Gå videre til hovedindholdet

Fra støvede bøger til digital dannelse - fortællingen om det moderne bibliotek ifølge Herning Folkeblad



Et foto af Trump, der giver fuck-fingeren til biblioteket var det første, mødedeltagerne stødte på, da der mandag aften var indbudt til kulturdebatmøde om bibliotekernes fremtid, skrev Herning Folkeblads redaktør Steen Hebsgaard efter jeg havde holdt oplæg på debatmøde i Ikast. Mødet var sidste skridt på vejen mod en ny kulturpolitik i Ikast Brande Kommune. Egentlig var jeg ikke opmærksom på at pressen var til stede, men synes det er sjovt, at den vinkel der fangede avisens udsendte, var min indflyvning til at tale om bibliotekets og kulturens effekt og nytteværdi, nemlig udviklingen i hvordan vi alle er journalister i vores egen lille verden, som vi redigerer og formidler på de sociale medier. Mens mine pointer om, at uden kultur som det der skaber sammenhængskraft og hverdagskultur som folkebiblioteker, hvor vi møder det der ligger uden for vores eget netværk, så taber demokratiet, ikke står helt så tydeligt frem i artiklen.

Jeg copy-paster lige folkebladets artikel, som en reminder til mig selv og andre om, hvad det er en rigtig journalist hører, når vi fortæller historien om det moderne bibliotek, de nye opgaver og dets effekt.
Et foto af Trump, der giver fuck-fingeren til biblioteket var det første, mødedeltagerne stødte på, da der mandag aften var indbudt til kulturdebatmøde om bibliotekernes fremtid.
Det foto havde aftenens debattør da også en forklaring på:
- Paven støttede jo Donald Trump i præsident-valgkampen? Sådan lød i hvert fald en nyhed på Facebook. Den blev delt to millioner gange. Men det viste sig ikke at være sandheden - men en forvrænget fortolkning af en pave-udtalelse, lød det fra Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening og hidkaldt til debatmøde for at levere input til den politiske proces, der er i gang omkring kulturpolitikken.
Der er nemlig - ifølge Michel Steen Hansen - stadig større fokus på, hvordan kultur og biblioteket medvirker til at skabe vækst og udvikling og har stor betydning for bosætning - specielt blandt de veluddannede.

Stor betydning
- Biblioteket har stor betydning for de unges uddannelsesvalg og -evne, også for læselysten og den mentale sundhed, lød det fra direktøren.
Og det så ud, som om der blev lyttet intenst til hans ord - specielt fra de fremmødte politikeres side.
Ikast-Brande Kommune er nemlig ved at være den kommune i landet, der efter diverse sparerunder driver det billigste biblioteksvæsen - som chefbibliotekar Martin Lundsgaard-Leth nævnte det i sit indlæg på debatmødet, der fandt sted på biblioteket i Ikast.
Men først skulle vi lige omkring de sociale medier og hele udviklingen i den digitale verden.
- Nyheder, som er fabrikerede og falske, florerer på de sociale medier, og alle tror, at hvis jeg kommenterer et eller andet, så læser alle det. Men det er jo ikke tilfældet. Vi er styret af algoritmer, og det er dem, der liker mig, har relationer til mig - eller har betalt sig til det, der læser »mine« nyheder. Det er en voldsom udfordring. Næsten 50 procent af danskerne læser nyheder på Facebook og de sociale medier - og tallet er stigende, sagde Michel Steen-Hansen, der nævnte et par eksempler på, hvor grotest udviklingen er:
Mopper døde
- Blogger Kristine Sloth er den you-tuber herhjemme, som har flest følgere. Hun får kæmpehits på at forære en Justin Bieber-billet til en veninde. Moppers død trak 124.000 likes på Facebook, mens en af vor tids store forfattere, Jan Sonnegaards død, blev studeret af 20.000 Informations-læsere. Vi læser mindre og mindre avis. Vi ser mindre og mindre tv-nyheder. Det fysiske udlån af bøger er faldende. Med andre ord: Viden er ikke længere kun aviser og bøger. Der sælges mindre musik - vi streamer det altsammen. Netflix er Danmarks 3. største tv-kanal. Det gør altså noget ved os, at verden på den måde er forandret. Men alligevel - biblioteket er her stadig, og står faktisk stærkere end nogensinde, forklarede Michel Steen-Hansen, der er overbevist om, at biblioteket har en fremtid, både som en medspiller i den demokratiske proces, som mødested for folket og som understøttelse af den digitale dannelse, der er nødvendig, hvis fremtidens brugere af de sociale medier skal udstyres med tilstrækkelig kritisk sans til at gennemskue det massive flow af informationer.
38 millioner besøg
- Biblioteket er faktisk det mest besøgte ikke-kommercielle sted i Danmark. Der er 38 millioner besøg på landets biblioteker. Mod 14 millioner besøg på museerne og 1,5 millioner til superligakampene.
Og selv om udlånet er faldende fysisk - stiger det med brugen af e-bøger. Der finder flere og flere kulturelle arrangementer sted på biblioteket, der oftere og oftere bruges som et socialt mødested. Flere og flere kommuner har valgt at integrere kulturelle mødesteder og -projekter med biblioteket - og har stor succes med det.
- Det interessante er, at mange indvandrere profiterer på bibliotekerne og føler sig som en større del af fællesskabet her. Ikast-Brande vil gerne tiltrække kvalificeret arbejdskraft? Alle vores analyser viser, at jo længere uddannelse, man har, desto større vægt lægges der på kulturen. Børn, der bruger biblioteket, får også en længere uddannelse. Der er med andre ord mange forhold, der peger på, at man kan bruge biblioteket i en strategisk udvikling af kommunen, sagde Michel Steen-Hansen.

Kommentarer

  1. Vitnesbyrd Restaurering med hjelp av Martinez Lexie (Lexieloancompany@yahoo.com OR 18168926958) ..

    Jeg har vært i økonomisk rot for de siste månedene, jeg er en enkelt mamma med barn å ta vare på. Mitt navn er Renee Joan Rothell, og er fra Ridley Park, Pennsylvania. Et par uker siden min venn besøkte meg og langs vår diskusjon hun fortalte meg om Mr Martinez Lexie av (Lexieloancompany@yahoo.com); at han kan hjelpe meg ut av min økonomiske situasjon, jeg har aldri trodd fordi jeg har bruker så mye penger på ulike lån långivere som ikke gjorde noe annet enn å kjøre unna med pengene mine. Hun rådet jeg ga det et forsøk fordi hun og noen av hennes kolleger ble reddet også ved denne Godsent utlåner med lån for å gjenopplive sin døende bedrifter og betaling av regninger. så jeg sendt ham og forklare alt om min økonomiske situasjon og derfor tok meg gjennom lån prosessen som var veldig kort og enkel .. Etter at min lånesøknad verdt 78,000.00 USD ble innvilget, alt jeg gjorde var å følge behandlingen og være samarbeidsvillig og i dag er jeg en stolt bedriftseier å dele vitnesbyrdet om Gud sendte utlåner. Du kan også nå ham gjennom selskapets hjemmeside: http://lexieloans.bravesites.com OR tekst: +18168926958

    SvarSlet
  2. Hej
    Løsningen dine problemer, er der virkelig mulighed for at låne tjenester mellem individer, vi er klar til at hjælpe dig for alle dine repoudres lån presserende behov. Vi giver lån på 3000 € var 1,5 millioner € var alle alvorlige og ærlige mennesker og vores rente er 3%.
    Vær venlig at kontakte os for yderligere oplysninger om vores tilbud.
    Mail: florenciadupper@yahoo.com
    tak

    SvarSlet
  3. Hej
    Løsningen dine problemer, er der virkelig mulighed for at låne tjenester mellem individer, vi er klar til at hjælpe dig for alle dine repoudres lån presserende behov. Vi giver lån på 3000 € var 1,5 millioner € var alle alvorlige og ærlige mennesker og vores rente er 3%.
    Vær venlig at kontakte os for yderligere oplysninger om vores tilbud.
    Mail: florenciadupper@yahoo.com
    tak

    SvarSlet
  4. Du i nogen form for økonomiske vanskeligheder? Har du brug for et lån til at rydde din gæld? Vil du øge din økonomi? Du er en virksomhed person, der ønsker at udvide hans / hendes selskab. Du er hermed bedes kontakte rigtig helt, tillid og effektive långivende selskab kredit lån. Jeg lærte både enkeltpersoner og regeringen for vores høje effektivitet.

    Tjenester omfatter:
    * Personlige lån (Secure og usikrede)
    * Business lån (Secure og usikrede)
    * Home Improvement
    * Inventor Lån
    * Auto Lån
    etc. ..

    Venligst komme tilbage til os, hvis du er interesseret, gennem sociallenders1@gmail.com

    Med venlig hilsen
    Scott
    sociallenders1@gmail.com

    3% tilbyde lån

    SvarSlet
  5. Attention!!!

    Do you need Financial Assistance? We can help you
    We give out loan with an Interest rate of 1.00%
    Do you seek funds to pay off Credits and Debts?
    Do you seek money to pay bills?
    Do you seek funds to start up a new business?
    Do you have unfinished project at hand due to bad financing?
    Do you need money to invest in some area of specialization which will
    profit you? And you don’t know what to do.
    We offer the following loans below,
    Personal loans[secure and unsecured]
    Business loans[secure and unsecured]
    Combination loans
    Students loans
    Improvement Home
    Inventor Loans
    Auto Loans
    Consolidation loans, etc...
    Full Names:-------.Contact Address:-------.Loan Amount Needed:------.
    Duration of the Loan:-------.Telephone Number:-------.Monthly Income:
    You can contact us @ hidayahfactor@gmail.com to start investing for your future today.

    Best Regards,
    Mr Paul Mount.
    hidayahfactor@gmail.com

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe