Danske 4.-klasseelevers læsekompetence har aldrig været lavere, hvad er årsagen og hvad kan vi gøre ved det?
Samtidig er elevernes læseglæde faldet, og Danmark er – sammen med Norge – det land i hele undersøgelsen, som har færrest elever, der rigtig godt kan lide at læse. Flere elever har lav tiltro til deres egen læseforståelse, og både eleverne og deres forældre læser sjældnere i deres fritid.
Undersøgelsens hovedresultater er sammenfattet her: Sammenfatning
PIRLS undersøgelsen giver ikke den fulde årsagssammenhæng mellem dalende læselyst, læseglæde og kompetencer. Så det er nødvendigt både at dykke ned i andre undersøgelser og forsat at forske i årsagssammenhænge.
Der er også fornylig lavet en større undersøgelse for Tænketanken Fremtidens Biblioteker om "Børn og unges læsning" blandt 9.000 bøn og unge. Den beskæftiger sig også med sammenfaldet mellem børns digitale brug og læsning.
Guides
Tænketanken Fremtidens Biblioteker og Center for Anvendt Skoleforskning har udarbejdet en række guides til fagperson, til forældre og til unge med tips og idéer, hvordan man kan bringe læsning ind i hverdagen.
Guide til forældre
Her er en guide med 7 idéer til forældre til at kan bringe læsning ind i hverdagen og gøre det til en hyggelig aktivitet i familien.
Klik her
Guide til fagpersoner
Her er 5 konkrete råd til lærer, bibliotekar eller pædagog, som leder efter nye indfaldsvinkler til at sætte skub i børn og unges lyst til at læse.
Klik her
Guide til unge
I denne guide giver læseforsker Stine Reinholdt Hansens tips til at finde en bog, som man gider at læse, og hvordan man kan finde ro til at læse.
Klik her
Liste over gode links
Her finder du en række links, hvis du som fagperson ønsker mere inspiration. Her er links til rapporter, håndbøger og konkrete læseaktiviteter.
Klik her
Læs de fulde anbefalinger på side 8-9 i Tænketankens Undersøgelse - her .
Du kan finde mange flere gode råd, ideer og undersøgelser om børns læsning hos Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Kommentarer
Send en kommentar