Der er en tendens i samfundet til, at når man stiller spørgsmål, så svarer man selv.
Vi oplever det hos politikere i debatter eller på twitter og i SoMe omegnen, som tilsyneladende kun har brug for 280 tegn til at selv at besvare det spørgsmål de selv har besvaret. Og hånden på hjertet, så oplever vi det måske også selv.
Men så bliver man heller ikke forstyrret af fakta ellers andres meninger.
En aktuel update fra koncerencens keynote Vincent Hendricks.
Svaret fra dagens konference giver jeg selv og det var ret enkelt, så det har jeg valgt selv at illustrere herunder.
Spørgsmålet var: Hvor er spørgelysten blevet af? – og hvordan genskaber vi den i bibliotekerne?
Vi ser det også på bibliotekerne, hvor vi på trods af at være blandt topscorerne i troværdighedsmålinger oplever at der er færre der stiller spørgsmål, både i det fysiske biblioteker og vores digitale spørgetjeneste biblioteksvagten.dk
Det har vi i dag konference om i Vejle, hvor Vincent Hendricks kommer med sit bud på den udvikling, Erik Henz Kjeldsen fra LEX.dk giver indsigt hvordan folk bruger den viden vi formidler online og Nudgingeksperten Ashley Brereton kommer med sit bud på, hvordan man starter en forandringsproces på biblioteket, så vi skaber et samfund hvor vi i fremtiden stiller spørgsmål, som andre der ved mere om emnet kan svare på.
Men tænkt lige selv over om du også selv
falder i gryden, hvor man stiller spørgsmål, hvor du selv svarer?
Vincent Hendricks giver et oplæg om det samfundsmæssige perspektiv på borgernes spørgelyst. Fx. er unge ikke opdraget i en spørgekultur? Hvorfor og hvad kan vi gøre ved det? Hvad gør denne mindre spørgelyst ved vores samfund? Sker der en fordummelse, og hvad er der blevet af danskernes skepsis?
Hvordan kan man modvirke en evt. tendens til at man tror man ved alt? Hvilken samfundsudvikling gør at man udstiller usikkerhed ved at spørge?
Og hvordan kan bibliotekerne genetablere positionen som stedet man bliver klogere?
Kan nudging og adfærdsdesign, i forhold til at påvirke menneskers adfærd i en ny retning, være en vej for at genskabe spørgelysten på bibliotekerne? Nudgingeksperten Ashley Brereton kommer med sit bud på, hvordan man starter en forandringsproces på biblioteket.
Og så kigger vi på, hvad borgerne rent faktisk i dag spørger om på nettet? Her vil Erik Lenz Kjeldsen, redaktions- og udviklingschef på Lex.dk, give os et billede af, hvilken viden borgerne går efter.
Konferencen afsluttes med peptalk til bibliotekerne af erhvervspsykologisk rådgiver Sussi Nyled Heinrichson med efterfølgende dilemmadialog blandt deltagerne: Har
bibliotekerne selv et ansvar for dalende antal spørgsmål, og hvordan genskaber vi spørgelysten?
Kommentarer
Send en kommentar