Gå videre til hovedindholdet

Bibliotekerne på Folkemødet 2024

Så går det snart løs igen!

Igen i år er Danmarks Biblioteksforening og Tænketanken Fremtidens Biblioteker en aktiv del af Kulturens Plads på Folkemødet.

Fra den 13. til 15. juni slår Kulturens Plads atter dørene op for 3 dages debatter og aktiviteter. Kulturens Plads er igen i år arrangeret af Dansk Kulturliv, denne gang i samarbejde med Applaus.

For cafe og lækker mad står Folkehuset Absalon, som med sidste års store succes i baghånden har gjort plads til endnu flere på pladsen til fællesspisninger og andre underholdende aktiviteter på Kulturens Plads i løbet af de 3 dage.

Med et bredt udvalg af debatter, samtaler, performances og aktiviteter på Kulturens Plads vil Dansk Kulturliv og Applaus sammen med kulturens mange aktører drøfte, hvilken rolle og indflydelse et rigt kulturliv har for individet og samfundet.

Og hver dag, har vi KULTURENS TALE, hvor folketingets kulturordførere præsenterer deres kulturpolitik.

Se hele programmet for Kulturens Plads 2024.

Det hele skydes i gang torsdag den 13. juni kl. 12 med åbningen af Kulturens Plads.

Vi glæder os, og håber at se dig!

Herunder kan du se lidt highlights, hvor bibliotekerne spiller en særlig rolle.

Torsdag kl. 13. juni

Klokken 12.00 -12.30

Officiel åbning af kulturens plads

Michel Steen-Hansen, DB, Lene Struck-Madsen, Applaus,  Astrid la Cour, SMK, Fallulah, sanger.


Fredag den 14. Juni:

Klokken 14.30 – 15.00
Poetisk Warm Up – Laden, Kulturens Plads

Læseforeningens skønlitterære aktivister faciliterer en  poetisk indflyvning til debatten om børn og unges læsekultur, hvor du  samtidig får mulighed for at  mingle over poesien.

Vi byder på en let snack/drinks.
Inviter gerne samarbejdspartnere.


Klokken 15.00 – 15.45

Debat: Har vi tabt kampen om børn og unges læsekultur?
Panel (med løbende udskiftning)

Magnus Herman, næstformand Khb,  Danske Skole Elever,
Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet (kommer ca. 15.10).
Simon Skov Fougt, lektor, Ph.d.,  DPU
Runa Barbara Petersen, formand,  Pædagogisk LæringsCenterForening
May-Britt Diechmann, Forperson, Bibliotekschefforeningen
Thomas Illum, Forskningschef, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
Charlotte Broman Mølbak, (SF)
Filiz Sarah Thunø, Roskilde byråd (S)

Moderator Kasper Sand Kjær

Lørdag den 15. juni

10.30 – 11.15
Bøffer, Biler, Bælgfrugter  - og Biblioteker! – spørg om alt!

Med Christian Ibsen, Concito og Thomas Sture Rasmussen, DB
15.00 – 15.45

Sammen om Fremtiden

Nicklas Larsen, Forsker, Institutter for fremtidsforskning,
Thomas Sture Rasmussen, Verdensmålskoordinator, Danmarks Biblioteksforening
Mogens Lykketoft, Formand, Energinet
Sofie Winge-Petersen, Ungeklimarådet, Co-founder, Paint’R.
Ida Kildsgaard Larsen, Ungeklimarådet, Forandringsagent, KFUM og KFUK i Danmark
Erik Ancher Larsen, formand for Ældrerådet på Bornholm.
Niklas Stenbye, tidligere formand for Bornholms Ungeråd og folketingskandidat for Venstre

Kulturens veje til Forandring et tværgående debatspor
Kulturens veje til Forandring er et forsøg på at gentænke debatformatet og i stedet skabe et dilemmaspil hvor et udvalg henover henholdsvis Folkemødet og Kulturmødet bliver præsenteret for eksperter og brancherepræsentanter der vil give viden og indblik i problematikker der ligger til grund for mødet mellem unge og kulturliv. På baggrund af disse oplæg skal udvalget afgøre hvordan de ønsker at formidle den indsigt de har fået og om dette kan udarbejdes i en række anbefalinger.

Til at berige og understøtte diskussionen vil udvalget blive præsenteret for en række ekspertoplæg under både Folkemødet og Kulturmødet og tilføre ny viden og indsigt. Derudover vil der blive afholdt branchehøringer, hvor relevante institutioner og organisationer kan give deres synspunkter til kende og komme med eksempler på hvordan de arbejder med unge som målgruppe.

I udvalget sidder:
Simon Skytte, repræsentant for UngKult
Dana Hamio, Kulturskaber og tidl. forperson for Mino Ung København
Marie Holt Hermansen, medlem af trivselskommisionen og tidl. formand for danske skoleelever.
Anni Nørskov Mørch, Udvalgsleder for Projektstøtteudvalget Kunsthåndværk og Design.
Paw Østergaard Jensen, formand for social- og sundhedsudvalget i Albertslund kommune samt formand for Danmarks Biblioteksforening.

Deltag i diskussionen og vær med til at finde løsninger på hvordan vi skaber bedre adgang til kunst og kultur for unge.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municipalities a