som jeg skrev i debat med Pernille Drost i dag - så er min pointe, at hvis denne debat bliver unuanceret om" enten eller", så taber borgerne og bibliotekerne – det handler om" både og", med de nuancer der så er i den lokale tilpasning.... Nogle steder er det oplagt for at skabe god service for borgerne, andre steder skal der andre løsninger til. http://www.facebook.com/profile.php?id=1202622883

  SvarSlet