Så landede et politisk flertal sundhedsreformen , men et overset element er, at kultur og trivsel er røget helt ud af den sundhedspolitiske tænkning. Sundhedsreformen har fokus på nærhed og kvalitet, men et overset aspekt er dens konsekvenser for kulturens rolle. Reformen foreslår, at "de midler, regionerne i dag bruger på tilskud til kulturelle aktiviteter, overføres til kommunerne via bloktilskuddet." Det lyder måske som om, at der stadig er midler til trivsel og kultur, men.....
Mange kulturpolitikere frygter (af erfaring), at disse midler ikke vil gå til trivselsfremmende kulturtiltag, men i stedet havner på landevejen som asfalt, hvilket også var en fælles nævner på flere af de "kulturpolitiske Regionstræf" Danmarks Biblioteksforening har lavet de sidste uger med bred deltagelse fra både regering, folketing og i særdeleshed kulturpolitikere. Se hvad de sagde her
Se en uddybning her |
Jeg er stor tilhænger af det kommunale selvstyre, men vi må erkende, at strukturelle incitamenter er nødvendige for at sikre, at midlerne faktisk bruges til at skabe trivsel og sundhed – ikke mindst gennem kultur.
Ikke at sammentænke kultur, trivsel og sundhed vil være et
stort tab for både borgernes trivsel og de forebyggende indsatser, der kan aflaste sundhedsvæsenet eller helt forhindre folk i at blive syge.
Hvis vi skal skabe et mere bæredygtigt sundhedsvæsen, må vi sikre, at kulturen fortsat spiller en aktiv rolle i at fremme sundhed og trivsel – på tværs af regioner og kommuner.
Eller som Regionsrådsformand Mads Duedahl i Nordjylland udtrykte det sammen med Biblioteksforeningens forperson Paw Østergaard Jensen. "Hvis vi vil forbedre folkesundheden, er det nødvendigt at anderkende kulturens betydning" Men det har man så valgt ikke at gøre i sundhedsreformen.
Kommentarer
Send en kommentar