Gå videre til hovedindholdet

Alle bruger kunstig intelligens!

Vi er alle brugere af forskellige former for kunstig intelligens (AI) og har egentlig været det længe. Men vi er ikke alle lige opmærksomme på hvornår og hvordan vi bliver udsat for eller hjulpet af den kunstige intelligens.

Det handler nemlig om meget mere end Chat GPT som lige nu er oppe i tiden, når der tales om AI. Men vi er alle omgivet af og bliver dagligt udsat for ekstremt mange "ting" som bygger på elementer af Kunstig Intelligens (AI).

De emner behandler Lex.dk på en stor konference i samarbejde med bl.a. Danmarks Biblioteksforening. En masse oplæg på 12 minutter fra forskere og eksperter som til sidst sættes til politisk debat.

Se livestream her 



Her vil der været oplæg fra en lang række af det helt store hot shots. Personliget glæder jeg mig rigtig meget til at opleve David Runciman, professor fra Cambridge og vært på podcasten Talking Politics, Sidst jeg oplevede ham var i Langsomme Samtaler med Rune Lykkeberg om nødvendigheden af, at vi bruger vores fantasi og skabe nye former for politik. I dag kommer Runciman med oplæg om "Understanding search engines, knowledge and power in a historical context"

Jeg glæder mig også rigtig meget til at opleve  Thore Husfeldt, professor fra ITU tale om Algoritmer og det åbne samfund. Han vil også optræde på Det Bibliotekspolitiske Topmøde i Sønderborg i næste uge - det kan du tilmeld dig her

Men i dag er overskriften "Sådan styrer techgiganterne og kunstig intelligens din adgang til viden på nettet" og der er rigtig mange spændende indlæg.

Ifølge en ny undersøgelse fra Center for Sociale Medier, Tech og Demokrati, er knap to ud af tre danskere bekymrede for mis- og desinformation og for, om algoritmerne giver os et skævt billede af aktuelle begivenheder. Men hvordan fungerer søgemaskinerne? Hvad kan man selv gøre for at finde frem til troværdig viden? Og hvor er der brug for, at samfundet sætter nogle rammer og sikrer fri og uhindret adgang til viden?

Deltag i konferencen og forstå forandringerne, og hvordan man får adgang til viden i en fremtid, hvor algoritmer og kunstig intelligens bliver endnu mere styrende for, hvad vi kan finde på nettet.

Den fysiske konference er desværre fuldt booket, men vi livestreamer igen i år fra konferencen onsdag den 3. april 2024 kl. 15.00 – 17.30.


Program

15.00-15.06
Velkomst
Niels Elers Koch, bestyrelsesformand, Lex – Danmarks nationalleksikon

15.06-15.16
Sociale medier, tech og demokrati: Hvad synes danskerne om indhold, der er bestemt af algoritmer?
Mads Bramsen, centerchef, Slots- og Kulturstyrelsen

15.18-15.30
Kunstig intelligens i skolen – mulighed for gentænkning
Birgitte Vedersø, selvstændig ledelsesrådgiver i Vedersoe.co

15:32-15.44
Understanding search engines, knowledge and power in a historical context
David Runciman, professor, Cambridge University (virtuelt oplæg)

15.46-15:58
Algoritmer og det åbne samfund: Kuratering, filtrering og søgning
Thore Husfeldt, professor, IT-Universitetet i København

16:00-16:12
What results do users see in search engines? Inclusion, exclusion and curation
Dirk Lewandowski, professor, Hamburg University of Applied Sciences

16:14-16:26
Informationstroværdighed i en AI-æra
Mikkel Flyverbom, professor, CBS

16:28-16:40
Argumenter for mennesker – bias i kunstig intelligens
Christiane Vejlø, digital trendanalytiker

16:42-16:54
Hvorfor er der brug for mange sprogmodeller?
Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver

16:54-17:04 – Viden er ikke en algoritme
Erik Henz Kjeldsen, ansvarshavende chefredaktør, Lex – Danmarks nationalleksikon

17:04-17:30
Politisk debat – intelligente løsninger!

  • Lisbeth Bech-Nielsen (SF), formand for Udvalget for Digitalisering og It
  • Alexander Ryle (LA), it-ordfører
  • Malte Larsen (S), it- og digitaliseringsordfører

Ordstyrer: Ole Kaag Mølgaard, sekretariatschef, Lex – Danmarks nationalleksikon

Konferencen er arrangeret af Lex, Danmarks nationalleksikon, i samarbejde med Danske Universiteter, Danske Professionshøjskoler, Danske Gymnasier, Danmarks Biblioteksforening og Danske Medier.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe