For mig handler biblioteket dybest set om at give mennesker mulighed for at være kusk for egen tilværelse så man kan deltage i fællesskabet. Det som man også kan kalde dannelse.
Biblioteket er en dannelsesinstitution
Men hvordan udtrykker man det sprogligt på moderne dansk?
Jeg mener bibliotekernes kerneopgave er at understøtte demokratiet. Det er litteraturen og adgangen til viden et væsentligt redskab til.
Men det er også vigtigt at udstyre mennesker med uenighedskompetencer for ellers stopper den demokratiske samtale. Det ser vi eksempler på f.eks. i USA hvor al debat er polariseret og medierne ikke har et publisistisk princip om også at høre modparten, men blot fortælle egen holdning og man på skoler og biblioteker tvinges til kun at stille bøger og materialer til rådighed som dækker flertallets holdning.
Biblioteket er uenighendens rum, hvor vi har materialer med alle holdninger, men også stiller rummet til rådighed for debat og faciliterer den demokratiske samtale.
Biblioteket skal både styrke personalets kompetencer i at skabe et relationelt værtsskab. Men også bruge rummet mere aktivt. Biblioteket som i mange lokalsamfund er det sidste ikke kommercielle mødested, hvor man kan komme uden at være medlem eller skal betale for at komme ind.
Det er nogle reflektioner jeg havde da jeg var på scenen i debat om BIBLIOTEKERNES ROLLE I FORHOLD TIL DANNELSE på Det Strategiske Folkebiblioteksmøde.
Samfundsudfordringerne omtales i tiltagende grad som reelle samfundskriser - f.eks. klimakrise, trivselskrise og demokratisk krise, og de karakteriseres alle ved at være både komplekse og samtidige. Denne samfundsvirkelighed er bagtæppet for Strategisk Folkebiblioteks- møde 2023. Dannelsesbegrebet er i konstant udvikling og handler i dag ikke længere kun om at tilegne sig specifik viden, men derimod om, hvordan vi forholder os til os selv, til andre og til vores omverden.
Er dannelse et mål for, et formål med eller et afledt resultat af folkebibliotekernes arbejde?
Uanset svaret er det nok svært at anfægte, at dannelse er en del af bibliotekernes værdigrundlag og selvforståelse. Men hvad taler vi så om, når vi taler dannelse? Og i hvilken forstand kan vi se os selv som dannelsesaktører i samtiden og fremadrettet, hvor dannelsesbegrebet er i transformation, som de øvrige omgivelser også er det. Ved at trække tråde til læring, literacy, demokrati og kultur prøver vi på dagens konference at bevæge os ind på svarene på Det Strategiske Folkebiblioteksmøde.
Jeg har skrevet en del om bibliotekerne som dannelsesinstitution også i det perspektiv som nogle kalder digital dannelse, men som stadig er en almen dannelse blot med nye digitale redskaber styret af techgiganterne algoritmer.
Se mere her
https://biblioteksdebat.blogspot.com/search?q=Dannelse&m=1
Kommentarer
Send en kommentar