mandag den 24. august 2020

Kulturen og biblioteket er en væsentlig spiller, når der skal skabes vækst i bymidten

Læs om Malten her
I dag kunne man i morgenradioaviserne høre borgmesteren  i Syddjurs Ole Bollesen fremhæve, at biblioteket i den grad havde bidraget til at skabe vækst i Ebeltoft, hvor de har satses på at bygge den spektakulære kulturinstitution "Malten" midt i byen som bl.a. indeholder biblioteket, som altså har tiltrykket over 50.000 mennesker til at skabe liv i Ebeltoft bymidte i sommer. 

Det kan du høre Radioavisen indslag om at skabe vækst i bymidten med kultur her 


Baggrunden er at regeringen klar med nyt initiativ for at fastholde levende bymidter. Et nyt partnerskab skal sætte fokus på at fastholde levende bymidter i mange små og mellemstore byer. Bymidter udgør en væsentlig rolle som socialt mødested, og er afgørende for at fastholde et attraktivt byliv i hele Danmark. Derfor vil regeringen gå sammen med kommunerne for at se på at fastholde levende bymidter.

I sådanne samarbejder kan bibliotekerne spille en væsentlig rolle lokalt. For Danmarks Biblioteksforening er det i hvert fald vigtigt at bibliotekerne deltager, og at man husker deres betydning for netop at skabe liv i bymidten. Det er også baggrunden for at vi som interesseorganisation har deltaget i netværket "Busness Improvement Districts" hvor vi har skabt oplæg om at skabe liv i bymidten også efter Corona-krisen. 


Bibliotekerne spiller nemlig en del steder en ret aktiv rolle i at skabe liv i byerne. Fra de seneste år kan nævnes DOKK1 i Aarhus som trækker over en mio. besøgende, Biblioteket midt i den lange gågade i Herning som trækker 3/4 mio potentielle kunder ind til bymidten, Biblioteket i det centrale butikscenter lige midt i Hjørring eller Kulturværftet i Helsingør og på Biblioteket i Sønderborg som skaber liv i omskabelsen af havnemiljøerne, for at nævne nogle få eksempler. 

I rapporten skriver vi bl.a."De fysiske butiksmiljøer har længe oplevet vigende omsætning. Derfor er der en stor risiko for, at en andel af butikker, spisesteder, kulturinstitutioner m.fl. ikke åbner igen efter krisen, jf. Danmarks Statistiks data ovenfor. Det vil gå ud over store og små byer og vil påvirke lokalsamfund i hele landet.


Kulturlivet er, sammen med cafeer og restauranter, ramt meget hårdt her under krisen. Det
smitter af på f.eks. udgivelsen af lokalaviser, som er med til at skabe lokal sammenhængskraft. 
Disse aktiviteter er utroligt vigtige for en by og er med til at skabe det liv, der bl.a. øger tilflytningen.
De er vigtige spillere i byen og derfor også en stor del af vores forslag til genrejsning."


Ingen kommentarer:

Send en kommentar