onsdag den 1. september 2010

NEXT konference Århus (festuge)

Udsyn er vigtigt, også for bibliotekssektoren. Selvom bibliotekerne ofte betegnes som "first movers", specielt på informations teknologiske tiltag, så kan vi lære en masse ved at se på hvordan andre virksomheder gør. Et af de steder, hvor man har det lange lys på vedr. udsyn er NEXT konferencen.

InnovationsLab Next konference plejer at være rigtig spændende og præsentere en masse nyskabelser. NEXT 2010 oplevede jeg dog som en lidt rodet event, uden den store innovationskraft eller i hvert fald viste de ikke mig noget jeg sagde wauw til. Deres udstilling var i år spredt ud over 4 lokaliteter og var en del af Århus Festuge. Det virkede for at sige det mildt ikke.

Det at de enkelte konferenceelementer var tænkt ind i et festuge program virkede forvirrende og at udstillingerne var spredt på 4 forskellige steder i byen bevirkede at man ikke fik en samlet oversigt over hvad det egentlig var Innovationlab i år mente var det NYE.

NEXT folkene udtrykte det selv i programmet som "De fem NEXT spor er lagt på fire forskellige steder i de centrale Århus; Bruuns Galleri – lige ved hovedbanegården – huser IT og Health sporene. Green holder til i Rådhusparken, lige ved siden af Food sporet. Endelig holder Design til i Århus’ center for nutidskunst, Århus Kunstbygning." på deres ikke specielt overskuelige hjemmeside, f.eks. er adressen "I Bruuns Galleri i den gamle Dressman" ikke specielt oplysende for en der kommer udefra.

Når det så kommer til indholdet, så skal det nok lige fordøjes. Umiddelbart har jeg ikke meget med hjem og så alligevel! F.eks. var en af de nye opfindelser en robot der var styret af en kakerlak – javel, det er nyt, at dyr styrer en maskine, men det var altså bare en kakerlak der var spændt fast på en trackball og som så aktiverede den med sine ben, måske også sine sanser hvor den (måske) kunne se at der var forhindringer og så dreje uden om. Som tankeeksperiment kan det være interessant, men ikke at se en robot blive styret på den måde. Der er ikke noget nyt i en robot, der kan styres via en trackball - og tanken om at der er en kakerlak der styrer gør det ikke mere spændende.

Du kan selv se videoen her


Det mest interessante for mig, var den del af konferencen jeg deltog i NEXT DIGITAL / IT d. 1. September: Her præsenterede Ole Kjeldsen, der er direktør for Platform og udviklere hos Microsoft Danmark, deres nye megasatsning, den nyskabende spillekonsol, kinect, hvor ens egen krop fungerer som controller, og det i særdeleshed nyskabende computerspil milo, som bygger på kunstig følelsesmæssig intelligens.


Nu er jeg ikke spiller, da jeg simpelthen ikke har tålmodighed til at spille eller jeg tabte vist interessen da det fysiske pinball spil blev outdatet. Men Kinect er altså spændende fordi den læser den enkelte persons bevægelser uden vi behøver iføres os nogen som helt devises. Det er nyt, selvom den bare bruger et traditionelt infrarødt kamera til at læse os. Men her er absolut en konkurrent til Wii og en teknologi som kan bruges på mange andre platforme og ikke kun spil og underholdning. Der bliver spændende at følge den udvikling. (jeg prøvede den selv på deres udstilling og den er måske lidt usikker eller man skal lære at styre bevægelserne, men jeg tror på den)

Se selv videoen her:


Et andet meget spændende oplæg kom fra Anthony Townsend der er director for Institute for the Futures Technology development. Her styrer han IFTFs investeringer i fælles forecasting platforme, fremtidens medie- og visualiseringsteknologier og værktøjer til web-kommunikation. Anthony Townsend arbejder desuden med bl.a. mobilitet og urbanisering, innovationssystemer og –strategier og bæredygtighed.

Next har samlet op på han oplæg her

Af det mere kuriøse var en øl robot, der kunne aflæse ens bevægelser og skænke øl....sjovt og så fik man øllen bagefter, så det var populært omend det heller ikke var specielt nyskabende:De præsenterede også et "start kit" til molekylær gastronomi fra El Bulli, så vi kan begynde på det hjemme i vore egne køkkener. Og det er jo også spændende, selvom der måske heller ikke er noget specielt nyt i at bruge agar i sin mad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar