Gå videre til hovedindholdet

Kan vi løse flygtningekrisen?

Det spørgsmål svarer vi på under morgenkaffen i dag på Vartov sammen med professor ved Aarhus Universitet Thomas Gammeltoft-Hansen. Flygtningene kommer! Hver dag hører vi om presset på de europæiske grænser. Men hvor kommer flygtningene fra? Hvorfor vokser presset på Europa? Og hvad kan vi gøre for at undgå det?

Du kan se debatten her https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154768127158426&id=594823425 

Det er mellem 8.30-9.15 og du er velkommen.
Fænomenet Københavns Forsamlingshus er i år skudt i gang med syv skarpe, stramme og velbesøgte morgendebatter, der sætter vor tids mest presserende spørgsmål til debat. En ny måde at dele morgenkaffen og livets store spørgsmål med fællesskabet


Vi fortsætter næste år og Danmarks Biblioteksforening er med i planlægningen, sammen med Grundtvig-Akademiet og FORA København.

Hvad synes du vi skal sætte til debat og er det en ide vi kan være med til at udbrede til andre byer, som koncept for aktuelle debatter mellem oplysningsforbund og biblioteker?

Se mere på http://www.grundtvig.dk/vartov/koebenhavns-forsamlingshus.html


I år har følgende været på programmet:
Program:

Er der en fremtid?
Oplæg til debat v. professor Ove Kaj Pedersen,
torsdag den 27. oktober 2016 kl. 8.30-9.15Er der en fremtid? Eller er den allerede druknet i fortiden? Hvad skal der til for at være optimist i nutidens Danmark, også når udfordringerne er større end det sædvanligvis fremgår af den offentlige debat?

Er freden forbi?
Oplæg til debat v. professor Mikkel Vedby Rasmussentorsdag den 3. november 2016 kl. 8.30-9.15
Er freden i Europa og Danmark forbi? Efter afslutningen af den kolde krig blev det spået, at historien var slut, og fremtiden ikke ville handle om krig og konflikt, men om samarbejde og integration. Terror, Ruslands intervention i Ukraine, udviklingen af militære teknologier som droner stiller spørgsmålstegn ved om fremtiden er fredstid.

Er der noget at tro på derude?
Oplæg til debat v. lektor Marie Vejrup,
torsdag den 10. november 2016 kl. 8.30-9.15I Danmark er korset både i flaget og i passet, og alligevel beskrives det danske samfund som et af de mest sekulære i verden. Langt de fleste danskere er medlem af Folkekirken og deltager glade i konfirmation og babysalmesang – men gudstro er der ikke meget af.
Men hvis ikke det er gudstro, der optager os, tror vi så på noget andet – derude eller inde i os selv?

Er Danmark et suverænt land? 
Oplæg til debat v. professor Marlene Wind,
torsdag den 17. november 2016 kl. 8.30-9.15
Er Danmark et suverænt land? Og hvad bliver der af suveræniteten, når EU-retten har forrang frem for det, man beslutter i Folketinget? Hvad er suverænitet i det hele taget, og hvad er dets danske historie? 

Har sandheden en fremtid?
Oplæg til debat v. chefredaktør Lea Korsgaard,
torsdag den 24. november 2016 kl. 8.30-9.15
Donald Trump og hans europæiske åndsfrænder vinder mere og mere frem på påstande, der bedst kan beskrives som løgne. Vi gik i krig i Irak på en løgn. Hvad gør det ved vores forhold til sandheden? Og hvordan skal vi forholde os til løgnenes entre i den offentlige debat?  

Bør vi vide noget mere og mene noget mindre?
Oplæg til debat v. professor Christian Kock,
torsdag den 1. december 2016 kl. 8.30-9.15
Den offentlige debat er fyldt med meninger og meningsdannere og synes at dreje sig mere om at sikre tryghed og fortiden end fremtiden. Har vi mistet respekten for viden og evnen til at anvende den i den offentlige debat, og har det betydning for debatten om fremtiden?
 
Er klassekampen forbi og generationskampen begyndt?Oplæg til debat v. MF for S Mattias Tesfaye,
torsdag den 8. december 2016 kl. 8.30-9.15
Er den danske velfærdsstat centrum for et opgør mellem en generation på vej på pension og en generation på vej til at tage ansvar for fremtiden?
 
EKSTRA!
Kan vi løse flygtningekrisen?  
Oplæg til debat v. adjungeret professor ved Aarhus Universitet Thomas Gammeltoft-Hansen
onsdag den 14. december 2016 kl. 8.30-9.15
Flygtningene kommer! Hver dag hører vi om presset på de europæiske grænser. Men hvor kommer flygtningene fra? Hvorfor vokser presset på Europa? Og hvad kan vi gøre for at undgå det?

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe