Gå videre til hovedindholdet

Når digital dannelse bliver et politiske spørgsmål og biblioteket er en del af løsningen

I dag skal jeg optræde med oplæg om hvordan de digitale strategier og materialer på bibliotekerne ændrer vores adfærd og er med til at bryde udkantseffekten .

Den korte udgave af hovedpointerne er at man i den nyeste undersøgelser ser begyndende tendenser til:
ØStørre brug fra udkanten
ØStørre brug fra lavere uddannede
ØSammenhæng mellem fysisk og digital brug

Det er ikke overraskende konklusioner, men det er først nu der er større empiriske målinger på effekten. Bibliotekerne har i årevis, ud fra indikationer på disse tendenser, investeret store summer i digitale strategier, for at give borgerne digital adgang til e-bøger, film, musik og anden digital kultur og information. Dette på trods af at bibliotekerne, har været den kulturinstitution, der er besparet mest de seneste 10 år.  I samme perioder er 1/3 af de fysiske biblioteker lukket, men netop derfor har bibliotekerne valgt at supplere de fysiske tilbud med digitale.

Anledningen til at vi løfter lidt af sløret for denne undersøgelse er at der er Høring om digital dannelse på Christiansborg, i dag den d. 22. februar 2017 kl 10-16 i Fællessalen. Høringen er blevet til på baggrund af et folkeråd vi i Dansk IT regi afholdt på Rødding Højskole sidste efterår. På dagen høring vil vi præsentere vores konklusioner og  diskussioner om hvad der skal til for at være dannet i en stadig mere digital verden.

I den forbindelse har jeg fået lov at smugkigge (og præsentere) en undersøgelsen som Tænketanken Fremtidens Biblioteker lancerer d. 24. april, 2017.  De har lavet en stor borgerundersøgelse, hvor 7.205 borgere har deltaget. Undersøgelsen giver et billede af, hvordan danskerne bruger det digitale bibliotek, og hvilke tendenser der gør sig gældende i det digitale generelt. Blandt flere relevante aspekter viser undersøgelsen bl.a.:

Der er en tæt sammenhæng mellem brugen af det fysiske og digitale bibliotek
Undersøgelsen påpeger flere aspekter, der har betydning for brugen af det digitale bibliotek, men den største effekt findes ved brug af det fysiske bibliotek. Brugen af det fysiske bibliotek fremmer brugen af det digitale bibliotek og vise versa. Det kan på den måde være relevant, at tænke det fysiske og digitale bibliotek sammen, fremfor at forstå dem som to isolerede tilbud.  

Afstand til det fysiske bibliotek øger sandsynligheden for brugen af de digitale tilbud
Undersøgelsen viser, at jo længere væk man bor fra det fysiske bibliotek, jo hyppigere bruger man det digitale bibliotek i sammenligning med brugere, som bor tæt på deres bibliotek. Det illustrerer, at det digitale bibliotek muliggør et relevant tilbud til borgere, som ikke har den letteste adgang til de fysiske bibliotekstilbud.

Uddannelsesniveau betyder mindre for brugen af det digitale bibliotek
Der er en velkendt lineær sammenhæng mellem brug af det fysiske bibliotek (og andre kulturtilbud) og uddannelsesniveau, på den måde at højtuddannede i højere grad end andre bruger de fysiske biblioteker. Dette gør sig også til dels gældende for det digitale bibliotek, men i langt mindre grad. Der er ikke samme lineære kausalitet i uddannelsesniveau og brug, men snarere et skel mellem personer med studentereksamen og dem uden. Der tegner sig et mønster af, at den markante uddannelseseffekt reduceres i det digitale.

Du kan se ud uddybning i mit oplæg her under, og hos Tænketanken Fremtidens Biblioteker og ellers glæde dig til de lancerer deres undersøgelse d. 24. april, 2017.





Programmet for dagen:
10.00
Velkomst

Torsten Schack Pedersen, MF (V)
10.05
Indledning
Rikke Hvilshøj, adm. direktør, DANSK IT

10.10
Fremlæggelse af Folkerådets konklusioner
Klaus Kvorning Hansen, formand, DANSK IT’s Udvalg for Digitale Kompetencer

10.30
Det digitale demokratiske samfund

Lisbeth Knudsen, chefredaktør, Mandag Morgen
Lisbeth Trinskjær, formand, Højskolerne

11.30
Skal ungdommen stå for sin egen digitale dannelse?



Camilla Mehlsen, direktør, Mehlsen Media
Anne Mette Thorhauge, lektor, Københavns Universitet
David Hansen, formand, Spejderne
Kasper Sand, formand, DUF
12.30
Pause og frokost


13.15
Digital dannelse og demokratiet
Søren Pind, uddannelses- og forskningsminister

13.40
Gør den digitale kultur noget særligt ved os?
Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening
&

Søren Bak-Jensen
Direktør

Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv

14.10
Pause


14.20
Fremtidens digitale kunder og arbejdstagere
Matias Dalsgaard, stifter, GoMore
Nanna Højlund, næstformand, LO

15.00
Hvordan kan Folketinget understøtte den digitale dannelse?
Ida Auken, MF (R)
Mette Reissmann, MF (S)
René Gade, MF (Alt)
Jakob Engel-Schmidt, MF (V)
Jan Rytkjær Callesen, MF (DF)

15.55
Afrunding
Klaus Kvorning & Rikke Hvilshøj

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...