Gå videre til hovedindholdet

Hvor bringer genAI os hen om 10 år? Eller om 1 år?

På vej til Partnerskabskonference i Algoritmer, Data og Demokrati (ADD) projektet, hvor temaet i år er "Hvor bringer genAI os hen om 10 år" kom jeg til at tænke på, hvad jeg forudsagde, da vi gik med i partnerskabet. Men den hastighed vi ser lige nu i den teknologiske udvikling skal vi nok også spørge om hvor den bringer os hen om et år?

Det var året før, vi for alvor begyndte at tale om "generativ kunstig intelligens," som de fleste i dag nok tænker på, når de bruger begrebet AI. Dengang indledte jeg med at skrive: "Søgealgoritmerne hjælper os hele tiden med at finde lige det, vi har brug for at vide. Det er vi mange, der synes er en stor hjælp i dagligdagen, men det udgør samtidig et betydeligt demokratisk problem. Hvis al vores nyheds- og vidensformidling styres af de samme kommercielle algoritmer, risikerer vi nemlig at ende i et profitdrevet vidensmonopol, som i sidste ende udfordrer hele vores demokrati."

Nu taler vi ikke så meget om algoritmer, men om sprogmodeller, som eksempelvis ChatGPT bygger på.

Desværre forstærker denne form for "generativ kunstig intelligens" blot tendensen til, at vi ender i et vidensmonopol, hvor vi ikke kan gennemskue, hvilke kilder teksten (billedet, filmen, lyden etc.) kommer fra.

Det skal vi som samfund og individer forholde os til. Vi kan ikke og skal ikke bare afvise den teknologiske udvikling, men vi skal forholde os kritisk og sikre, at vi som mennesker hele tiden bliver udstyret med de rette forudsætninger og kompetencer. Her er et nyt fag som teknologiforståelse en god start, men det skal have større plads, og vi skal sikre, at det ikke er noget, man bare kan vælge fra. Vi skal også sikre den folkeoplysende indsats for alle dem, der er ude af uddannelsessystemet, hvis vi stadig vil bygge på et oplyst demokrati med fri og lige adgang for alle.

I Danmark har vi heldigvis en stærk public service-tradition. Den skal vi styrke endnu mere. Vi skal sikre, fra vuggestue til PhD, at kommende generationer får mulighed for at være kritisk tænkende individer, der reflekterende mestrer de nye teknologier. Og vi skal sikre, at der er stærke public service-medier som DR og public service-institutioner som bibliotekerne.

På bibliotekerne har vi faktisk lige skabt et spritnyt oplæg til "BIBLIOTEKERNES VISION FOR FREMTIDEN MED KUNSTIG INTELLIGENS."

Digitaliseringen er det største dannelsesprojekt siden oplysningstiden, og biblioteket er et vigtigt redskab til at demokratisere både algoritmer og generativ kunstig intelligens.

Blot for at gentage mig selv.

Public service som grundlag for en oplyst borger
I Danmark bruger vi hvert år milliarder af kroner på en relativt alsidig og velfungerende public service-sektor, men denne forpligtelse bør tænkes langt bredere end blot medierne. Public service er defineret som oplysende og ikke-kommerciel medievirksomhed med det formål at "sprede programmer til hele befolkningen af alsidig, kulturel og oplysende art." Det fremgår desuden, at en public service-virksomhed skal "være uafhængig af direkte økonomiske og partipolitiske interesser." Udfordringen for vores public service-medier er, at en stadig større gruppe mennesker styres uden om denne alsidighed, fordi kommercielle algoritmer leder dem væk. Samtidig viser undersøgelser, at færre mennesker ønsker at betale for nyheder, især unge under 30 år, hvilket åbner for nyhedsformidling via sociale medier.

Public service har altså aldrig været mere nødvendig, men heller aldrig under så stort et pres. Derfor er public service som begreb en vigtig del af en moderne kulturpolitik, og det bør omfatte hele kultursektoren. Folkebibliotekerne spiller her en vigtig rolle, ikke kun som den mest besøgte, men også som den bredest favnende kulturinstitution, hvor formålet er dannelse og at skabe deltagelse.

En kulturpolitisk vision om fri og lige adgang til viden
Bibliotekets rolle handler stadigvæk grundlæggende om at skabe fri og lige adgang for alle til viden og kultur. Selvom internettet synes uendeligt, er vi alle begrænset af digitale betalingsmure og uigennemskuelige algoritmer, for ikke at nævne forsøgene på at sprede fake news.

I denne virkelighed kan og skal biblioteket spille en væsentlig rolle som den public service-institution, der skaber et reelt og effektivt kulturelt demokrati og bidrager til at bryde de digitale monopolbobler. Borgerne bruger allerede folkebibliotekerne flittigt både fysisk og digitalt, og det er den mest besøgte institution. Selvom bibliotekernes budgetter i nogle kommuner beklageligvis beskæres, er biblioteket stadig den kulturinstitution, der favner bredest.

Derfor burde kulturpolitikken styrke bibliotekernes rolle, ikke blot som ramme om den demokratiske samtale, men også som facilitator af digitalt medborgerskab som en ny dimension i det demokratiske fællesskab. Dette vil nok kræve ny lovgivning, som kan sikre, at denne udvikling sker i alle kommuner og dermed give alle borgere mulighed for at deltage.

Der er mange udfordringer i den moderne opmærksomhedsøkonomi, og spørgsmålet er, om ikke Bomholts tanker fra kulturministeriets oprettelse skulle genbesøges, og om vi ikke skulle formulere en ny, overordnet kulturpolitik.

Det kræver, at politikerne igen vil og tør sætte retning for kulturens rolle i udviklingen af både samfundet og demokratiet. Man kunne jo starte med at lave en ny bibliotekslov, der reelt sikrer bibliotekernes formidling af alle former for information og kultur samt deres rolle som ramme om nærsamfundets demokratiske samtale. En lov, der sikrer, at det, du ikke vidste, du havde brug for, ikke forsvinder.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Varm debat om biblioteket

Nu har både jeg og biblioteksdebat.dk holdt ferie en månedstid. Personligt har jeg koblet totalt af og nydt sommervejret, så det kan være svært at komme op i omdrejninger igen. Men det er nu også meget rart at komme igang igen, så lige nu sidder jeg og forsøger at danne mig et overblik over mediernes omtale og debat om bibliotekerne i sommeren løb, og kan konstaterer at de epokegørende debatter om bibliotekerne vist også har holdt ferie. Jeg synes ellers der har været nok at tage fat på, men det må vi jo så have rettet op på når nu udendørs temperaturen falder. Igennem sommeren har Danmarks Biblioteksforening udsendt nogle tankevækkende resultater fra vores store sommerundersøgelse. Bibliotekerne hjælper digitaliseringen på vej Ca. 9 % eller knap ½ million borgere har fået hjælp fra deres bibliotek til brug af digitale tjenester som offentlig borgerservice eller andre selvbetjeningsløsninger. Det viser en helt ny undersøgelse*, som er lavet af Epinion og Moos-Bjerre Analyse for...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...