fredag den 13. august 2010

er vi gode nok til at basere vores biblioteksudvikling på empirisk materiale?

Næstformand i Danmarks Biblioteksforening, Hanne Pigonska, har i dag gjort sig nogle gode overvejelser og forskning på baggrund af oplevelser på IFLA. Hun skriver:

Man kan stille sig selv det spørgsmål i Danmark, er vi gode nok til at basere vores biblioteksudvikling på empirisk materiale?

Kunne det være relevant at støtte bedre op om forskningsbaserede undersøgelser omkring biblotekets betydning for lokalområder? For børns læsning? Hvad betyder det egentlig hvis der ikke er biblioteker i et område, ændrer det på folks læsevaner eller gør det ikke?

Her tror jeg også vi i Danmarks Biblioteksforening kunne have bedre og mere fokus på netop fundamental forskning på området, så vi langt bedre kunne vælge retninger for udviklingen på et mere solidt fundament. Vi har simpelthen brug for valide data.

Det bringer til at jeg spørger mig selv, om vi kunne gøre bibliotekar uddannelsen mere forskningsfokuseret, så der i den daglige gænge på landets mange biblioteker, er en højere grad af fokus på ikke kun at indsamle statistisk materiale, men også at kunne bruge det i mange varianter. Måske er det allerede tilfældet, måske ikke.

Vi har, tror jeg, sidste år haft sangens år i Danmark, kunne det være tid til en national dansk læsningens år?
Eller måske lidt videre et nordisk år for læsning?

Australien gør det de har et nationalt år for læsning "National year for reading"
www.love2read.org.au

1 kommentar:

  1. I forlængelse af srpøgsmålet vil jeg da lige reklamere for en af temadagene på IVA i efteråret: Evidensbaseret biblioteksudvikling - udfordringer og potentiale.

    SvarSlet