onsdag den 23. juli 2008

FRA BESKYTTET TIL STØTTET

- og til stor nytte.

Bibliotekscaféen på Slagelse Bibliotek er en af hverdagens rigtig gode succeshistorier. Unge udviklingshæmmede er beskæftigede uden for institutionernes beskyttende rammer, og bibliotekets brugere oplever et nyt rum i biblioteksrummet med mulighed for hyggeligt samvær over en kop kaffe eller ét af caféens kulinariske tilbud.


Hver dag, når dørene på Slagelse Bibliotek åbner klokken 10, mødes lånerne af en liflig duft af nybrygget kaffe og lune spandauere og kanelsnegle. Det er Bibliotekscaféen, der har "varmet op" til dagens første rykind, og nogle lånere lader sig hurtigt lokke af det herlige duftindtryk - så må bøgerne vente!

Café integreret i bibliotek - og omvendt
Siden januar 2007 har Bibliotekscaféen fungeret som en integreret del af det stærkt moderniserede bibliotek i Slagelse. En gennemgribende ombygning fandt sted i årene 2006-07 under overskriften Fremtidens Fysiske Bibliotek, og tidligt kom tankerne om et rekreativt område med en café ind i planlægningen.

- Et tidssvarende bibliotek skal jo ikke kun bestå af endeløse rækker af bogrygge, siger bibliotekschef Michel Steen-Hansen. Det skal være åbent og indbydende og signalere rummelighed og imødekommenhed. Her er plads til oplevelse og fordybelse, og her adgang til kultur og viden i såvel bøger som nye medier og på Internettet.

Mange brugere er glade for Bibliotekscaféen, hvor forældre kan slappe af, mens ungerne boltrer sig i Børnenes Bibliotek. Eller gode venner kan få sig en sludder over en caffè latte eller man kan mødes til en let frokost over en sandwich og en økologisk frugtdrik. Caféen er en oase i en travl hverdag, og kombinationen af bøger og café ses stadig flere steder rundt omkring i Danmark og især i udlandet, både i biblioteker og boghandeler.

Succesfuldt samarbejde.
Det første års erfaringer med driften af en bibliotekscafé i Slagelse er udelukkende positive. Det bekræfter såvel den daglige leder Kari Stage og afdelingsleder Hanne Davidsen fra VASAC Slagelse. Denne melding fremgår også af den fælles evaluering af det første års samarbejde mellem biblioteket og lederne fra VASAC.Siden åbningen sidste år har 6 udviklingshæmmede været fast beskæftiget som medarbejdere i Bibliotekscaféen. Efterhånden har flere andre også prøvet kræfter med at være udstationeret i café-jobbet.

- De unge udviklingshæmmede er meget glade for at komme ud i det virkelige liv, væk fra institution og beskyttet værksted, fortæller afdelingsleder Hanne Davidsen. Vi har med glæde konstateret, at det faktisk lykkes for os at integrere vore medarbejdere på rigtige arbejdspladser, hvor de får nye kolleger at omgås med, og de taler og handler med kunder, som møder dem på lige fod - med forventninger om god kundeservice og ekspedition. Det er en succes, når det er muligt for os at sluse vore udviklingshæmmede unge ud på det rigtige arbejdsmarked, godt nok med pædagogisk støtte, men dog med reelle opgaver som rummer ansvar og pligter, som de unge tager meget alvorligt!

Pædagog Kari Stage supplerer med en anden vinkel: - Vi har faktisk oplevet situationer, hvor der kun har været en jobcoach til stede i caféen, og en kunde forundret spørger: hvor er pigerne henne? - ja, vi har sågar set, at enkelte kunder sætter sig ned og venter et øjeblik, fordi de gerne vil handle med en af vore medarbejdere. Det er en positiv oplevelse, både for den medarbejder, som på denne måde kommer til at føle et øget selvværd, og ligeledes for os andre, som fra sidelinien kan iagttage, at café-projektet lykkes. Der er accept af vore udviklingshæmmede medborgere som arbejdskraft i relativt normale jobs på almindelige arbejdspladser. Det er en gevinst for samfundet, når det er muligt at beskæftige de unge udenfor institutionaliserede rammer. Og samtidig har biblioteket fået et supergodt tilbud til alle brugere. - En ren win-win situation, som det hedder i reklamefilmene!

Positiv udvikling.
- Flere af medarbejderne bliver i stand til at tænke i større sammenhænge end tidligere. De tager selvstændige initiativer til de næste handlinger, og de har gavn af den daglige dialog med den pædagogiske medarbejder i caféen. Det fungerer nærmest som mesterlære, og det går stadig bedre siger Kari Stage og fortsætter

- Medarbejderne føler samtidig, at der er prestige i at komme til at arbejde i Bibliotekscaféen. De går i uniform, der er brug for dem, og de gør nytte. De er ikke "parkeret på sidelinien". De er med, hvor der foregår noget spændende. Og de står dagligt ansigt til ansigt med krævende kunder, der forventer service, som på alle andre cafeer.

Stigende travlhed for caféen.
Til tider er det både rigtig spændende og helt hektisk at være medarbejder i caféen. VASAC får i stigende grad bestillinger på at levere kaffe og brød, frokostboller og vand eller anden forplejning til de mange forskellige møder, som især i vintersæsonen afholdes i Slagelse Biblioteks mødelokaler. Der er 4 lokaler til rådighed for foreninger og andre arrangører, og Bibliotekscaféen er også leveringsdygtig til interne møder på biblioteket.

Biblioteket og cafeen vurdere løbende hvordan man kan forbedre tilbuddene og vil meget gerne have gode forslag fra alle kunderne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar