torsdag den 15. januar 2015

Det fælles nordiske bibliotekssamarbejde og e-bøgerne

I dag holder de nordiske biblioteksforeninger fælles møde i Oslo.

Vores tema er de fælles udfordringer bibliotekerne har i forhold til at udlåne e-bøger, hvor ophavsretslovgivningen ikke giver bibliotekerne mulighed for at købe og udlåne de e-bøger, hvis ikke ophavsretindehaveren ønsker det og derfor kan bibliotekerne ikke bare købe e-bøger på almindelige markedsvilkår.

I Danmark har vi skabt og forhandles os frem til forskellige forretningsmodeller i bibliotekernes eReolen.dk

Lige nu er alle forlag med  og det betyder at bibliotekerne i Danmark som det eneste land i verden kan stille alle danske e-bøger til rådighed for borgerne.

Det er fantastisk og det er vi naturligvis stolte af, omend det er en dyr model som ikke er holdbar hvis flertallet af borgerne begynder at låne e-bøger frem for de fysiske. Der er nemlig en stor forskel, for i forhold til de fysiske bøger har bibliotekerne de nødvendige undtagelser i ophavsretlovgivning til at købe og udlåne alle de bøger de vil. Det afspejler sig naturligt på prisen, da de så kan indkøbe på markedsvilkår. Det kan bibliotekerne ikke hvad angår e-bøger, hvor de så skal forhandle sig frem til en pris og betingelse hos dem der har ophavsretten, typisk forlaget.


Det er en sådan forhandlingsløsning vi i et nationalt fællesskab har lavet i Danmark.
Det og meget andet skal vi drøfte i dag i nordisk regi, for vi tror på, at vi i internationale fællesskaber kan opnår endnu bedre betingelser for bibliotekerne og i sidste ende for borgerne. Det er jo dem vi er der for.


Det er dybest set også derfor vi har skabt de såkaldt åbne biblioteker, hvis åbningstid er langt længere end de timer hvor der er personale. På nuværende tidspunkt har vi over 250, hvilket også er noget helt særligt Dansk.

See The development of ‘open library’ in Denmark

Ud over alt det skal vi fra Danmarks Biblioteksforening også fortælle om os selv, vi er nemlig også helt særlige fordi vi har skabt en organisation, hvor der både er politikere og fagfolk i samme forening.Ingen kommentarer:

Send en kommentar