mandag den 17. august 2020

Bogens magi og kulturpolitikkens potentiale – Brikker til en samlet national kulturpolitik? #Kulturmødet 2020

Danmarks Biblioteksforening og Kulturmødet præsenterer:

 BOGENS MAGI OG KULTURPOLITIKKENS POTENTIALE

Hvorfor forandrer kultur menneskers liv? 
Hvad er det f.eks. bogen og biblioteker giver os som samfund og som menneske? 
Skal vi rammes af verdensomspændende pandemier og karantæner før vi genopdager bøgers magi, synger fællessange OG centrale politikere begynder at fremhæve kulturens potentiale? 
Hvorfor har Danmark ikke en samlet national kulturpolitik?

Fredag 21.08 fra kl. 15.00 til 16.00
Se debatten HER
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KKg-GbcSdMI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Corona-pandemien viser os, at kunsten og kulturen samler danskerne i en krisetid. Men skal vi rammes af verdensomspændende pandemier og karantæner, før vi genopdager bøgerne, synger fællessang og hører statsministeren fremhæve kulturens potentiale? Med udgangspunkt i bogens magi, den nationale læselyst og bibliotekernes rolle diskuterer panelet, hvor Danmarks samlede nationale kulturpolitik blev af.

Vært: Clement Kjersgaard
Deltagere: Henrik Møller (A) næstformand folketingets kulturudvalg, Birgitte Bergman (c) konservatives kulturordfører, forfatter og eksminister Merete Riisager, Morten Hesseldahl, adm. direktør, Gyldendal / Merete Pryds Helle, forfatter / Thomas Illum Hansen, forskningschef, Professionshøjskolen

Baggrund:

Fredag 21.08 fra kl. 15.00 til 16.00 skaber vi en kulturmødedebat hvor vi bl.a. har inviteret politikerne Henrik Møller (A) og Birgitte Bergman (c), forlagsdirektør Morten Hesseldahl, forfatter Merete Pryds Helle, forsker Thomas Illum Hansen, ivrige læsere og kulturbrugere, som lokale politikere til debat om kulturpolitikkens potentiale og læsningens magi, med Clement Kjersgaard som moderator på scenen og en online moderator der fanger publikums kommentarer fra de lokale debatter på bibliotekerne og på de sociale medier.

Debatten foregår fysisk i København, Copenhagen Contemporary, Refshalevej 173A, men streames til 14 af landets biblioteker, som har samlet et publikum til at tage del i debatten.

 Hvorfor er kultur vigtigt?

I de seneste 500 år har bogen været det mest succesfulde medie. På trods af dystopiske forudsigelser og trusler fra TV, internet og et væld af digitale tilbud, bliver der i dag udgivet flere bøger end nogen sinde før, og under Coronanedlukningen eksploderede bibliotekernes udlån.

 Men undersøgelser viser også, at børn og unge læser mindre af lyst og primært forbinder det med skole. 

 Har vi glemt at udvikle bogen som medie, eller har vi opgivet litteraturens magi og kulturens potentiale i samfundets resultatorienterede fokus på målbare kompetencer?

 Fra mange sider bliver efterlyst en aktiv kulturpolitik, hvor kulturen spiller en større rolle på de øvrige sektorområder, hvad enten det handler om sundhed, miljø eller uddannelse.

 ”Nu hvor biblioteker, teatre, museer, biografer, koncertsale og højskoler holder lukket – opdager vi, hvor meget vi savner dem” sagde statsminister Mette Frederiksen under Corona-nedlukningen. Skal der virkelige sådanne kriser til, før man er opmærksom på den rolle kulturen spiller for udviklingen af det enkelte menneske og hele samfundet.  

 Kan man styrke kulturen dannende og udviklende rolle i samfundet ved at skabe en egentlig statslig kulturpolitik?

Danmarks Biblioteksforening har sat fokus på hvad en samlet dansk KULTURPOLITIK kan se ud på portalen kulturdebat.nu hvor en masse meningsdannere løbende kommer med deres bud.

Under debatten vil være en chatmoderator, som samler op på deltagerne reaktioner og spillede dem ind i debatten.

En række af landets biblioteker har valgt at arrangere lokale debatter og arrangementer, kulturinteresserede borgere kan deltage i:

- Dragør
- Aalborg
- Aabenraa
- Tønder
- Varde
- Skive
- Horsens
- Brønderslev
- Svendborg
- Aarhus
- Morsø
- Hjørring
- Silkeborg
- Herning


Forfattersamtaler

Men bibliotekerne engagenemt i kulturmødet stopper ikke ved den politiske debat, med Aalborg Bibliotekerne i spidsen er der nemlig arrangeret en række forfattersamtaler med en samfundsengagement. 

Hvad har en forfatter og en økonom at sige om kapitalismen og de samfundsmæssige forandringer, vi står overfor? Hvad betyder det, når to forfattere skifter den litterære pen ud med politisk taleskrivning? Og lever klassesamfundet rent faktisk i bedste velgående her til lands? Alt dette og meget mere kan du få svaret på i løbet af Kulturmødets forfattersamtaler:

Klassesamfundet lever - Forfatter Kristian Bang Foss og antropolog Rune Stubager.
Torsdag den 20. august fra kl. 16:30 - 17:15

Køn, krop og kulturarv - Forfatter Liv Nimand Duvå
Fredag den 21. august fra kl. 12:30 - 13:15

Litteratur i politik - Forfattere og taleskrivere Kaspar Colling Nielsen og Peder Frederik Jensen.
Fredag den 21. august fra kl. 13:30 - 14:15

Kapitalismen i krise – hvad nu? - Forfatter Asta Olivia Nordenhof og økonom Ove Kaj Pedersen.
Lørdag den 22. august fra kl. 10:00 - 10:45

Død og corona - filosof Anders Fogh Jensen
Lørdag den 22. august fra kl. 11:15 - 12:00

Læs mere om forfattersamtalerne samt biblioteksdebatten om bogens magi her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar