Gå videre til hovedindholdet

Når flere bliver til færre!

Information den 4. juli
I går udsendte Ritzau et telegram som blev gengivet i flere medier om "stadigt færre på biblioteket".


Så da jeg i går morges læste Information kan det nok være jeg fik kaffen galt i halsen, for de signalerer jo klart færre besøg på bibliotekerne, selvom det forholder sig lige omvendt med stadigt flere besøgenden. Det synes jeg egentlig også fremgår rimelig klart af de netop  offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik og som historien tilsyneladende bygger på.


Men i mediemøllen blev det pludselig til overskrifter om færre på biblioteket. Statistik kan være svær, at bruge og det kan godt  godt være vi ikke længere har en statslig styrelse for biblioteker, som indsamler statistik og udlægger teksten, men det her er simpel statistik som klart viser flere besøg, men som åbenbart i en journalistisk vinkel skal udlægges ved at der bliver længere og længere mellem brugerne, mens det der er blevet længere mellem er de fysiske bøger.


Det ser næste ud til at Ritzau/Information bruger statistik ud fra Churchill citatet "Den eneste statistik du kan tro på er den du selv har manipuleret."

Det fik mig da så også til at skrive et indlæg til Information om de mange flere brugere, på de færre biblioteker. 

Information.dk

Stadig flere går på biblioteket
Det kan derfor undre, at Information den 4. juli bringer en notits om biblioteksstatistik under overskriften ”Stadigt færre på biblioteket”, hvilket er faktuelt forkert. Tendensen er klart modsat; stadig flere borgere går på biblioteket.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2011 var 36.297.751 besøg på bibliotekerne hvilket er ca. en kvart million flere end i 2009. En anden oplysning i notitsen er dog korrekt: Der er færre fysiske biblioteker og der er færre materialer.

I de seneste tre år er 20 biblioteker lukket, så der nu er 483 tilbage. Set over en 10-årig periode er det næsten en halvering. Til gengæld er der kommet nye former for fysiske steder til, hvor man ud over de traditionelle bogbusser har lavet servicepunkter, hvor man f.eks. kan få udleveret sine materialer hos den lokale købmand – der er nu 62 af disse servicepunkter.

En af de største succeser i de seneste år, er de såkaldt åbne biblioteker, som er biblioteker med en meget lang åbningstid, og hvor der på visse tidspunkter ikke er personale, men hvor borgerne selv skal lukke sig ind. På landsplan er der nu over 100 af dem, så selvom der er færre fysiske biblioteker, så er åbningstiden for borgerne i de seneste år udvidet kraftigt.
Et let fald i udlånet af fysiske materialer bliver mere end opvejet af stigningen i udlån af digitale materialer. Særligt e-reolens tilbud om lån af e-bøger er i eksplosiv vækst, men den service er endnu så ny, at den ikke figurerer i statistikkerne. Samlet set er bibliotekernes udlån altså i stigning.

Lige nu er biblioteker og medieverdenen i en overgangsfase, hvor der skal tænkes i nye services, som afspejler borgernes vaner, forbrug og efterspørgsel.

Stigningen i udlån og besøg viser, at bibliotekerne formår at udvikle nye og nødvendige tilbud til borgerne. De seneste år har der f.eks. været stor fokus på læring, og bibliotekerne har gennemført over 1800 IT-kurser i f.eks. at bruge Nem ID og digital borgerservice. Dette afspejler, at bibliotekerne spiller en stadig større rolle som det demokratiske mødested, i mange lokalsamfund endda de sidste ikke-kommercielle mødesteder, hvor man kan komme uden at skulle betale eller være medlem, for at tilegne sig viden og information.

Information har ret i pointen, at der er færre bøger på bibliotekerne, men ikke at der er mere plads, for pladsen er optaget af alle de mennesker der strømmer til.


-------------
Den aktuelle statistik jeg bygger på kan ses her



Aktivitet på biblioteker efter type, område, aktivitet og tid
 200920102011
Folkebiblioteker
Hele landet
Åbningstimer pr. uge13 72816 41516 677
Årsværk4 5974 4904 297
Besøgende36 048 12536 124 93336 297 751
Aktive lånere1 763 1271 726 5181 726 859
Og du kan selv krydstabulerer data her hvis du vil vide mere

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...