Gå videre til hovedindholdet

Protester virker

Lokale i protest får ret: Biblioteket er reddet

SEJR: Biblioteket i Tarm skal fortsat fungere - men bliver i fremtiden automatisk. Planen om at lukke kultur-og mødested er opgivet. Sådan kunne man læse i Jydske Vestkysten 25. marts 2011.

Det er interessant, at borgerne gerne vil rede deres lokale bibliotek, når politikerne går for langt i deres spareiver. At de protestere og kæmper, så meget at politikerne må ændre deres beslutninger.

I Jydske Vestkysten skriver de:

"En storm af protester og aktive borgere i arbejde med at se på tal har sejret: Tarm Bibliotek får lov at holde åbent efter årsskiftet.

- Det er alene aktive borgere og protester, der har sikret fortsat drift af biblioteket i Tarm, fastslår byrådsmedlem Niels Rasmussen, og han forklarer: - På borgermødet om byens fremtid var der borgere, som rejste relevante spørgsmål. Hverken borgmester eller formanden for kulturudvalget var i stand til at svare. Siden har SF sikret, at sagen på ny blev taget op i kulturudvalget, og derfor er sagen endt lykkeligt, siger Niels Rasmussen: - Uden de protesterende, de der rejste spørgsmål til rigtigheden af beregningerne og SF's Pia Vestergaard, var Tarm Bibliotek stille og roligt blevet ofret.

Forleden var medlemmer af byrådets kultur-og fritidsudvalg på tur for at se, hvordan driften af biblioteket kan automatiseres. På det efterfølgende møde er det besluttet, at kommunens fem biblioteker skal automatiseres, og det betyder, at der personalemæssigt kan spares mere end det, som var aftalt i budgetforliget .

AUTOMATIK VED BØGER
Selvbetjening på biblioteket betyder udvidet åbningstid . På fem biblioteker skal der gennemføres adgangskontrol, og det koster cirka 550.000 kroner.

Selvbetjeningsløsningen koster cirka 1,6 millioner kroner og isætning af elektroniske følere i hver bog vil koste næsten 300.000 kroner. Anlægsudgiften tænkes finansieres på en leasingkontrakt på 700.000 kroner over en fireårig periode."

Kommentarer

  1. Godt borgerne protesterede så meget,at biblioteket blev reddet - næsten på målstregen forstår jeg.
    Har også undret mig såre over forslaget til lukning,at det var muligt i en by med gymnasium - også selvom der kun er 5 km til Skjern. Så det glæder mit gamle bibliotekarhjerte, at "mit" bibliotek overlevede (var børnebibliotekar i 1969-70;-) - dengagn et foregangsbiliotek, hvor vi hver uge havde besøg fra hele landet.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Hør, hvorfor børn, der vokser op med bøger, klarer sig bedre senere i livet

Kulturmagasinet  KRÆS - RADIO4   (kl. 14.00-15.00) skal i dag handle om hvorfor det er vigtigt at børn læser.  Ikke kun fordi det er fedt at læse gode historier, men fordi n y forskning bekræfter, at tilgængelige bøger i hjemmet hjælper børn til at læse mere, blive bedre læsere og bedre uddannet senere i livet. Og har børnene ikke adgang til bøger i hjemmet er det vigtigt at de får adgang via andre institutioner som biblioteker. Det budskab udfolder sig i en samtale mellem Ea Hoppe Blaabæk, post. doc KU, Michel Steen-Hansen direktør i Danmarks Biblioteksforening og værten "kulturjunkien" Maja Hald.   Hør det her  Det hele tager sit afsæt i Ea Hoppe Blaabæk ph.d.-afhandling om, hvordan forældre giver kulturel, social arv videre til deres børn. Den er også blevet fyldigt omtalt i Kristeligt Dagblad  I   Kristeligt Dagblad   artikel skriver det også at afhandlingen punkterer en, for avisen og tilsyneladende også forskeren, udbredt myte om bibliotekerne som kulturelle fyrtårne

Når folkeskoler og folkebiblioteker bruger hinanden

I sidste uge efterlyste jeg gode eksempler på samarbejder mellem Folkebiblioteker og Folkeskoler og det er strømmet ind. Tak for det.  Det er også startskuddet på  Danmarks Biblioteksforening temaside om Folkebibliotekerne og den nye folkeskolereform, som du kan se og bidrage til på db.dk/folkeskole Jeg har lavet et kort oplæg til det "Dialogmøder om den åbne skole" som undervisningsministeret afholder i dag og alle de eksempler jeg kommer med vil indgå i DB's tema. Til præsentationen har jeg også fået hjælp af Signe Jarvad Chef Københavns Biblioteker - Kultur Valby, som har arbejdet systematisk med de københavnske bibliotekers læringsindsat i forhold til folkeskolen.  Vores fokus vil være understøtteden undervisning  som det udtrykkes i den nye folkeskolereform. På længere sigt vil DB lavet et inspirationskatalog til alle landets biblioteker, skoler og kommuner om hvordan vi kan udnytte de forskellige kompetencer vi besidder til gavn for eleverne og vide

Regeringen vil bruge 130 millioner på at genoplive døde bymidter i 'donut-byer' - biblioteket er en oplagt hjertestarter

Regeringen lancerer i dag en forsøgsordning, hvor 10 byer i landet skal deles om 130 millioner kroner. De skal bruges på, at bymidterne skal genopfinde sig selv og få livet tilbage, forklarer indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad (S). - Jeg tror det er vigtigt at kigge på, hvilke andre ting man kan gøre for at gøre det attraktivt for folk at opholde sig i midtbyerne, siger han til DR . I den sammenhæng kan kultur og specielt biblioteker spille en afgørende rolle, hvis man skal modvirke den såkaldte DONUTEFFEKT. I Donut-byer er der befolkningsvækst i forstæderne, og folk i forstæderne tager ikke længere ind til byen for at handle, fordi de handler på nettet, i storcentre eller i de større byer, hvor de har arbejde. Denne effekt ses i de små og mellemstore byer, hvor man endnu ikke har fundet en løsning på problematikken. I sådanne byer kan kultur og kreativ udnyttelse af bymidten spille en særdeles vigtig rolle Det ligger i forlængelse af regeringsudspillet fra sidste år "Tætte