Gå videre til hovedindholdet

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse.

Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år.

Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder.

Stof til politisk eftertanke
I Kulturmonitor siger jeg i den forbindelse at "de tal bør give stof til politisk eftertanke"

"Vi skal være meget opmærksomme på, at nu grænsen er nok nået, fordi det rammer de mobilt svage som børn, unge og ældre, når der bliver for langt til biblioteket," siger direktøren til Kulturmonitor. Han kalder nedgangen i den kortlagte årrække for »markant«

Særligt hæfter Michel Steen-Hansen sig ved, at antallet af bogbusser – der giver bibliotekerne mulighed for at betjene tyndt befolkede områder med bøger og andre materialer – er svundet ind til under det halve, fra 41 (2006) til bare 16 (2022).

»Samtidig ser vi, at daginstitutioner og skoler også har skåret ned på deres bogbestand og biblioteksbetjening. Det er specielt udfordrende, når vi i de nyeste undersøgelser ser et alvorligt fald i børnenes evne til at læse, og at læseglæden blandt børn i Danmark er den laveste i sammenlignelige lande. En ting er sikker: Hvis man ikke møder en bog i sin hverdag, læser man den med garanti ikke,« siger direktøren.

Håbet om et wake-up call
»Bibliotekerne forsøger at kompensere og finde flere veje til at få flere til at læse mere. Men det kræver at der er et bibliotek, en bogsamling og en formidling. Så lad os håbe, at udviklingen vender,« siger Michel Steen-Hansen.

Hvad kan man – udover at håbe – gøre for at understøtte, at udviklingen vender?

»Jeg tror, at den nyeste internationale læseundersøgelse, Pirls, som netop viser den dalende læseevne og lyst, er et wake-up call til politikerne om, at de skal investere i at vende udviklingen. Samtidig skal man fagligt tænke meget mere på tværs af de lokale institutioner.«

Du kan selv læse hele artiklen i Kulturmonitor her.

Men jeg vil lige citere den afsluttende del:

Men er der generelt en tendens til, at bogsamlingerne på bibliotekerne bliver mindre og mindre, fordi der skal være plads til begivenheder, aktiviteter og formidling?

»Der er i hvert fald en tendens til større fokus på formidling af litteraturen. Det betyder også, at der stilles flere bøger frem som udstilling, fordi det frister folk, som vi kender det i butikkerne,« siger Michel Steen-Hansen og fortsætter:

»Én tendens, som jeg tror alle begræder, er dog, at man politisk har skåret budgetterne ned, så det går ud over indkøbet af bøger. Og det kan man klar mærke på bibliotekerne, for hvis ikke der købes tilstrækkeligt med bøger, opstår der reservationskøer til både de fysiske bøger og de digitale e-bøger.«

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Hvad læser børn i en skole uden et bibliotek?

Mine største børn siger stadig at de går på skolebiblioteker, men jeg tvivler på at min den yngste på 4 kommer til at kende begrebet. I kølvandet på folkeskolereformen er skolebiblioteket nemlig blevet afskaffet eller i hvert fald erstattet af pædagogiske læringscentre . Hvad betyder det for skolen og elevernes kompetencer i forhold til traditionelle biblioteksdyder som litteratursøgning, kildekritik og læselyst, når man ændre fokus fra bibliotek til læringscenter. Det er tanker der er inspireret af at jeg er på vej til generalforsamling i Aarhus hos Kommunernes Skolebiblioteksforening eller de har naturligvis også skiftet navn til  Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre . En forening som vi I Danmarks Biblioteksforening har et godt og udbytterigt samarbejder med, hvilket vi desværre ikke har med den anden "skolebiblioteksforening" Pædagogisk LæringsCenterForening som har meddelt at de ikke længere ønsker at deltage i biblioteksparaplysamarbejdet da de ikke l...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...