Gå videre til hovedindholdet

Adgang til vand og information er forudsætning for udvikling #wlic2015

Når man diskuterer forudsætningerne for en bæredygtig udvikling i udviklingslandene er der en bred opbakning til at er adgang til rent vand er helt nødvendigt, hvilket jo også er helt naturligt, da det jo er en livsfornødenhed man ikke kan overleve uden.

Når det kommer til adgangen til information som en forudsætning for samme udvikling, er opbakningen traditionelt knap så bred, selvom det faktisk også forudsætning for at kunne sikre en bæredygtig udvikling og overlevelse på længere sigt.

Netop det emne er centralt for alle verdens biblioteker og det som fylder allermest i det internationale bibliotekssamarbejde. Specielt i IFLA som i de kommende dage afholder sin verdenskongres i Sydafrika. Det lyder iøvrigt eksotisk, men det er desværre vinter på den side af jorden og jeg deltager kun i fire dage, så det er langt tids at skulle rejse i to gange 18 timer, men det er betingelserne, hvis man tror på det internationale samarbejde og nytten i at kæmpe for en fælles sag på det globale plan. Det kan også været en udfordring for et utålmodigt menneske, som jeg, at der ofte skal kæmpes i årevis for at opnå resultater. Dobbelt bliver glæden, så når det kommer og det er lykkedes i år.
Bibliotekernes fælles indsats for at få informationsforsyningen på den globale dagsorden blev allerede tydelig sidste års konference med vedtagelsen af IFLA Lyon-Deklarationen, om samfunds betydningen af adgang til viden via læsning, uddannelse og biblioteker.
Bibliotekerne kan spille en afgørende rolle når et land skal udvikles, idet adgangen til information er central for borgernes muligheder for at uddanne sig, samt at kunne deltage i samfundet og demokratiet.

Siden den fælles erklæring sidste år har biblioteker fra hele verden haft udbredelse af læsning som nøgle for al udvikling med på agendaen i det internationale arbejde. Et indsatsområde som også er centralt for vor del af verden, hvor basale læsefærdigheder er under pres.

Der for er det også med stor tilfredshed vi kan konstaterer, at indsatsen har båret frugt, da FN for få uger siden, efter flere års forhandlinger, blev enige om nye mål for en bæredygtig udvikling, hvor adgangen til information er kommet med. I Danmarks Biblioteksforening og i den internationale biblioteksorganisation IFLA har vi presset på, for at få adgangen til information via bibliotekerne med i de fælles mål, og hilser velkomment at alle FNs medlemsstater er enige om Post-2015 Agenda, en international udviklingsdagsordenen til kamp mod bl.a. fattigdom i verden: TRANSFORMING OUR WORLD: THE 2030 AGENDA FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT.

Det er derfor i år med ekstra stor spænding jeg skal deltage i IFLA kongressen, da det er et af de mange emner som skal diskuteres på konferencen.

Det vil i hvert fald været noget af det vi fra Danmarks Biblioteksforening vil lægge vægt på at få drøftet når vi deltager i Cape Town.

Bibliotekerne kan nemlig spille en helt afgørende rolle når et land skal udvikles, idet adgangen til information er central for borgernes muligheder for at uddanne sig og for en demokratisk udvikling. Vi er derfor meget tilfredse med at se at adgang til information, indsats mod analfabetisme og for læsning er med i de nye FN-mål, men det er kun første skridt, for udviklingen kommer ikke af sig selv. Så nu skal der handles. Og med FN i ryggen er jeg sikker på at mange lande vil erkende betydningen af bibliotekernes opgave med at sikre offentlig adgang til information samt beskyttelse af fundamentale rettigheder som bl.a. menneskerettigheder.

Der er dog også meget andet på programmet og noget af det jeg ser frem til, i de fire dage jeg er der er når Tænketanken Fremtidens Biblioteker laver udstilling og sikkert en masse debat på IFLA Poster sessions den 17. og 18. august fra kl. 12-14 som posterboard nr. 32

Det vil vi helt sikkert skrive meget mere om .

IFLA er den internationale biblioteksorganisation, der har biblioteksforeninger, biblioteker og andre biblioteksinstitutioner som medlemmer. IFLA har tre mål. Foreningen vil fremme biblioteker og informationsservicer af en høj service, øge forståelsen for, hvor vigtigt det er med gode biblioteks- og informationsservicer og repræsentere medlemmernes interesser i hele verden.

Dr Rob AdamIFLA is pleased to announce that the IFLA WLIC 2015 National Committee has selected Dr Rob Adam as Keynote Speaker at its Opening Session on 16 August.


Se DBs programanbefalinger til danske deltagere på konferencen i Cape Town
Se hele konferenceprogrammet
Hent IFLA 2015-app'en

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe