Gå videre til hovedindholdet

Bogen lever – og efterspørges både af kunder og lånere

Venstres medlem af Københavns borgerrepræsentation Jens Kristian Lütken kom i sidste uge med et frontalangreb på bogen og bibliotekerne under overskriften Bogen er død, luk bibliotekerne! Det er både forlæggere og biblioteker uenige i og vi har en fælles interesser i at formidle litteraturen, og derfor har FORLÆGGERFORENINGENS direktør DANMARKS BIBLIOTEKSFORENINGS direktør taget handsken op og forklare at rygtet om bogens død er stærkt overdrevet.

Det er blevet til følgende Debatindlæg som Jyllandsposten bringer i dag

Bogen lever 
Debatindlæg fra Jyllands
Posten - klik for at se det online
Mandag den 25. august havde Venstres medlem af Københavns borgerrepræsentation Jens Kristian Lütken et blogindlæg på Jyllands-posten.dk med overskriften ”Bogen er død – Luk bibliotekerne”. Indlægget har affødt en række interessante kommentarer om både bibliotekernes raison d’etre og læsernes præferencer for hhv. trykte og digitale bøger.

I blogindlægget skriver Lütken bl.a., at det er en umulig opgave, at sikre, at der i en digital verden både er forretning for forlagene og boghandlerne, samtidig med at borgerne har gratis adgang til e-bøger på bibliotekerne.

I forhold til at finde balancen mellem det kommercielle marked på den ene side og bibliotekerne på den anden side, er vi ikke altid enige om forretningsmodellen, men vi anerkender den gensidige afhængighed og begge parters samfundsmæssige betydning. Det er en global diskussion, som i høj grad optager både biblioteksverdenen og forlagsverdenen. Forfattere og forlag er interesserede i biblioteker, fordi de formidler litteratur, stimulerer læsning og indgår i det økonomiske kredsløb ved at købe litteratur. Bibliotekerne er interesserede i, at forfattere og forlag bliver ved med at skrive og udgive litteratur. Det kræver, at vi i den digitale verden finder en balance mellem det kommercielle marked og biblioteksudlånet.

Danmark udmærker sig, fordi vi er meget langt fremme med at afprøve forskellige udlånsmodeller. Pt. tilbydes der e-bøger til bibliotekernes lånere på eReolen.dk og på ebib.dk. Vi evaluerer løbende, hvordan modellerne påvirker markedet. Erfaringerne viser, at via den danske tradition for samarbejde og dialog mellem forlag og biblioteker kan det godt kan lade sig gøre at finde afbalancerede modeller, således at vi sikrer, at vi både har et sundt og bæredygtigt kommercielt marked for litteratur samtidig med, at bibliotekerne får mulighed for at udlåne e-bøger, og vi har tænkt at forsætte med at udvikle modellerne, fordi borgerne efterspørger det, uanset om det er lånere eller kunder.

Christine Bødtcher-Hansen                                   Michel Steen-Hansen      
Direktør                                                                 Direktør
FORLÆGGERFORENINGEN                             DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe