Gå videre til hovedindholdet

Mit folkemøde #FMdk

Et festligt øjeblik i 2014, hvor bibliteksdebats
forfatter har taget hår på.
Jeg har været med på folkemødet på Bornholm i de fem år det har eksisteret. Når jeg ser tilbage på den spæde start til den politiske festival det er i dag, er jeg imponeret og synes det udvikler sig fantastisk og at debatterne mange steder løfter sig som en ramme om den demokratiske samtale,  vi alle har brug for hvis vi skal styrke vores demokrati. Specielt der hvor politikere, meningsdannere og folket møder hinanden unplugt - altså helt uden at blive vredet gennem en mediemaskine der er på evigt jagt efter den"gode historie" og tror den skabes gennem konflikt. Folkemødet har udviklet sig til at blive den demokratiske samtale om at skabe løsninger til fælles bedste, og hvor man også som tilskuer bliver klogere. Det er ikke så ofte man oplever det med mediernes debatter, hvor deltagerne er castet til at være uenige.  






Se alle Bibzonens events her

Igen i år er jeg med i flere forskellige typer debatter, hvilket jeg glæder mig til som en lille dreng, der venter på juleaften. Det er fedt at blive ramt af den der politiske festivalstemning, at deltage i samtaler på fælles primisser. Bibliotekerne er massivt til stede på Folkemødet i år. Både i Bibzonen og Bornholms Biblioteker som sammen med Folkeuniversitet laver rigtig mange debatter. Et tema for os er også netop debatten og bibliotekernes rolle som facilitator for den demokratiske samtale.

Det sætter vi bl.a. fokus på i debat med Kulturminister Bertel Haarder



Jeg er qua mit job som direktør i Danmarks Biblioteksforening naturligt nok involveret i en del af biblioteksdebatterne, men for mig bliver det endnu mere intenst når jeg bevæger mig ud af fagligheder og krydseklinger med andre fagligheder. Noget af det som faktisk er styrken ved folkemødet, hvor politikere og fagfolk mødes og udfordre hinanden. (hvilket jo ikke er så fremmed for mig, da det netop er hele grundstrukturen i Danmarks Biblioteksforening, men det er jo en ganske anden historie)

En debat jeg ser særligt frem til er når Kulturen i Rosengade indbyder til: debat om kulturens rolle i samfundet, hvor jeg skal modererer. 


Hvad kan Kultur Gøre for By og Borger?

Arrangør:
Rosengade - Kunst & Kultur Live. Organisationen Danske Museer. Teatrenes Interesseorganisation.
Dag:
17. juni 11:30 - 12:15

Resumé:
Kunne man forestille sig at kulturinstitutioner i fremtiden helt automatisk spiller tæt sammen med f.eks. sundheds- og socialsektor og uddannelsessektor? Og er det kommuner, stat eller nogle helt andre, der skal vise vejen? Hvordan kommer vi videre med udviklingen?
Beskrivelse:
Kunne man forestille sig at kulturinstitutioner i fremtiden helt automatisk spiller tæt sammen med f.eks. sundheds- og socialsektor og uddannelsessektor? Og er det kommuner, stat eller nogle helt andre, der skal vise vejen? Hvordan kommer vi videre med udviklingen? Deltag i dialog med to politikere og to kulturaktører om at finde en fælles vej, og med inspiration fra nogle der bygger broer mellem sektorer.
Deltagere:
Jane Jegind, By- og Kulturrådmand, Odense Kommune og KL. Flemming Møller Mortensen, Sundhedsordfører mv, Socialdemokraterne. Gitta Malling, Formand, Teatrenes Interesseorganisation. Frank Allan Rasmussen, Formand, Organisationen Danske Museer. Allan Klie, Teaterchef, Københavns Musikteater. Bjarne Bruun Jensen, Forskningschef for sundhedsfremme, Steno Diabetes Center. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks biblioteksforening.

Eller når Folkeuniversitetet indbyder til denne

Hvordan kan man følge med i politik, når man er ordblind?

Arrangør:
Folkeuniversitetet.
Dag:
16. juni 17:30 - 18:30

Sted:
F13 Folkeuniversitetet - Ved Allinge Røgeri / Bibliotek

Resumé:
Ordblinde er Danmarks største handicapgruppe. Det er en særlig demokratisk udfordring at de ordblinde er afskåret fra de sædvanlige kanaler til at kunne følge med i den politiske debat. Mød formanden for Ordblindeforeningens afdeling på Bornholm og få en snak om problemerne.
Beskrivelse:
Ordblinde er Danmarks største handicapgruppe. Det er en særlig demokratisk udfordring at de ordblinde er afskåret fra de sædvanlige kanaler til at kunne følge med i den politiske debat. Mød formanden for Ordblindeforeningens afdeling på Bornholm og få en snak om problemerne.
Deltagere:
Tom West, kredsformand, Ordblindeforeningen. Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening. Maria Fromseier Kjærgaard, kommunalbestyrelsesmedlem (S), Bornholms Regionskommune. Chris Bjerknæs, Dansk Folkeparti.

Hvad kan tweens og unge bruge biblioteket til?

Arrangør:
Folkeuniversitetet. Biblo dk.
Dag:
17. juni 15:00 - 16:00

Sted:
F13 Folkeuniversitetet - Ved Allinge Røgeri / Bibliotek

Resumé:
I anledning af lanceringen af hjemmesiden "Biblo" går direktøren for Danmarks Biblioteksforening i clinch med en gruppe skoleelever om, hvad der kan gøre bibliotekerne mere attraktive for denne brugergruppe.
Beskrivelse:
I anledning af lanceringen af hjemmesiden "Biblo" går direktøren for Danmarks Biblioteksforening i clinch med en gruppe skoleelever om, hvad der kan gøre bibliotekerne mere attraktive for denne brugergruppe. I en tidligere undersøgelse blev der fremsat et ønske om, at biblioteket skulle være et godt sted at score.
Deltagere:
Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening. Klaus Støvring, redaktør, Biblo.

Men jeg ser selvfølgelig også frem til når vi i Bibzonen byder ind og er naturligt nok mest forberedt til de hvor jeg selv er på scenen

Brænder de bøger på biblioteket? 

Dag:
18. juni 12:30 - 13:00
Sted:
G27 Kulturens Telt / Kulturens Plads (foran) - Allinge Havn, inder- og ydermole
Resumé:
Skyd på bibliotekaren! I den offentlige debat fremtures ofte med at man brænder bøger på biblioteket, mens personalet hævder de formidler litteratur ud fra aktualitet og kvalitet. Kom og find ud af hvad der er op og ned i debatten om moderne litteraturformidling.
Beskrivelse:
Skyd på bibliotekaren! I den offentlige debat fremtures ofte med at man brænder bøger på biblioteket, mens personalet hævder de formidler litteratur ud fra aktualitet og kvalitet. Kom og find ud af hvad der er op og ned i debatten om moderne litteraturformidling.
Deltagere:
Tine Jørgensen, Formand, Bibliotekarforbundet. Mogens Vestergaard, Formand, Bibliotekschefforeningen. Jakob Heide Pedersen, Chef, Københavns Hovedbibliotek. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening.


Forandrer dannelsen sig af at blive digital?

Dag:
18. juni 16:00 – 16:30
Sted:
G27 Kulturens Telt / Kulturens Plads (foran) - Allinge Havn, inder- og ydermole

Resumé
Sociale medier danner i høj grad rammerne for unges identitet og er en vigtig platform for deres selvfremstilling. Risikerer vi at den opvoksende generation bliver udannet af at vokse op med selfies og dokumentation af alt fra madvaner til shoppingture?
Hvordan kan biblioteket bidrage til dannelse?
Deltagere
Søren Schultz Hansen, erhvervsforsker og ekstern lektor på CBS og forfatter til bogen ’Digitale indfødte på Job’
Knud Romer Jørgensen, debattør og forfatter
- i samtale med Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Varm debat om biblioteket

Nu har både jeg og biblioteksdebat.dk holdt ferie en månedstid. Personligt har jeg koblet totalt af og nydt sommervejret, så det kan være svært at komme op i omdrejninger igen. Men det er nu også meget rart at komme igang igen, så lige nu sidder jeg og forsøger at danne mig et overblik over mediernes omtale og debat om bibliotekerne i sommeren løb, og kan konstaterer at de epokegørende debatter om bibliotekerne vist også har holdt ferie. Jeg synes ellers der har været nok at tage fat på, men det må vi jo så have rettet op på når nu udendørs temperaturen falder. Igennem sommeren har Danmarks Biblioteksforening udsendt nogle tankevækkende resultater fra vores store sommerundersøgelse. Bibliotekerne hjælper digitaliseringen på vej Ca. 9 % eller knap ½ million borgere har fået hjælp fra deres bibliotek til brug af digitale tjenester som offentlig borgerservice eller andre selvbetjeningsløsninger. Det viser en helt ny undersøgelse*, som er lavet af Epinion og Moos-Bjerre Analyse for...

The development of ‘open library’ in Denmark #wlic2013

In occasion of my participation in the World Congress for Libraries IFLA, I have made ​​a presentation of the libraries in Denmark and especially the concept we call OPEN LIBRARIES. The theme of WLIC 2013 is "Future Libraries: Infinite Possibilities" and OPEN LIBRARIES is one of the possibilities. In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books. We have 98 municipalities and all of them are obligated, by legislation, to have a library and to finance it. Some of the municipalities have more than one library. We have approximately 450 public libraries, to a population of 5,5 mil. people.  Half of the libraries are closed in the last ten years, but the development has hopefully stopped now. It seems that development lead to fewer and few...

Open libraries - without staff ............. all the time

Do you know this when you visit the library? The experience is no longer as common in Denmark North Beach: San Francisco Public Library   yesterday at 9:55 am When I as a Dane participant in such a big event like IFLA or the ALA Annual Meeting is one of the questions we often get; is it true that in Denmark the libraries are open without staff?  The answer I give is; no, we do not have libraries without staff, but we have libraries that are open even when the staff is not there. More than half of all public libraries in Denmark are now "open libraries" In Denmark, all the libraries is free to use, In the way, that all the basis services are free of charge for the public. In Denmark almost all the Libraries are funded by tax. The libraries are obligated to make all kinds of materials available, both physical and digital. Not just books.  See  New e-book deals between all danish publishers and the public libraries in Denmark We have 98 municip...